1. "Iesi afara" - au profesorii voie sa dea elevii afara de la ore?
Daca elevii deranjeaza ora, sunt cazuri in care profesorii vor sa ii dea afara. Au voie? Raspunsul este "nu".
"In unitatile de invatamant sunt interzise masurile care pot limita accesul la educatie, cum ar fi […] interzicerea participarii la cursuri”, este mentionat in Regulamentul-cadru de organizare si functionare a unitatilor de invatamant preuniversitar.
2. "Stai inauntru" - pot fi tinuti elevii obligatoriu in scoala?
Conform Statutului Elevului, art. 15, k) "[elevilor le este interzis] sa paraseasca perimetrul de invatamant […] cu exceptia elevilor majori.
Prin urmare, minorii nu vor fi lasati sa iasa din scoala, insa elevii majori pot iesi cand vor din petrimetrul scolar, iar paznicii sunt obligati sa le permita parasirea scolii.
3. Ora de religie - este obligatorie?
Ora de religie este optionala. Conform Legii Educatiei Nationale, art. 18 (2), "inscrierea elevului pentru a frecventa orele de religie se face prin cerere scrisa".
De asemenea, este mentionat faptul ca "elevilor care nu frecventeaza ora li se vor asigura activitati educationale alternative in cadrul unitatii de invatamant".
4. Pedepsele - cum pot fi pedepsiti elevii?
Elevii primesc note doar pe evaluarea cunostintelor – scaderea notei la o anumita materie ca mijloc de pedepsire a elevilor este interzisa.
De asemenea, nu pot primi absenta decat in cazul in care nu sunt prezenti la ora – absenta nu poate fi trecuta ca pedeapsa.
Sanctiunile care pot fi aplicate elevilor sunt:
- observatie individuala
- mustrare scrisa
- retragerea bursei
- mutarea la alta clasa
- preaviz de exmatriculare
- exmatriculare
5. Temele - li se pot da teme excesive elevilor?
In 2016 a fost emis un ordin privind temele pentru acasa.
"Timpul necesar realizarii temelor pentru acasa este de cel mult 2 ore [pe zi], insumand toate disciplinele", prevede art 1 (3) al ordinului.
Comentarii [6 comentarii]Adauga comentariul tau
Oana Farcas 07 Mai. 2020 21:54:13
Doamna Lia D. , nu nu ai voie nici sa il numesti pe elev "derbedeu" si nici sa il dai afara de la ora , pentru ca daca acelui minor i se intampla ceva rau in timpul in care ar trebui sa fie sub supravegherea ta, poti fi sanctionat sau face chiar PUSCARIE , in functie de gravitatea incidentului!Lucrator In Educatie 16 Oct. 2019 13:54:50
Da,aproape imposibil de asigurat desfasurarea altor activitati in scoala,elevilor care nu frecventeaza orele cuprinse in programul curent....Nitu Ion 15 Oct. 2019 21:21:26
Pentru a fi mai exacti -ora de religie NU e optionala -ea fiind obligatorie ca sa organizata de scoala. Elevii pot opta sa participe la ora de religie potrivit cultului daca se organizeaza grupa sau daca e ateu sta la biblioteca.mai informati-va
Bertok Edith 15 Oct. 2019 13:56:19
Pentru mentinerea unui climat adecvat, activ si eficient, propice desfasurarii orelor la scoala as indrazni a exprima cateva sugestii:-sa existe psihopedagogi, profesori itineranti, psihologi etc.care sa fie alaturi de elevii care ridica probleme si deranjeaza ora, distrag atentia colegilor care participa activ la parcurgerea materiei predate de profesori, cu recomadarea de a-i retrage pentru un interval de timp in sali separate pentru a fi sprijiniti de specialisti
-profesorii sa incerce sa desfasoare cursuri mai atractive, folosind metode si materiale variate, sa aloce din ora cateva minute pt. a oferi sarcini individuale celor care necesita atentie speciala
-sa apeleze la sprijinul prof. itinerant pe tot parcursul orei, daca situatia o cere
Mircea Beldiman 14 Oct. 2019 21:50:59
Reintroducerea ca sancțiune a eliminarii de la cursuri pentru elevii care deranjează munca clasei este absolut necesara cu obligația ca elevul sancționat sa desfășoare activitate individuală de studiu într-o sală special amenajata și sub supraveghere.Ar trebui introdusă și sancțiunea consemnării în școală pentru studiu individual suplimentar pentru elevii delasatori.
Lia D. 14 Oct. 2019 14:33:35
Aprob total punctele 2 - 5 !Ce ne facem cu prima ?!
Nu e voie să-l dai pe deberdeu/i afară, dar restul copiilor de bun simț au voie, sunt obligați chiar, să asiste la circul lui/lor, în loc să-și vadă de învățare ..... Acestora nu li se încalcă oare dreptul la învățare ?!
Chiar aș vrea să aud mai multe opinii pertinente și chiar soluții....