Proba de evaluare a competentelor digitale este, preponderent, o proba de natura practica.
In fiecare dintre zilele alocate probei, Centrul National de Evaluare si Examinare furnizeaza unitatilor de invatamant in care se organizeaza proba cate o varianta de subiecte, cate un barem de evaluare si de notare, cate o rezerva offline si cate un pachet cu fisiere de lucru care urmeaza sa fie prelucrate in conformitate cu cerintele din subiecte.
Cum se noteaza competentele digitale
Evaluarea competentetor digitate se face conform baremului transmis de Centrul National de Evaluare si Examinare, pe baza raspunsurilor furnizate de fiecare candidat pe foaia de examen, precum si a produselor software obtinute de acesta conform cerintelor din subiecte, cu precizarite de la Art. 6 (2) tit. c).
Fiecare examinator acorda un punctaj exprimat printr-un numar intreg cuprins intre 0 si 100. Punctajul final al fiecarui candidat se calculeaza ca medie aritmetica a punctajelor celor doi examinatori, rotunjita la cel mai apropiat intreg. In cazul unei fractiuni de 0,50 puncte, rotunjirea se face in favoarea candidatutui, la numarul intreg imediat superior.
In functie de punctajul final obtinut, se stabileste nivelul de competenta digitala a candidatutui, dupa cum urmeaza:
a) 20-30 de puncte - utilizator incepator;
b) 31-55 de puncte - utilizator de nivel mediu;
c) 56-74 de puncte - utilizator avansat;
d) 75-100 de puncte - utilizator experimentat.
Candidatii care obtin 0-19 puncte primesc un certificat de atestare a competentetor digitale pe care se scrie punctajut, fara acordarea unui nivel de competenta.
Punctajele totale acordate de cei doi examinatori, punctajul final precum si nivelul de competenta obtinut se scriu pe foaia de examen a fiecarui candidat.
Candidatii care refuza sa rezolve subiectele propuse se considera ca nu au sustinut proba de evaluare a competentelor digitale.
Rezultatete obtinute de candidati sunt afisate dupa evaluarea tuturor candidatilor care au sustinut proba in aceeasi zi, in termen de cel mult doua zile de la sustinerea probei.
Subiectele, pachetele de fisiere si baremele nu se publica.
CALENDAR probe de evaluare a competentelor BAC 2022:
6 - 8 iunie: Proba A - evaluarea competentelor lingvistice de comunicare orala in limba romana;
8 - 9 iunie: Proba B - evaluarea competentelor lingvistice de comunicare orala in limba materna;
8 - 10 iunie: Proba D - evaluarea competentelor digitale;
MODEL de subiect competente digitale
Evaluarea competentelor digitale
Toate filierele, profilurile si specializarile/calificarile
• Toate subiectele sunt obligatorii.
• Punctajul maxim cumulat pentru fisele A si B este de 100 de puncte. Nu se acorda puncte din oficiu.
• Timpul de lucru efectiv este de 90 de minute: 15 minute pentru fisa A si 75 de minute pentru fisa B.
• Fisierele pe care le veti prelucra, precizate mai jos, sunt furnizate in directorul examen, aflat pe spatiul de lucru. Ele vor fi salvate dupa fiecare prelucrare, in directorul indicat.
FISA A
Accesul la reteaua Internet este permis pentru rezolvarea cerintelor din aceasta sectiune.
SUBIECTUL I (10 puncte)
1. Cautati pe web informatiile de mai jos despre metalul numit aur.
a. Scrieti pe foaia de examen numele localitatii in care se gaseste muzeul cu cea mai mare colectie de aur nativ din Europa si salvati in directorul (folder) examen, ca pagina web, numai HTML (HTML only), cu numele implicit, pagina web de pe care ati preluat aceasta informatie. (5p)
b. Copiati in fisierul comp_n un paragraf referitor la aurul coloidal si o imagine cu un minereu de aur, precum si adresele paginilor web de pe care ati copiat aceste elemente de continut. (5p)
FISA B
Accesul la reteaua Internet NU este permis pentru rezolvarea cerintelor din aceasta sectiune.
SUBIECTUL al II - lea (15 puncte)
Scrieti pe foaia de examen raspunsul pentru fiecare cerinta.
1. Enumerati doua tipuri de dispozitive de stocare si precizati rolul formatarii unui astfel de dispozitiv. (5p)
2. Enumerati trei facilitati ale utilizarii chatului ca serviciu de comunicare prin Internet si precizati o aplicatie care pune in valoare aceste facilitati. (5p)
SUBIECTUL al III - lea (75 de puncte)
1. Deschideti fisierul comp_w.
a. Inserati la finalul fiecaruia dintre primele doua paragrafe cate un marcaj de referinta pentru note de final (endnote), cu textele Zacamant de aur, respectiv Rosia Montana, utilizand diacritice. Formatati notele de final, astfel incat numerotarea textului corespunzator sa fie de tip I,II,III,.... (5p)
b. Formatati primele doua paragrafe aflate dupa imagine, astfel incat, pentru fiecare dintre acestea, prima linie sa fie indentata la stanga la 4 cm (1.58”), iar primul cuvant sa fie fara subliniere. (5p)
c. Scindati prima celula (Split Cells) din primul rand al tabelului in trei celule, dispuse una sub cealalta, plasand apoi textul aflat in aceasta in celula din mijloc dintre cele rezultate. Formatati apoi acest text, astfel incat sa fie scris cu un stil cursiv (italic). (5p)
2. Deschideti fisierul comp_p.
a. Formatati casetele text aflate pe primul diapozitiv (slide), astfel incat sa fie aliniate la stanga in cadrul diapozitivului si sa aiba toate o latime egala cu cea a casetei situate in partea de mijloc a diapozitivului. (5p)
b. Modificati parametrii de vizualizare a imaginii din cel de al doilea diapozitiv (slide), astfel incat aceasta sa aiba latimea (width) de 4 cm (1.58”), inaltimea (height) de 6 cm (2.36”), iar marginea de sus a sa sa fie pozitionata la 4 cm (1.58”) de marginea de sus a diapozitivului. (5p)
c. Aplicati cate un efect de animatie de tip Zbor spre interior (Fly In) celor doua forme de baza cu aspect de sageata din cel de al treilea diapozitiv (slide), astfel incat acestea sa se deplaseze simultan, pe directia si in sensul indicat de fiecare sageata, intrand dinspre exterior pana la pozitia data. (5p)
3. Deschideti fisierul comp_x.
a. Aplicati setarea de incadrare text (Wrap text) numai pentru coloana A a foii de calcul (sheet) Document de lucru, astfel incat, fara a modifica dimensiunea fontului sau continutul textului, acesta sa fie vizibil in intregime in limitele celulei, indiferent de latimea acesteia, si stabiliti pentru aceste celule un fundal de culoare galbena. (5p)
b. Pe baza valorilor din grupul de celule A2:B5 din foaia de calcul (sheet) Document de lucru inserati o diagrama (chart) cu structura radiala (Pie), etichete de tip procent pentru fiecare sector de cerc si legenda pozitionata sub diagrama. Plasati diagrama pe aceeasi foaie de calcul. (5p)
c. Formatati grupul de celule C2:C3 din foaia de calcul (sheet) Document de lucru, astfel incat valorile continute sa fie afisate cu separator de mii la partea intreaga si cu 5 zecimale. (5p)
4. Deschideti fisierul comp_h.
a. Stabiliti drept titlu al paginii web textul Exploatare aurifera , iar drept titlu (Heading) al continutului acesteia primul cuvant al primului paragraf. (5p)
b. Adaugati imaginii din pagina web o bordura cu grosimea de 7 pixeli si redimensionati-o, astfel incat sa ocupe 60% din latimea ferestrei in care este vizualizata pagina. (5p)
5. Deschideti fisierul comp_a.
a. Modificati interogarea (query) comp_q, astfel incat sa preia doar inregistrarile care nu sunt completate cu valori in al doilea sau in al treilea camp. (5p)
b. Realizati un formular cu numele comp_f2022, in care sa fie prezente primele doua campuri din tabela comp_t. Formatati formularul, astfel incat sa aiba un aspect de tip Foaie de date (Datasheet). (5p)
6. Deschideti directorul (folder) examen.
a. Utilizand instrumentul de cautare al sistemului de operare localizati in calculatorul la care sustineti proba fisierele cu extensia ico si copiati in directorul (folder) examen doua dintre acestea, unul cu o dimensiune mai mare de 300 KB, iar celalalt cu o dimensiune mai mica de 100 KB. (5p)
b. Vizualizati continutul directorului (folder) examen (indiferent de etapa de prelucrare a acestuia) sub forma de pictograme si selectati simultan toate fisierele din acest director.
Realizati o captura de ecran (Print Screen) in care sa fie vizibil rezultatul acestor operatii. Salvati imaginea obtinuta in format JPEG, sub numele picto2022.jpg, in directorul (folder) examen. (5p)
CALENDAR Bacalaureat 2022, sesiunea iunie-iulie
23 – 27 mai 2022 - Inscrierea candidatilor la prima sesiune de examen
27 mai 2022 - Incheierea cursurilor pentru clasa a XII-a/a XIII-a
6 – 8 iunie 2022 - Evaluarea competentelor lingvistice de comunicare orala in limba romana — proba A
8 – 9 iunie 2022 - Evaluarea competentelor lingvistice de comunicare orala in limba materna — proba B
8 – 10 iunie 2022 - Evaluarea competentelor digitale — proba D
13 – 16 iunie 2022 - Evaluarea competentelor lingvistice intr-o limba de circulatie internationala — proba C
20 iunie 2022 - Limba si literatura romana — proba E.a) — proba scrisa
21 iunie 2022 - Proba obligatorie a profilului — proba E.c) — proba scrisa
22 iunie 2022 - Proba la alegere a profilului si specializarii — proba E.d) — proba scrisa
23 iunie 2022 - Limba si literatura materna — proba E.b) — proba scrisa
27 iunie 2022 - Afisarea rezultatelor la probele scrise (pana la ora 12:00) si depunerea contestatiilor in intervalul orar 12:00 – 18:00
28 – 30 iunie 2022 - Rezolvarea contestatiilor
1 iulie 2022 - Afisarea rezultatelor finale
CALENDAR BACALAUREAT 2022, sesiunea august - septembrie
18 - 25 iulie 2022 - Inscrierea candidatilor la a doua sesiune de examen.
16 august 2022 - Limba si literatura romana — proba E.a) — proba scrisa
17 august - Proba obligatorie a profilului — proba E.c) — proba scrisa
18 august - Proba la alegere a profilului si specializarii - proba E.d)
19 august - Limba si literatura materna - proba E.b).
22 - 23 august - Evaluarea competentelor lingvistice de comunicare orala in limba romana — proba A
24 august - Evaluarea competentelor lingvistice de comunicare orala in limba materna — proba B
25 august - Evaluarea competentelor digitale - proba D,
26 - 29 august - Evaluarea competentelor lingvistice intr-o limba de circulatie internationala - proba C.
31 august 2022 Afisarea rezultatelor la probele scrise (pana la ora 12:00) si depunerea contestatiilor
3 septembrie - Afisarea rezultatelor finale.
Potrivit Ministerului Educatiei, 126.454 de absolventi de liceu (111.329 din promotia curenta si 15.125 din seriile anterioare) s-au inscris pentru a sustine probele la BAC 2022.