Intr-un interviu pentru
Edupedu.ro, Daniel Funeriu, in prezent inalt consilier european in domeniul educatiei care asista Republica Moldova in reformele educationale, a declarat ca "structura actuala a Evaluarii Nationale produce, in cel mai bun caz, robotei de rezolvat probleme standardizate", dar "viata nu iti prezinta probleme standardizate".
Intrebat care ar fi marii castigatori ai aplicarii unei evaluari multidisciplinare la final de gimnaziu, in locul evaluarii exclusiv la Limba romana si Matematica de astazi, Daniel Funeriu a oferit un raspuns amplu.
"Am avea copii mai destepti si mai buni: nu s-a inventat metoda sa inveti mai putine materii si sa stii mai multe. Sau daca vreun politician va spune ca s-a inventat, va minte.
Apoi ar beneficia corpul profesoral, pentru ca nu am mai avea, cum avem azi, in cancelarii, profesori asa-zis „importanti”, cei din a caror materie „se da” (Romana si Matematica) si cei – tot atat de importanti in opinia mea – din a caror materie „nu se da” si ale caror materii sunt neglijate in anii terminali de gimnaziu, pentru ca se creeaza de fapt un curriculum paralel din „ce se da”. Ar aduce mai multi oameni catre cariera didactica.
Vedeti dvs, toate aceste lucruri pentru care Miclea, eu si altii ne luptam ar produce profund in societate o dinamica a invatarii. Ar produce o atitudine societala favorabila invatarii si educatiei, am avea, spus plastic, milioane de bunici care le spun nepotilor: „invata, ca ce ai in cap nu-ti ia nimeni!” In loc sa avem parinti care cred ca scoala vietii bate invatatura temeinica.
Un exemplu plastic, la ordinea zilei: ganditi-va daca ar fi un lucru bun daca am avea o echipa de fotbal cu 11 atacanti. Evaluarea Nationala de la acest moment asta produce. Structura actuala a Evaluarii Nationale produce, in cel mai bun caz, robotei de rezolvat probleme standardizate. Or viata nu iti prezinta probleme standardizate.
In primul rand, o evaluare multidisciplinara ar duce la o populatie mai inalt educata, care ar avea un grad superior de discernamant. Bineinteles, lumea in care traim, meseriile pe care le exercitam, instrumentele pe care le folosim sunt tot mai complexe, tot asa cum si instrumentele de manipulare sunt mai complexe. Din acest motiv, castigatorii luptei cu viitorul vor fi cei care au o minte mai complex structurata, capabili de mobilitate intelectuala mai mare. Problemele vietii vor fi tot mai complexe. Ele vor necesita o mobilizare mai rapida si mai complexa a unor cunostinte care trebuie sa se afle la purtator, in creierul purtatorului, nu pe Google sau ChatGPT. In concluzie, mai multa cunoastere inseamna mai buna structura intelectuala, mai mare mobilitate intelectuala si ocupationala, mai mult discernamant, mai putina obezitate intelectuala. Indemnul meu e simplu: nu mai alegeti prosti!", a spus Daniel Funeriu.
Peste 160.400 de absolventi ai clasei a VIII-a au fost inscrisi in vederea sustinerii examenului de Evaluare Nationala 2024, organizat in 3.392 de unitati de invatamant/centre de examen. Probele scrise au inceput marti, 25 iunie, cu testarea cunostintelor de limba si literatura romana, si au continuat joi, cu proba la Matematica. Elevii care au studiat limba si literatura materna au dat examen vineri, pe 28 iunie.
La proba de Limba romana au fost prezenti 153.398 de absolventi ai clasei a VIII-a (95.6%) din totalul celor 160.467 de inscrisi pentru sustinerea acestei probe. Pentru tentativa de frauda a fost eliminat un elev.
La proba de Matematica au fost prezenti 153.013 absolventi ai clasei a VIII-a (95,1%) din totalul celor 160.467 de inscrisi pentru sustinerea acestei probe. Nu s-au inregistrat eliminari din examen.
Mincu Georgiana 30 Iun. 2024 08:40:42
Imi este greu sa nu va jignesc si sa imi aleg cuvintele. CAND se va pune capat industriei meditatiilor, domnule? CAND se va face ceva la scoala pt ca la clasa in ultimii ani nu se mai face nimic, profesorii sunt fff slabi si dezinteresati majoritatea, nu toti, e adevarat dar unde sa ii gasesti pe cei care mai fac cate ceva la clasa?!, atunci Domnule puteti visa codrii de arama! Pana atunci invatamantul este la pamant, materie f multa si f grea, profesori slabi si dezinteresati, subiecte grele si multe, totul pe super repede-inainte si multe meditatii sustinute de parinti. Ati distrus complet invatamantul romanesc, va bateti joc de parinti si de copii si ii chinuiti cu aceasta asa-zisa “reforma” pornind de la noua structura a anului scolar cu Saptamani Altfel si Verde exclusiv pe spinarea si banii parintilor, pierdere de vreme pt copii, cu vacanta in octombrie fara sens, cu cursurile terminate in 20-22 iunie cand nici macar in scolile “de fite” si cu pretentii din Bucuresti, sector 1 nu exista aparate de aer conditionat in toate clasele sau bugete care sa acopere costul energiei electrice pt folosirea lor…astfel ca stau inchise.Reveniti-va si faceti ceva benefic cu adevarat sau pensionati-va, blestemele noastre , ale parintilor, oricum va vor ajunge dar poate cel de Sus va fi mai bland cu voi daca apucati sa indreptati ceva in adevaratul sens si nu prin a complica si incurca si mai mult invatamantul romanesc!