1. "Iesi afara" - au profesorii voie sa dea elevii afara de la ore?
Statutul Elevului 2024, in vigoare de la 1 septembrie 2024, prevede ca un profesor poate decide ca, in timpul orei sale, sa scoata din clasa elevii care deranjeaza ora si sa ii trimita intr-o "sala speciala", unde vor fi sub supravegherea altui cadru didactic sau a unui cadru didactic auxiliar. Prin urmare, raspunsul la intrebare este "DA!"
Art. 14 (2) In cazul elevilor care in timpul orei de curs manifesta comportamente care aduc prejudicii activitatii de predareinvatare- evaluare, cadrul didactic poate decide ca acestia sa desfasoare activitate in scoala, in timpul orei respective, sub supravegherea obligatorie a unui cadru didactic sau a unui cadru didactic auxiliar, intr-un spatiu supravegheat video din unitatea de invatamant stabilit pentru desfasurarea, de regula, a unor activitati de tipul lectura suplimentara, completarea de fise de lucru etc. In acest caz, parintele/reprezentantul legal al elevului va fi informat in scris/prin mijloace de comunicare electronica. Prin exceptie, elevii cu cerinte educationale speciale sunt preluati pentru a desfasura activitate cu personal specializat.
Prinde ofertele la culegerile de exercitii pentru Evaluarea Nationala ...click AICI pentru detalii si comenzi<<
(3) Cadrul didactic poate decide ca elevul sa desfasoare activitatea in spatiul mentionat la alin. (2) doar pentru ora de curs tinuta de respectivul cadru didactic. Pentru respectiva ora de curs, elevului nu i se consemneaza in catalog absenta.
(4) Modul de aplicare a prevederilor alin. (2) se reglementeaza prin regulamentul de ordine interioara al fiecarei unitati de invatamant.
2. "Stai inauntru" - pot fi tinuti elevii obligatoriu in scoala?
Conform Statutului Elevului, Articolul 15, litera l) "[Elevilor le este interzis] sa paraseasca perimetrul unitatii de invatamant in timpul programului scolar, cu exceptia situatiilor prevazute de regulamentul de organizare si functionare al unitatii de invatamant sau a situatiilor de urgenta, fiindu-le consemnate absentele in catalogul clasei. Elevii majori pot parasi perimetrul unitatii de invatamant in timpul programului scolar, cu informarea profesorului diriginte/a conducerii unitatii de invatamant, fiindu-le consemnate absentele in catalogul clasei;
Prin urmare, minorii nu vor fi lasati sa iasa din scoala, insa elevii majori pot iesi cand vor din petrimetrul scolar, cu informarea dirigintelui/ a conducerii scolii, iar paznicii sunt obligati sa le permita parasirea scolii.
3. Ora de religie - este obligatorie?
Ora de Religie este parte a trunchiului comun potrivit art. 87 alin. (1) din Legea invatamantului preuniversitar nr.198/ 2023. Inscrierea elevului pentru a frecventa orele de religie se face prin cererea scrisa a elevului major sau a parintilor/ reprezentantului legal, pentru elevul minor.
Schimbarea acestei optiuni se face tot prin cererea scrisa a elevului major sau a parintilor/reprezentantului legal, pentru elevul minor. In cazul in care elevul nu frecventeaza orele de religie, situatia scolara se incheie fara disciplina Religie.
In mod similar se procedeaza si pentru elevul caruia, din motive obiective, nu i s-au asigurat conditiile pentru frecventarea orelor la aceasta disciplina.
Elevului care nu frecventeaza orele de religie i se va asigura prezenta in unitatea de invatamant pe durata derularii cursurilor.
4. Pedepsele - cum pot fi pedepsiti elevii?
Elevii primesc note doar pe evaluarea cunostintelor – scaderea notei la o anumita materie ca mijloc de pedepsire a elevilor este interzisa.
Art. 7, litera ee) din Statutul elevului: "[Elevii beneficiaza de urmatoarele drepturi in sistemul educational:] dreptul de a le fi consemnata in catalog absenta doar in cazul in care nu sunt prezenti la ora de curs. Este interzisa consemnarea absentei ca mijloc de coercitie".
Sanctiunile ce pot fi aplicate elevilor, in functie de gravitatea faptei, sunt:
a) observatie individuala;
b) mustrare scrisa;
c) retragerea temporara sau pe durata intregului an scolar a burselor de care beneficiaza elevul;
d) mutarea disciplinara la o clasa paralela din aceeasi unitate de invatamant;
e) suspendarea elevului pe o durata limitata de timp, conform legii;
f) preavizul de exmatriculare;
g) exmatricularea cu drept de reinscriere in anul scolar urmator in aceeasi unitate de invatamant, conform legii;
h) exmatricularea cu drept de reinscriere in anul scolar urmator in alta unitate de invatamant, conform legii;
i) exmatricularea fara drept de reinscriere, pentru elevii din invatamantul postliceal.
5. Temele - li se pot da teme excesive elevilor?
In Romania, temele pentru acasa sunt reglementate printr-un ordin de ministru care prevede ca elevii din invatamantul primar trebuie sa petreaca cel mult o ora lucrand la teme, in vreme ce in cazul colegilor lor mai mari, din ciclul gimnazial si liceal, timpul petrecut cu lectiile de acasa trebuie sa fie de maximum doua ore.
Totodata, ordinul prevede si ca tema trebuie sa fie diferentiata: partea obligatorie (de nivel mediu si pentru toti elevii) si partea suplimentara (individuala si diferentiata).
Potrivit ordinului, la clasa pregatitoare NU se dau teme.
De asemenea, Art. 9 din Ordinul nr. 5893/28.11.2016 arata ca "se interzice utilizarea temei ca instrument de pedeapsa (cantitate mare de teme, exercitii repetitive), precum si solicitarea realizarii unor activitati de invatare care necesita o abordare sistematica in clasa si nu pentru a fi desfasurate individual, ca tema pentru acasa.".