Ligia Deca, despre Legile Educatiei: ADMITERE la liceu pentru 60% din locuri, invatatorii vor parcurge o licenta dedicata

De Ana Ghiarasim
la 27 Feb. 2023 Exclusiv
1 comentarii
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Ligia Deca, despre Legile Educatiei: ADMITERE la liceu pentru 60% din locuri, invatatorii vor parcurge o licenta dedicata27Feb.2023

Ministrul Educatiei a prezentat noua varianta a Legilor Educatiei, dupa mai multe luni de consultari si numeroase amendamente. Pachetul legislativ prezentat de Ligia Deca urmeaza sa fie trimis spre avizare si, ulterior, sa ajunga in Parlament.

Ministrul Ligia Deca a transmis ca proiectele de lege au beneficiat de un amplu proces de consolidare si urmeaza sa fie publicate pe site-ul edu.ro.
 
"In perioada 13 iulie - 22 august legile au stat in consultare publica, au existat peste 60 de dezbateri publice, peste 4000 de entitati au contribuit in aceste dezbateri. Practic, dupa acest proces, la Ministerul Educatiei s-au strans multe amendamente care au trebuit analizate", a transmis Ligia Deca.


Legile Educatiei - Declaratiile ministrului Ligia Deca


Modificari la cariera didactica


- Profesia didactica necesita studii superioare, toate studiile ne spun asta. Pastram in cadrul liceelor pedagogice specializarea de pedagogia invatamantului primar urmand ca, pentru a avea drept de practica, invatatorii sa parcurga si o licenta dedicata. 
 
- Crestem sprijinul pentru cadrele didactice, prin infiintarea Corpului de mentorat si licentiere didactica. Ne dorim sa existe profiluri clare de formare pentru fiecare functie didactica. 
 
- Vom generaliza masteratul didactic, dar nu in forma pe care o stim astazi: va include 80% practica. Pentru a-l face atractiv, acordam o bursa lunara egala cu salariul mediu brut, adica cu salariul unui debutant, acordat celor inscrisi in program, indiferent daca acestia au parcurs deja un masterat.

- Pentru scolile mici, in special cele din mediul rural, vom promova o licenta didactica cu dubla specializare, care ne va ajuta sa avem profesori calificati pe domenii inrudite.

- Procesul de licentiere, care inlocuieste definitivatul, atesta competentele profesorilor si ofera drept de practica. Faza urmatoare este titularizarea.

Formarea continua

- La 5 ani, cadrele didactice trebuie sa obtina 15 credite transferabile ECTS: 5 - se bazeaza pe planul national de formare continua  in cariera didactica, 5 - se obtin pentru cursuri in corelare cu specificul comunitatii scolare deservite, 5 - la latitudinea cadrului didactic.

- Salarizarea cadrelor didactice va fi progresiva, avand la baza salariul mediu brut pe economie. Avem sprijinul coalitiei.

- Norma didactica va fi redusa pentru cadrele didactice cu vechime peste 15 ani, pentru a pastra atractivitatea profesiei. In plus, se acorda o prima de doua salarii de baza la data incetarii de drept a contractului de munca ca urmare a pensionarii.
 

Admiterea la liceu
 
- EN ramane in formula de pana acum, probe scrise la Romana, Matematica si Lb materna. Se introduce ideea de concurs de admitere la profilurile liceelor unde exista concurenta dovedita in ultimii ani, daca liceele doresc sa scoata aceste locuri in concurs. Pentru acele profiluri liceele pot alege 2 probe, pliate pe profil, in asa fel incat sa poata selecta dedicat pentru potrivirea pe profilul respectiv. Pentru 60% dintre locuri se poate da concurs, 40% raman la repartizarea computerizata. Din aceste 40% de locuri, prioritate au elevii cu cerinte educationale speciale si de etnie roma. Subiectele sunt standardizate, unice, elaborate de Centrul national pentru curriculum si evaluare si cu grad de dificultate adecvat competitiei. 

Examenul de Bacalaureat

- se pliaza pe fiecare profil, deci vom avea Bac-ul tehnologic pe care liceele tehnologice il asteapta de multa vreme. Raman 2 probe de competente lingvistice pentru a crește potentialul de angajare. Avem in plus o proba complementara de competente de baza: la profilul uman - la matematica sau stiinte ale naturii, la profilul real -  la alegere din disciplinele socio-umane (istorie, logica, filosofie, psihologie). Notarea se face pe sistem admis/respins.

- Important! In sesiunile de vara-toamna, elevii vor avea mai putine discipline de examen. Pentru ca probele de competente lingvistice, de competente digitale si cea complementara se pot sustine in timpul anului scolar. Practic, degrevam incarcarea candidatilor in perioada de vara, cand se sustine examenul de Bacalaureat.

Prevenirea si reducerea violentei in scoli
 
- Ne dorim sa intarim responsabilitatea si capacitatea CJRAE si a consilierilor scolari pentru a preveni violenta si pentru a asigura asistenta celor implicati in incidente violente.
 
- Oferim sprijin pentru cadrele didactice prin programe de formare pentru a sti ele cum sa intervina si sa gestioneze astfel de situatii.
 
- Profesorii cercetati pentru violenta impotriva elevilor sa nu mai desfasoare activitati didactice cu elevii, cu pastrarea drepturilor salariale pentru ca dreptul la munca nu poate fi negat. Nu ne mai dorim ca profesorii violenti sa aiba expunere la copii. 

Legea invatamantului superior: etica si integritate
 
- Aducem mecanisme clare de verificare a diplomelor. Ne trebuie un sistem digitalizat. 

- Nu se mai poate renunta unilateral la titlul de doctor. Tezele devin documente publice. Inainte de sustinerea lor, ele vor sta 90 de zile intr-o platforma unde, cine doreste, le poate consulta si poate emite sesizari.

- Universitatiile analizeaza in prima instanta suspiciunile. Daca sunt suspiciuni cu privire la rezolutia Comisiei de Etic a universitatii, CNATDCU rezolva contestatiile. In cazul in care CNATDCU decide ca o teza este plagiata, exista o directionare clara, legala, pentru ca cei care au emis diploma sa mearga in instanta si sa ceara anularea ei. Daca nu a produs efecte juridice, o poate revoca.

- Sanctiuni posibile: de la retragerea acreditarii pana la retragerea autorizatiei de functionare a universitatii.

Ligia Deca a anuntat ca proiectele Legii Educatiei vor fi publicate pe edu.ro unde, timp de 10 zile vor fi disponibile pentru consultari. "Nu redeschidem dezbaterea publica, insa e clar ca discutia pe legile educatiei nu s-a oprit niciodata", a spus ministrul Educatiei.
 
Potrivit declaratiilor facute luni, la Ministerul Educatiei, pe 8 martie ar urma sa inceapa procesul de avizare interministeriala, urmand ca dupa adoptarea in Guvern legile sa mearga in Parlament. 
 
"Urmeaza o dezbatere parlamentara, eu voi fi in Parlament sa apar aceste forme pe care le scoatem in dezbatere. Mi se pare absolut normal ca prevederile care vizeaza sustinerea elevilor, sustinerea carierei didactice, programele nationale care asigura echitatea didactica sa ramana. In momentul in care voi considera ca legile nu mai reprezinta punctul de vedere al Ministerului Educatiei ma voi gandi la alte actiuni", a mai spus Ligia Deca.
 
 

Proiect Legea invatamantului preuniversitar 2023


Atentie: Acest browser nu suporta fisiere PDF.
Click aici pentru a descarca fisierul pdf.





Vezi aici si Legea invatamantului superior 2023
 
Sfaturi pentru Nota 10 - Raspunsuri si Explicatii
Ce NOUTATI sunt la Evaluarea Nationala?

Atentie la modificarile de la Evaluarea Nationala pentru clasa a II-a, a IV-a, a VI-a sau in clasa a VIII-a!

Important: Notele, Evaluarea Nationala, Mediile si Testele NU vor disparea

TREBUIE sa ii ajutam. Este obligatia noastra. Culegerile de Teste la Limba Romana si Matematica vin in ajutorul celor mici.

...Vezi AICI noile Teste rezolvate <<


Ti-a placut acest articol?
Distribuie-l pe Facebook sau trimite-l pe WhatsApp altor parinti sau profesori!

Urmareste-ne pe Google News
Va place acest articol ?
Dati o nota de la 1 la 5 !
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:

legile educatieiministerul educatieilegea educatieiligia decaadmitere liceu


x
Lasa un raspuns



Comentarii [1 comentariu]Adauga comentariul tau
27Feb.2023

Stan Marius 27 Feb. 2023 15:14:43

Buna ziua as dori sa dau o sugestie daca imi este permis doamnei ministru....titularizarea s a dovedit a fi o piatra tare..pentru tinerii viitori profesori si învatatori.. as dori sa se tina seama ca in ultimii 5 ani subiectele au fost foarte dificile..si de multe ori...cam greu de parcurs de tinerii invatacei...asa ca as propune ca titularizarea...adica examenul scris national sa fie putin mai lesne...adica cu subiecte mai simple mai usoare...iar proba orala cea decola clasa sa fie eliminatorie...caci acolo se vede pregatirea viitorului cadru didactic.. Sper ca cineva va citi si se va apleca peste aceasta speranta a mea...care cred ca poate fi de bun augur si un punct de pornire pentru învatamânt...care are nevoie de sînge proaspat....adica de profesori si învatatori tineri....si cred ca ceea ce am propus eu..poate fi o solutie viabila pentru a îndrepta pasii catre catedra si altor tineri.....multa bafta....!
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Va oferim GRATUIT Raportul Special
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala

+ REDUCERE 15% la Culegeri si Carti

Primiti zilnic pe e-mail, ultimele stiri si subiecte din invatamant.

Aboneaza-te la Newsletterul GRATUIT si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
eNews Portal INVATAMANT
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Iti oferim GRATUIT Raportul Special

Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
 
Citeste GRATUIT toate informatiile despre invatamantul primar, gimnazial si liceal.

Adauga mai jos adresa ta de email si primesti Raportul Gratuit



Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Va oferim GRATUIT Raportul Special
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala


+ REDUCERE 15% la Culegeri si Carti

Primiti zilnic pe e-mail, ultimele stiri si subiecte din invatamant.

Aboneaza-te la Newsletterul GRATUIT si fii informat!
Da, doresc să descarc GRATUIT cadoul si să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton
Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Iti oferim GRATUIT Raportul Special

Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala

 
Primesti GRATUIT noile TESTE REZOLVATE pentru Evaluarea Nationala conform PROGRAMEI la zi. Explicatii si Sfaturi pentru Nota Maxima + REDUCERE 15% la Culegeri si Carti!

Adauga mai jos adresa ta de email si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
Atentie: veti primi in fiecare zi un newsletter gratuit cu ultimele noutati din invatamantul gimnazial si liceal!
x
//