Subiecte competente digitale la Bacalaureat 2022. Model de subiect de examen

de Ana Ghiarasim la 07 Iun. 2022
0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Subiecte competente digitale la Bacalaureat 2022. Model de subiect de examen07Iun.2022

Absolventii de clasa a XII-a sustin, incepand de luni, 6 iunie, si pana pe 16 iunie, probele de competente la Bacalaureat 2022. Proba de competente digitale, la care va prezentam un Model de subiect, se sustine in perioada 8 - 10 iunie 2022.

Proba de evaluare a competentelor digitale este, preponderent, o proba de natura practica.

In fiecare dintre zilele alocate probei, Centrul National de Evaluare si Examinare furnizeaza unitatilor de invatamant in care se organizeaza proba cate o varianta de subiecte, cate un barem de evaluare si de notare, cate o rezerva offline si cate un pachet cu fisiere de lucru care urmeaza sa fie prelucrate in conformitate cu cerintele din subiecte. 
 
Fisierele de lucru sunt furnizate in unul sau mai multe formate, corespunzatoare versiunilor de software recomandate.

...vezi si Cum se desfasoara proba de competente lingvistice de comunicare orala in limba romana/ limba materna
...vezi si Cum se desfasoara proba de competente lingvistice intr-o limba straina

Cum se noteaza competentele digitale

 
Evaluarea competentetor digitate se face conform baremului transmis de Centrul National de Evaluare si Examinare, pe baza raspunsurilor furnizate de fiecare candidat pe foaia de examen, precum si a produselor software obtinute de acesta conform cerintelor din subiecte, cu precizarite de la Art. 6 (2) tit. c).
 
Fiecare examinator acorda un punctaj exprimat printr-un numar intreg cuprins intre 0 si 100. Punctajul final al fiecarui candidat se calculeaza ca medie aritmetica a punctajelor celor doi examinatori,  rotunjita la cel mai apropiat intreg. In cazul unei fractiuni de 0,50 puncte, rotunjirea se face in favoarea candidatutui, la numarul intreg imediat superior.
 
In functie de punctajul final obtinut, se stabileste nivelul de competenta digitala a candidatutui, dupa cum urmeaza:
    a) 20-30 de puncte - utilizator incepator;
    b) 31-55 de puncte - utilizator de nivel mediu;
    c) 56-74 de puncte - utilizator avansat;
    d) 75-100 de puncte - utilizator experimentat.
 
Candidatii care obtin 0-19 puncte primesc un certificat de atestare a competentetor digitale pe care se scrie punctajut, fara acordarea unui nivel de competenta.
 
Punctajele totale acordate de cei doi examinatori, punctajul final precum si nivelul de competenta obtinut se scriu pe foaia de examen a fiecarui candidat.
 
Candidatii care refuza sa rezolve subiectele propuse se considera ca nu au sustinut proba de evaluare a competentelor digitale.
 
Rezultatete obtinute de candidati sunt afisate dupa evaluarea tuturor candidatilor care au sustinut proba in aceeasi zi, in termen de cel mult doua zile de la sustinerea probei. 
 
Subiectele, pachetele de fisiere si baremele nu se publica.
 

CALENDAR probe de evaluare a competentelor BAC 2022:

 
6 - 8 iunie: Proba A - evaluarea competentelor lingvistice de comunicare orala in limba romana;
8 - 9 iunie: Proba B - evaluarea competentelor lingvistice de comunicare orala in limba materna;
8 - 10 iunie: Proba D - evaluarea competentelor digitale;
 

MODEL de subiect competente digitale

 
Evaluarea competentelor digitale
 
Toate filierele, profilurile si specializarile/calificarile
• Toate subiectele sunt obligatorii.
• Punctajul maxim cumulat pentru fisele A si B este de 100 de puncte. Nu se acorda puncte din oficiu.
• Timpul de lucru efectiv este de 90 de minute: 15 minute pentru fisa A si 75 de minute pentru fisa B.
• Fisierele pe care le veti prelucra, precizate mai jos, sunt furnizate in directorul examen, aflat pe spatiul de lucru. Ele vor fi salvate dupa fiecare prelucrare, in directorul indicat.
 
FISA A 
Accesul la reteaua Internet este permis pentru rezolvarea cerintelor din aceasta sectiune.
 
SUBIECTUL I (10 puncte)
 
1. Cautati pe web informatiile de mai jos despre metalul numit aur.
 
a. Scrieti pe foaia de examen numele localitatii in care se gaseste muzeul cu cea mai mare colectie de aur nativ din Europa si salvati in directorul (folder) examen, ca pagina web, numai HTML (HTML only), cu numele implicit, pagina web de pe care ati preluat aceasta informatie. (5p)
 
b. Copiati in fisierul comp_n un paragraf referitor la aurul coloidal si o imagine cu un minereu de aur, precum si adresele paginilor web de pe care ati copiat aceste elemente de continut. (5p)
 
FISA B
 
Accesul la reteaua Internet NU este permis pentru rezolvarea cerintelor din aceasta sectiune.
 
SUBIECTUL al II - lea (15 puncte)
 
Scrieti pe foaia de examen raspunsul pentru fiecare cerinta.
 
1. Enumerati doua tipuri de dispozitive de stocare si precizati rolul formatarii unui astfel de dispozitiv. (5p)
 
2. Enumerati trei facilitati ale utilizarii chatului ca serviciu de comunicare prin Internet si precizati o aplicatie care pune in valoare aceste facilitati. (5p)
 
3. Explicati, din punct de vedere informatic, termenul Intranet, si precizati un aspect care il diferentiaza de Internet. (5p)

Pregatiti-va suplimentar pentru Bacalaureat 2022! Portal Invatamant va recomanda culegerile cu exercitii si rezolvari de AICI ....click pentru detalii si comenzi culegeri >>>
 
 
SUBIECTUL al III - lea (75 de puncte)
 
1. Deschideti fisierul comp_w.
a. Inserati la finalul fiecaruia dintre primele doua paragrafe cate un marcaj de referinta pentru note de final (endnote), cu textele Zacamant de aur, respectiv Rosia Montana, utilizand diacritice. Formatati notele de final, astfel incat numerotarea textului corespunzator sa fie de  tip I,II,III,.... (5p)
 
b. Formatati primele doua paragrafe aflate dupa imagine, astfel incat, pentru fiecare dintre acestea, prima linie sa fie indentata la stanga la 4 cm (1.58”), iar primul cuvant sa fie fara subliniere. (5p)
 
c. Scindati prima celula (Split Cells) din primul rand al tabelului in trei celule, dispuse una sub  cealalta, plasand apoi textul aflat in aceasta in celula din mijloc dintre cele rezultate. Formatati apoi acest text, astfel incat sa fie scris cu un stil cursiv (italic). (5p)
 
2. Deschideti fisierul comp_p.
a. Formatati casetele text aflate pe primul diapozitiv (slide), astfel incat sa fie aliniate la stanga  in cadrul diapozitivului si sa aiba toate o latime egala cu cea a casetei situate in partea de mijloc a diapozitivului. (5p)
 
b. Modificati parametrii de vizualizare a imaginii din cel de al doilea diapozitiv (slide), astfel incat aceasta sa aiba latimea (width) de 4 cm (1.58”), inaltimea (height) de 6 cm (2.36”), iar  marginea de sus a sa sa fie pozitionata la 4 cm (1.58”) de marginea de sus a diapozitivului. (5p)
 
c. Aplicati cate un efect de animatie de tip Zbor spre interior (Fly In) celor doua forme de baza cu aspect de sageata din cel de al treilea diapozitiv (slide), astfel incat acestea sa  se deplaseze simultan, pe directia si in sensul indicat de fiecare sageata, intrand dinspre  exterior pana la pozitia data. (5p)
 
3. Deschideti fisierul comp_x.
a. Aplicati setarea de incadrare text (Wrap text) numai pentru coloana A a foii de calcul (sheet) Document de lucru, astfel incat, fara a modifica dimensiunea fontului sau continutul  textului, acesta sa fie vizibil in intregime in limitele celulei, indiferent de latimea acesteia, si  stabiliti pentru aceste celule un fundal de culoare galbena. (5p)
 
b. Pe baza valorilor din grupul de celule A2:B5 din foaia de calcul (sheet) Document de  lucru inserati o diagrama (chart) cu structura radiala (Pie), etichete de tip procent pentru  fiecare sector de cerc si legenda pozitionata sub diagrama. Plasati diagrama pe aceeasi foaie  de calcul. (5p)
 
c. Formatati grupul de celule C2:C3 din foaia de calcul (sheet) Document de lucru, astfel incat valorile continute sa fie afisate cu separator de mii la partea intreaga si cu 5 zecimale. (5p)
 
4. Deschideti fisierul comp_h.
a. Stabiliti drept titlu al paginii web textul Exploatare aurifera , iar drept titlu (Heading) al continutului acesteia primul cuvant al primului paragraf. (5p)
 
b. Adaugati imaginii din pagina web o bordura cu grosimea de 7 pixeli si redimensionati-o, astfel incat sa ocupe 60% din latimea ferestrei in care este vizualizata pagina. (5p)
 
5. Deschideti fisierul comp_a.
a. Modificati interogarea (query) comp_q, astfel incat sa preia doar inregistrarile care nu sunt completate cu valori in al doilea sau in al treilea camp. (5p)
 
b. Realizati un formular cu numele comp_f2022, in care sa fie prezente primele doua campuri din tabela comp_t. Formatati formularul, astfel incat sa aiba un aspect de tip Foaie de date (Datasheet). (5p)
 
6. Deschideti directorul (folder) examen.
a. Utilizand instrumentul de cautare al sistemului de operare localizati in calculatorul la care sustineti proba fisierele cu extensia ico si copiati in directorul (folder) examen doua dintre  acestea, unul cu o dimensiune mai mare de 300 KB, iar celalalt cu o dimensiune mai mica  de 100 KB. (5p)
 
b. Vizualizati continutul directorului (folder) examen (indiferent de etapa de prelucrare a acestuia) sub forma de pictograme si selectati simultan toate fisierele din acest director. 
Realizati o captura de ecran (Print Screen) in care sa fie vizibil rezultatul acestor operatii.  Salvati imaginea obtinuta in format JPEG, sub numele picto2022.jpg, in directorul (folder) examen. (5p)

CALENDAR Bacalaureat 2022, sesiunea iunie-iulie

 
23 – 27 mai 2022 - Inscrierea candidatilor la prima sesiune de examen
27 mai 2022 - Incheierea cursurilor pentru clasa a XII-a/a XIII-a
 
6 – 8 iunie 2022 - Evaluarea competentelor lingvistice de comunicare orala in limba romana — proba A
8 – 9 iunie 2022 - Evaluarea competentelor lingvistice de comunicare orala in limba materna — proba B
8 – 10 iunie 2022 - Evaluarea competentelor digitale — proba D
13 – 16 iunie 2022 - Evaluarea competentelor lingvistice intr-o limba de circulatie internationala — proba C
 
20 iunie 2022 - Limba si literatura romana — proba E.a) — proba scrisa
21 iunie 2022 - Proba obligatorie a profilului — proba E.c) — proba scrisa
22 iunie 2022 - Proba la alegere a profilului si specializarii — proba E.d) — proba scrisa
23 iunie 2022 - Limba si literatura materna — proba E.b) — proba scrisa
27 iunie 2022 - Afisarea rezultatelor la probele scrise (pana la ora 12:00) si depunerea contestatiilor in intervalul orar 12:00 – 18:00
28 – 30 iunie 2022 - Rezolvarea contestatiilor
1 iulie 2022 - Afisarea rezultatelor finale
 

CALENDAR BACALAUREAT 2022, sesiunea august - septembrie

 
18 - 25 iulie 2022 - Inscrierea candidatilor la a doua sesiune de examen.
16 august 2022 - Limba si literatura romana — proba E.a) — proba scrisa
17 august - Proba obligatorie a profilului — proba E.c) — proba scrisa
18 august - Proba la alegere a profilului si specializarii - proba E.d) 
19 august - Limba si literatura materna - proba E.b).
22 - 23 august - Evaluarea competentelor lingvistice de comunicare orala in limba romana — proba A
24 august - Evaluarea competentelor lingvistice de comunicare orala in limba materna — proba B
25 august - Evaluarea competentelor digitale - proba D, 
26 - 29 august - Evaluarea competentelor lingvistice intr-o limba de circulatie internationala - proba C.
 
31 august 2022 Afisarea rezultatelor la probele scrise (pana la ora 12:00) si depunerea contestatiilor
3 septembrie - Afisarea rezultatelor finale.
 
Potrivit Ministerului Educatiei, 126.454 de absolventi de liceu (111.329 din promotia curenta si 15.125 din seriile anterioare) s-au inscris pentru a sustine probele la BAC 2022.
 
Pregatiti-va suplimentar pentru Bacalaureat 2022! Portal Invatamant va recomanda culegerile cu exercitii si rezolvari de AICI ....click pentru detalii si comenzi culegeri >>>
 

Sfaturi pentru Nota 10 - Raspunsuri si Explicatii

NOUTATILE pentru Evaluarea Nationala si Bacalaureat:


Profita de REDUCERILE de Black Friday!
Ajuta-ti copilul sa invete!


REDUCERI de 80% + Transport GRATUIT
pentru Culegeri si Teste de Nota 10!
...vezi AICI lista completa >>


Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!

0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Urmareste-ne pe Google News
Va place acest articol ?
Dati o nota de la 1 la 5 !
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:

subiecte competente digitalecompetente bacalaureat 2022competente digitale baccompetente digitale modelexercitii competente digitalebacalaureat 2022


x

Lasa un raspuns
Noile Teste rezolvate pentru Evaluarea Nationala si Bacalaureat - Matematica si Limba Romana -
Va oferim GRATUIT Raportul Special
Noile Teste rezolvate pentru Evaluarea Nationala si Bacalaureat - Matematica si Limba Romana -

Primiti zilnic pe e-mail, ultimele stiri si subiecte din invatamant.

Aboneaza-te la Newsletterul GRATUIT si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
eNews Portal INVATAMANT
Noile Teste rezolvate pentru Evaluarea Nationala si Bacalaureat - Matematica si Limba Romana -
Descarca GRATUIT
Raportul Special

Noile Teste rezolvate pentru Evaluarea Nationala si Bacalaureat - Matematica si Limba Romana -
 
Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul GratuitNoile Teste rezolvate pentru Evaluarea Nationala si Bacalaureat - Matematica si Limba Romana -
Va oferim GRATUIT Raportul Special
Noile Teste rezolvate pentru Evaluarea Nationala si Bacalaureat - Matematica si Limba Romana -


Primiti zilnic pe e-mail, ultimele stiri si subiecte din invatamant.

Aboneaza-te la Newsletterul GRATUIT si fii informat!
Da, doresc să descarc GRATUIT cadoul si să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton
Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare
Noile Teste rezolvate pentru Evaluarea Nationala si Bacalaureat - Matematica si Limba Romana -
Iti oferim GRATUIT Raportul Special

Noile Teste rezolvate pentru Evaluarea Nationala si Bacalaureat - Matematica si Limba Romana -

 
Citeste GRATUIT toate informatiile despre CE, CAND si CUM sa inveti. Program si Sfaturi din invatamantul primar, gimnazial si liceal.

Adauga mai jos adresa ta de email si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
Atentie: veti primi in fiecare zi un newsletter gratuit cu ultimele noutati din invatamantul gimnazial si liceal!
x
//