Calendar Competente BAC 2023. Cum se noteaza proba de competente lingvistice intr-o limba straina

De Ana Ghiarasim
la 30 Mai. 2023
0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Calendar Competente BAC 2023. Cum se noteaza proba de competente lingvistice intr-o limba straina30Mai.2023

Examenul de Bacalaureat 2023 incepe luni, 12 iunie, cu proba de evaluare a competentelor lingvistice de comunicare orala in limba romana, potrivit calendarului publicat de Ministerul Educatiei. Intre 19 si 21 iunie are loc proba pentru evaluarea competentelor lingvistice intr-o limba de circulatie internationala — proba C.

Prima proba scrisa a Bacalaureatului se va desfasura pe 26 iunie, la Limba si literatura romana. In urmatoarea zi, pe 27 iunie, are loc proba obligatorie a profilului, iar pe 28 iunie proba la alegere a profilului si specializarii. Examenul la limba materna se da pe 29 iunie 2023.
 
Rezultatele finale la examenul de Bacalaureat 2023 vor fi afisate pe 7 iulie 2023.
 
Mai jos va prezentam cum se desfasoara si cum se noteaza proba de evaluare a competentelor lingvistice intr-o limba de circulatie internationala. 
 
Procedura pentru Proba de evaluare a competentelor lingvistice intr-o limba de circulatie internationala internationala - Proba C a examenului de Bacalaureat 2023
 
Evaluarea competentelor lingvistice intr-o limba  de circulatie internationala se face prin trei tipuri de probe, dupa cum urmeaza:
 
a) proba de intelegere a unui text audiat, cu durata de 20 de minute, in cadrul careia se evalueaza competente privind receptarea textului audiat;
  
b) proba scrisa, cu durata de 120 de minute, in cadrul careia se evalueaza competentete privind receptarea textutui citit si producerea de mesaje scrise;
    
c) proba orala, cu durata de 10-15 minute, in cadrul careia se evalueaza competentete privind producerea de mesaje orale si interactiunea orala. 
 
Proba de intelegere a unui text audiat
 
Proba de intelegere a unui text audiat, cu durata de 20 de minute, este organizata de catre comisiile de bacataureat de evaluare a competentelor lingvistice si digitale, cu aplicarea prevederilor articolelor corespunzatoare probelor scrise din Metodologia de organizare si desfasurare a examenului de bacalaureat.
 
La proba de intelegere a unui text audiat, instructiunite pentru candidati sunt citite de catre un membru al comisiei/ asistent, in limba romana/materna, in fiecare sata de examen. Instructiunite standard, pentru toate limbile moderne la care se organizeaza examen, sunt urmatoarete:
 
„Veti asculta doua materiale audio diferite, fiecare de cate doua ori. Pentru fiecare dintre acestea, veti avea la dispozitie aproximativ un minut pentru a citi intrebarile de pe foaia primita. Prima audiere a materialului va fi urmata de un minut de pauza in care puteti incepe sa raspundeti la intrebari. A doua audiere a materialului va fi urmata de doua minute de pauza, pentru a va definitiva raspunsurite. Aceleasi etape se vor succeda si in cazul celui de-al doilea material audio."
 
Dupa citirea instructiunitor de catre un membru aL comisiei/asistent, pentru proba de intelegere a unui text audiat, fiecare candidat primeste sarcinile de lucru si are la dispozitie aproximativ doua-trei minute pentru lectura rapida, de orientare, a acestora.
 
Dupa citirea instructiunitor si dupa familiarizarea candidatilor cu sarcinile de lucru se trece la audierea propriu-zisa a materialului audio.
 
In timpul audierii textelor nu se admit intreruperi si se iau masuri pentru a se asigura auditia in conditii optime.

Pregatiti-va suplimentar pentru Bacalaureat! Portal Invatamant va recomanda culegerile cu exercitii si rezolvari de AICI ....click pentru detalii si comenzi culegeri >>>
 
 
Proba scrisa 
 
Proba scrisa, cu durata de 120 de minute, este organizata, de catre comisiile de Bacalaureat de evaluare a competentelor lingvistice si digitale, cu aplicarea prevederilor articolelor corespunzatoare probelor scrise din Metodologia de organizare si desfasurare a examenutui de bacalaureat.
 
Proba scrisa este structurata pe doua parti:
1. prima parte a probei scrise evalueaza competenta de intelegere a unui text citit; 
2. partea a doua a probei scrise evalueaza competenta de producere de mesaje scrise.

Pentru evaluarea competentei de producere de mesaje scrise, fiecare profesor evaluator acorda un punctaj corespunzator unui nivel de competenta. Punctajul final pentru competenta de producere de mesaje scrise se calculeaza ca medie aritmetica a punctajelor celor doi evaluatori, rotunjita la cel mai apropiat intreg. In cazul unei fractiuni de 0,50 puncte, rotunjirea se face in favoarea candidatului, la numarul intreg imediat superior.
 
Proba orala 
 
Proba orala, cu durata de 10-15 minute, pentru fiecare candidat, este organizata de catre comisiile de bacalaureat de evaluare a competentelor lingvistice si digitale, cu aplicarea prevederitor Metodologiei.
 
Fiecare bilet din cadrul probei orale contine cate trei intrebari de dificultate progresiva, pe baza carora profesorii examinatori stabilesc incadrarea candidatului in unul dintre nivelurile A1-B2, atat pentru competenta de producere de mesaje orale, cat si pentru competenta de interactiune orala.

Punctajul final pentru fiecare competenta se calculeaza ca medie aritmetica a punctajelor celor doi examinatori, rotunjita la cel mai apropiat intreg. ln cazul unei fractiuni de 0,50 puncte, rotunjirea se face in favoarea candidatului, la numarul intreg imediat superior.
 
Atentie! Nu se admite schimbarea biletului de examen.
 
Stabilirea nivelului de competenta lingvistica inscris in Certificatul de competenta lingvistica intr-o limba de circulatie internationala
 
Pe ansamblul celor trei probe, evaluarea candidatilor se face separat pentru fiecare din cele cinci competente prevazute in Cadrul European Comun de Referinta pentru Limbi.
 
Punctajele finale pentru fiecare dintre cele cinci competente, precum si nivelurile de competenta corespunzatoare acestora sunt inregistrate in Borderoul final de evaluare, cuprins in Anexa nr. 2 la prezenta procedura.
 
Nivelul de competenta lingvistica intr-o limba de circulatie internationala studiata pe parcursul invatamantului liceal, pentru fiecare competenta in parte, este inscris atat in Certificatul de competenta lingvistica intr-o limba de circulatie internationala, cat si pe verso-ul Diplomei de bacalaureat.
 
Nivelul lingvistic obtinut se stabileste calculand media aritmetica a punctajelor obtinute pentru cele cinci competente si este de asemenea inscris in Certificatul de competenta lingvistica intr-o limba de circulatie internationala si pe verso-ul Diplomei de bacalaureat, dupa cum urmeaza: 
 
A1    0-30,99 puncte
A2    31-60,99 puncte
B1    61-80,99 puncte
B2    81-100 puncte
 
Exceptie fac limbile chineza, japoneza si ebraica, in cazul carora nivelul lingvistic obtinut se stabileste calculand media aritmetica a punctajelor obtinute pentru cele cinci competente, dupa cum urmeaza:
 
A1   0-40,99 puncte
A2   41-70,99 puncte
B1   71-100 puncte
 
Candidatii care refuza sa rezolve subiectele propuse se considera ca nu au sustinut proba de evaluare a competentelor lingvistice intr-o limba de circulatie internationala studiata pe parcursul invatamantului liceal.


 
Precizari pentru invatamantul special
 
Asigurarea conditiilor de egalizare a sanselor pentru candidatii cu deficiente se realizeaza in conformitate cu prevederile Metodologiei si ale Procedurii nr. 2591/31.10.2022 cu privire la asigurarea conditiilor de egalizare a sanselor pentru elevii cu deficiente de vedere, deficiente de auz si tulburari de neurodezvoltare care sustin examenele nationale: evaluarea nationala pentru absolventii clasei a VIII-a si examenul national de bacalaureat - sesiunea 2023.
 
La probele de evaluare a competentelor lingvistice intr-o limba de circulatie internationala studiata pe parcursul invatamantului liceal, elevii cu dizabilitati pot beneficia, la cerere, de prelungirea cu 1O minute atat a perioadei de pregatire a raspunsului, cat si a celei de sustinere a raspunsului, pentru proba orala, respectiv prin prelungire cu 30 de minute a perioadei de sustinere a probei scrise.
 
Pentru candidatii cu deficiente de auz, competenta de intelegere a unui text audiat nu este evaluata. In certificatul de competenta lingvistica, rubrica ce corespunde competentei de intelegere a unui text audiat se bareaza.
 
Transmiterea fisierelor audio, a variantelor de subiecte si a baremelor de evaluare se face de catre Centrul National de Politici si Evaluare in Educatie (CNPEE).
 
Fisierele audio primite de catre fiecare comisie de bacalaureat de evaluare a competentelor lingvistice si digitale sunt pregatite in functie de conditiile de desfasurare a probei de la nivelul fiecarei unitati de invatamant, dupa cum urmeaza:
a) daca se utilizeaza CD-player, fisierele sunt inscriptionate pe CD-uri, pentru fiecare sala de examen;
b) daca se utilizeaza computere, fisierele audio sunt multiplicate pentru fiecare computer din fiecare sala de examen.
 
Pentru fiecare limba moderna pentru care se organizeaza evaluarea competentelor lingvistice proba de intelegere a unui text audiat, comisia de bacalaureat de evaluare a competentelor lingvistice si digitale multiplica subiectele primite de la CNPEE, dupa cum urmeaza:
a) cate un CD, continand fisierele audio, pentru fiecare sala de examen;
b) subiectele pentru proba de intelegere a unui text audiat pentru toti candidatii repartizati in salile de examen, conform planificarii de la nivelul fiecarei unitati de invatamant liceal.
 
Fiecare sala de examen va fi dotata cu un CD player functional pe care va fi rulat CD-ul continand fisierele audio sau cu un computer dotat cu placa audio, boxe/difuzoare si cu programul de derulare a fisierelor audio. Se recomanda ca testarea functionarii tehnologiei sa se asigure in preziua probei si sa existe solutii de rezerva pentru situatii neprevazute, inclusiv baterii pentru CD playere.
 
Remedierea oricaror disfunctionalitati de ordin tehnic identificate la verificarea aparaturii audio se realizeaza in preziua probei, in functie de planificarea specifica.

Calendar Bacalaureat 2023, sesiunea iunie-iulie

 
29 mai—2 iunie 2023 Inscrierea candidatilor la prima sesiune de examen
2 iunie 2023 Incheierea cursurilor pentru clasa a XII-a/a XIII-a
 
12—14 iunie 2023 Evaluarea competentelor lingvistice de comunicare orala in limba romana — proba A
14—15 iunie 2023 Evaluarea competentelor lingvistice de comunicare orala in limba materna — proba B
14—16 iunie 2023 Evaluarea competentelor digitale — proba D
19—21 iunie 2023 Evaluarea competentelor lingvistice intr-o limba de circulatie internationala — proba C
26 iunie 2023 Limba si literatura romana — proba E.a) — proba scrisa
27 iunie 2023 Proba obligatorie a profilului — proba E.c) — proba scrisa
28 iunie 2023 Proba la alegere a profilului si specializarii — proba E.d) — proba scrisa
29 iunie 2023 Limba si literatura materna — proba E.b) — proba scrisa
 
3 iulie 2023 Afisarea rezultatelor la probele scrise pana la ora 12.00 si depunerea contestatiilor in intervalul orar 12.00—18.00
4—6 iulie 2023 Rezolvarea contestatiilor
 
7 iulie 2023 Afisarea rezultatelor finale
 

Calendar Bacalaureat 2023, sesiunea de toamna 

 
17—24 iulie 2023 Inscrierea candidatilor la a doua sesiune de examen, inclusiv a candidatilor care au promovat examenele de corigente
 
7—8 august 2023 Evaluarea competentelor lingvistice de comunicare orala in limba romana — proba A
8 august 2023 Evaluarea competentelor lingvistice de comunicare orala in limba materna — proba B
9 august 2023 Evaluarea competentelor digitale — proba D
10—11 august 2023 Evaluarea competentelor lingvistice intr-o limba de circulatie internationala — proba C
16 august 2023 Limba si literatura romana — proba E.a) — proba scrisa
17 august 2023 Proba obligatorie a profilului — proba E.c) — proba scrisa
18 august 2023 Proba la alegere a profilului si specializarii — proba E.d) — proba scrisa
21 august 2023 Limba si literatura materna — proba E.b) — proba scrisa
 
25 august 2023 Afisarea rezultatelor la probele scrise pana la ora 12.00 si depunerea contestatiilor (orele 12.00—18.00)
26—28 august 2023 Rezolvarea contestatiilor
 
29 august 2023 Afisarea rezultatelor finale

 

 
  •  

Competente BAC 2023 - modele de subiecte


Bacalaureat 2023 - modele subiecte competente Limba franceza>>

Bacalaureat 2023 - modele subiecte competente Limba germana moderna>>

Bacalaureat 2023 - modele subiecte competente Limba chineza moderna>>

Bacalaureat 2023 - modele subiecte competente Limba ebraica moderna>>

Bacalaureat 2023 - modele subiecte competente Limba italiana>>

Bacalaureat 2023 - modele subiecte competente Limba japoneza>>

Bacalaureat 2023 - modele subiecte competente Limba rusa moderna>>

Bacalaureat 2023 - modele subiecte competente Limba spaniola>>

Bacalaureat 2023 - modele subiecte competente Limba turca moderna>>

Bacalaureat 2023 - modele subiecte competente digitale>>

 

Pregatiti-va suplimentar pentru Bacalaureat! Portal Invatamant va recomanda culegerile cu exercitii si rezolvari de AICI ....click pentru detalii si comenzi culegeri >>>
 


Programa Bac 2023


Ministerul Educatiei a anuntat programele valabile pentru Examenul de Bacalaureat 2023, care au ramas aceleasi cu cele din anul 2019, adica inainte de pandemie, cand din ele au fost exceptate anumite continuturi pentru 2020, 2021 si 2022.

 


Sfaturi pentru Nota 10 - Raspunsuri si Explicatii

Note maxime la Limba Romana!


Limba Romana este una dintre materiile de baza in scoala. De aceea Notele sunt extrem de importante, mai ales la  Evaluarea Nationala si Bacalaureat.

Va oferim cele mai importane CULEGERI specifice verificarii cunostintelor de Limba Romana, de la clasa a II-a si pana la proba specifica de Bacalaureat.

Solutii moderne de Nota 10 pentru pregatirea examenelor la Limba Romana!


...Vezi AICI lista Culegerilor <<


Ti-a placut acest articol?
Distribuie-l pe Facebook sau trimite-l pe WhatsApp altor parinti sau profesori!

0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Urmareste-ne pe Google News
Va place acest articol ?
Dati o nota de la 1 la 5 !
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:

proba competente baccompetente limba straina bacbacalaureat 2023competente bacalaureatcompetente bac 2023bac 2023


x

Lasa un raspuns
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a
Va oferim GRATUIT Raportul Special
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a

Primiti zilnic pe e-mail, ultimele stiri si subiecte din invatamant.

Aboneaza-te la Newsletterul GRATUIT si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
eNews Portal INVATAMANT
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a
Descarca GRATUIT
Raportul Special

Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a
 
Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul GratuitTeste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a
Va oferim GRATUIT Raportul Special
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a


Primiti zilnic pe e-mail, ultimele stiri si subiecte din invatamant.

Aboneaza-te la Newsletterul GRATUIT si fii informat!
Da, doresc să descarc GRATUIT cadoul si să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton
Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a
Iti oferim GRATUIT Raportul Special

Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a

 
Citeste GRATUIT toate informatiile despre CE, CAND si CUM sa inveti. Program si Sfaturi din invatamantul primar, gimnazial si liceal.

Adauga mai jos adresa ta de email si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
Atentie: veti primi in fiecare zi un newsletter gratuit cu ultimele noutati din invatamantul gimnazial si liceal!
x
//