Evaluarea Nationala la clasa a II-a este organizata pentru toti elevii de clasa a II-a, de la scoli de stat si particulare, pentru a verifica competentele de dobandite de acestia in primii ani de scoala. In anul scolar 2024–2025, Evaluarea la clasa a 2-a urmeaza un set clar de reguli stabilite la nivel national, cu scopul de a asigura o administrare corecta si eficienta in toate unitatile de invatamant.
Evaluarea elevilor de clasa a II-a se desfasoara conform Legii invatamantului preuniversitar nr. 198/2023, Metodologiei si Calendarului aprobate prin ordinele de ministru in vigoare pentru anul scolar 2024–2025.
Cand are loc Evaluarea Nationala 2025 la clasa a II-a
In cadrul Evaluarii Nationale, elevii de clasa a II-a sustin trei probe care urmaresc evaluarea urmatoarelor competente: producerea de mesaje scrise (prima proba), receptarea mesajelor citite (a doua proba) si competentele de matematica si explorarea mediului (a treia proba).
Calendarul probelor la EN clasa 2 2025
Limba si comunicare - Scris – Limba romana - 13 mai 2025
Limba si comunicare - Scris – Limba materna - 13 mai 2025
Limba si comunicare - Citit – Limba romana - 14 mai 2025
Limba si comunicare - Citit – Limba materna - 14 mai 2025
Matematica si Explorarea mediului - 15 mai 2025
Limba si comunicare - Scris - Citit – Limba romana pentru minoritatile nationale - 16 mai 2025
Reguli desfasurare Evaluare Nationala 2025
Elevii dau evaluarea in sala lor de clasa, in prezenta invatatoarei (administratorul de test) si a unui asistent care nu preda la clasa respectiva. Din sala de clasa se elimina orice materiale didactice care i-ar putea ajuta pe copii, iar pe usa clasei se lipeste afisul: Sala de evaluare.
Elevii sunt asezati in banci ca de obicei. Apoi, acestia vor semna un tabel de prezenta, pus la dispozitie de invatatoare. Inainte de inceperea testului, invatatoarea realizeaza, intr-o maniera motivanta, instructajul elevilor cu privire la desfasurarea testului si importanta evaluarii.
Elevii care intarzie in ziua evaluarii vor fi condusi de catre asistent intr-o alta sala de clasa, unde pot fi supravegheati. In cazul in care un elev a lipsit la o zi de testare, dar a venit la urmatoarele, va participa la testare.
Cum se desfasoara Evaluarea Nationala la clasa a II-a
Testarea propriu-zisa incepe la ora 10:00 si dureaza 45 de minute. Fiecarui elev i se distribuie testul din ziua respectiva pe care completeaza numele, prenumele, unitatea de invatamant.
Scenariul testarii pentru Evaluarea Nationala la clasa a II-a
"Buna ziua!
Astazi veti participa la Evaluarea Nationala la finalul clasei a….. care urmareste sa vada cat de bine puteti sa raspundeti unor intrebari, exercitii si probleme care reflecta nu numai pregatirea voastra, ci si dorinta de a le rezolva. Este foarte important sa rezolvati cat de bine puteti fiecare test. Va rog sa cititi cu atentie fiecare intrebare, problema sau exercitiu din test inainte de a raspunde. Pentru fiecare intrebare, problema sau exercitiu se precizeaza foarte clar ce trebuie sa faceti: sa scrieti un “X” in casuta corespunzatoare raspunsului vostru, sa incercuiti raspunsul considerat corect, sa scrieti in caseta, sa rezolvati exercitiul sau problema in spatiul prevazut sau sa scrieti raspunsul pe randurile marcate. Puteti folosi stiloul, pixul, creionul, echerul, raportorul sau rigla. Va rog sa incepeti si sa completati datele cerute, de pe prima pagina a testului. Ati terminat? Din momentul in care incepeti sa lucrati efectiv, aveti…….. de minute la dispozitie pentru rezolvarea testului. Va doresc succes!"
Invatatoarea (administratorul de test) va inregistra si monitoriza timpul de rezolvare. Aceasta are responsabilitatea de a mentine ordinea si linistea in sala de clasa, asigurand desfasurarea probei in conditii de corectitudine. La eventualele intrebari ale elevilor, invatatoarea trebuie sa le spuna acestora sa citeasca inca o data cerintele cu atentie. Aceasta va nota intrebarile primite de la elevi in raportul testarii.
La finalul fiecarei probe, administratorul de test intocmeste documentele prevazute in procedura si preda testele, impreuna cu tabelul de prezenta, presedintelui comisiei, pe baza unui proces-verbal.
Orice abatere de la normele de etica profesionala este sanctionata conform legislatiei in vigoare.
Atentie! La Evaluarea Nationala participa toti elevii de clasa a II-a, inclusiv cei cu CES sau alte dificultati, daca parintele solicita in scris. Conform Metodologiei, solicitarea scrisa a parintilor/ reprezentantilor legali ai elevului privind participarea la EN 2025 este obligatorie. Testele pentru acesti elevi sunt elaborate la nivelul scolii pentru a putea reflecta elementele de adaptare si de individualizare ale curriculumului, la nivelul scolii, al clasei si, respectiv, al elevului integrat.
In cazuri speciale (ex. copilul nu poate scrie), copilul poate fi ajutat de un cadru didactic. Prezenta si modul de administrare se mentioneaza in rapoarte.
Testele se pot sustine la domiciliu daca elevul este scolarizat acasa.
Subiecte Evaluare Nationala clasa a II-a 2025
Subiectele pentru Evaluarea Nationala 2025 la clasa a 2-a sunt elaborate de catre CNPEE, astfel incat:
a) sa fie formulate clar, precis si in stricta concordanta cu programele scolare in vigoare pentru fiecare disciplina de studiu;
b) sa aiba un nivel mediu de dificultate.
La nivelul unitatii de invatamant, presedintele comisiei de evaluare coordoneaza activitatile de preluare si de transmitere a subiectelor si a baremelor catre invatatori si asigura confidentialitatea subiectelor din momentul primirii si pana in momentul terminarii probei.
Fiecare test este evaluat de catre doua cadre didactice evaluatoare, din care unul este cadrul didactic de la clasa. Corectarea lucrarilor se face pe baza baremelor oficiale si se finalizeaza in termen de 7 zile de la data sustinerii ultimului test de la clasa respectiva. Evaluatorul poate face sublinieri si mentiuni pe teste.
Pana la sfarsitul anului scolar fisele de evaluare si testele se depun de catre cadrele didactice la secretariatul unitatii de invatamant.
Rezultate Evaluarea Nationala clasa a II-a 2025
Rezultatele la Evaluarea Nationala la clasa a II-a nu se afiseaza public si nu se trec in catalog. Rezultatele sunt comunicate parintilor individual si, pe baza acestora, cadrul didactic elaboreaza un plan individualizat de invatare, daca este necesar.
Important! Scopul Evaluarii Nationale la clasa a II-a este de diagnostic, nu de notare – rezultatele NU se trec in catalog!
Parintii vor semna pentru luarea la cunostinta a informatiilor referitoare la rezultatele elevului la EN-2025 si, dupa caz, la masurile cuprinse in planul individualizat de invatare.
Accesul la lucrarile elevilor si la informatiile privind rezultatele obtinute este restrictionat – doar profesorii implicati, elevii si parintii acestora.
Pe perioada desfasurarii testelor, membrii Comisiei judetene pentru EN 2025 pot merge in scoli pentru a monitoriza desfasurarea probelor. In cazul unor situatii neprevazute, presedintele Comisiei de organizare si administrare a EN-2025 din unitatea scolara are obligatia de a lua masurile cele mai potrivite pentru rezolvarea optima a situatiilor create si anuntarea telefonica, imediata, a presedintelui Comisiei judetene. In functie de gravitatea situatiei, acesta va decide planul de masuri pentru remedierea situatiei create.
...Modele de Subiecte Rezolvate pentru Evaluarea Nationala 2025 de la clasa a II-a >>
Filmarile sau fotografiile in scoala se pot face doar cu aprobarea Inspectoratului Scolar Judetean.
Testele si documentele intocmite pentru buna administrare a Evaluarii Nationale la clasa a II-a se pastreaza timp de doi ani in arhiva unitatii de invatamant care a organizat evaluarea. Fisele de evaluare se pastreaza in arhiva unitatii pe toata durata scolarizarii elevului.