Prima proba scrisa a Bacalaureatului se va desfasura pe 19 august, la Limba si literatura romana. In urmatoarea zi, pe 20 august, are loc proba obligatorie a profilului, iar pe 21 august proba la alegere a profilului si specializarii. Examenul la limba materna se da pe 22 august 2024.
Rezultatele finale la examenul de Bacalaureat 2024 vor fi afisate pe 30 august 2024.
Mai jos va prezentam cum se desfasoara si cum se noteaza proba de evaluare a competentelor lingvistice intr-o limba de circulatie internationala.
Evaluarea competentelor lingvistice intr-o limba de circulatie internationala se face prin trei tipuri de probe, dupa cum urmeaza:
a) proba de intelegere a unui text audiat, cu durata de 20 de minute, in cadrul careia se evalueaza competente privind receptarea textului audiat;
b) proba scrisa, cu durata de 120 de minute, in cadrul careia se evalueaza competentete privind receptarea textutui citit si producerea de mesaje scrise;
c) proba orala, cu durata de 10-15 minute, in cadrul careia se evalueaza competentete privind producerea de mesaje orale si interactiunea orala.
Proba de intelegere a unui text audiat
La proba de intelegere a unui text audiat, instructiunile pentru candidati sunt citite de catre un membru al comisiei/ asistent, in limba romana/materna, in fiecare sala de examen. Instructiunile standard, pentru toate limbile moderne la care se organizeaza examen, sunt urmatoarele:
"Veti asculta doua materiale audio diferite, fiecare de cate doua ori. Aveti la dispozitie un minut pentru a citi intrebarile referitoare la primul material, apoi urmeaza doua audieri ale acestuia, separate de un minut de pauza. Dupa alte doua minute in care definitivati raspunsurile referitoare la primul material si cititi intrebarile referitoare la cel de-al doilea, urmeaza cele doua audieri ale celui de-al doilea material, separate si acestea de un minut de pauza”
Dupa citirea instructiunitor de catre un membru al comisiei/asistent, pentru proba de intelegere a unui text audiat, fiecare candidat primeste sarcinile de lucru.
Audierea propriu-zisa a materialului audio se face dupa citirea instructiunilor si familiarizarea candidatilor cu sarcinile de lucru. In timpul audierii textelor nu se admit intreruperi si se iau masuri pentru a se asigura auditia in conditii optime.
Proba scrisa
Proba scrisa este formata din doua parti:
1. prima parte a probei scrise evalueaza competenta de intelegere a unui text citit,
2. partea a doua evalueaza competenta de producere de mesaje scrise.
Pentru evaluarea competentei de producere de mesaje scrise, fiecare profesor evaluator acorda un punctaj corespunzator unui nivel de competenta. Punctajul final pentru competenta de producere de mesaje scrise se calculeaza ca medie aritmetica a punctajelor celor doi evaluatori, rotunjita la cel mai apropiat intreg. In cazul unei fractiuni de 0,50 puncte, rotunjirea se face in favoarea candidatului, la numarul intreg imediat superior.
Proba orala
Fiecare bilet din cadrul probei orale contine intrebari de dificultate progresiva, pe baza carora profesorii examinatori acorda punctaje si niveluri de competenta conform baremelor de evaluare, atat pentru competenta de producere de mesaje orale, cat si pentru competenta de interactiune orala.
Punctajul final pentru fiecare competenta se calculeaza ca medie aritmetica a punctajelor celor doi examinatori, rotunjita la cel mai apropiat intreg. In cazul unei fractiuni de 0,50 puncte, rotunjirea se face in favoarea candidatului, la numarul intreg imediat superior.
Atentie! Nu se admite schimbarea biletului de examen.
Stabilirea nivelului de competenta lingvistica inscris in Certificatul de competenta lingvistica intr-o limba de circulatie internationala
Pe ansamblul celor trei probe, evaluarea candidatilor se face separat pentru fiecare din cele cinci competente prevazute in CECRL.
Punctajele finale pentru fiecare dintre cele cinci competente sunt inregistrate in Borderoul final de evaluare, cuprins in Anexa nr. 2 la prezenta procedura si pe Certificatul de competenta lingvistica.
Nivelul de competenta lingvistica intr-o limba de circulatie internationala studiata pe parcursul invatamantului liceal este inscris pe verso-ul Diplomei de bacalaureat si pe Certificatul de competenta lingvistica.
Nivelul de competenta lingvistica intr-o limba de circulatie internationala studiata pe parcursul invatamantului liceal se stabileste calculand media aritmetica a punctajelor obtinute pentru cele cinci competente, dupa cum urmeaza:
A1 0-30,99 puncte
A2 31-60,99 puncte
B1 61-80,99 puncte
B2 81-100 puncte
Exceptie fac limbile chineza, japoneza si ebraica, in cazul carora nivelul lingvistic obtinut se stabileste calculand media aritmetica a punctajelor obtinute pentru cele cinci competente, dupa cum urmeaza:
A1 0-40,99 puncte
A2 41-70,99 puncte
B1 71-100 puncte
Candidatii care refuza sa rezolve subiectele propuse se considera ca nu au sustinut proba de evaluare a competentelor lingvistice intr-o limba de circulatie internationala studiata pe parcursul invatamantului liceal.
NIVELURILE DE COMPETENTE (extras din CECRL)
Precizari pentru invatamantul special
Asigurarea conditiilor de egalizare a sanselor pentru candidatii cu deficiente se realizeaza in conformitate cu prevederile Metodologiei si ale Procedurii nr. 31816/25.10.2023 cu privire la asigurarea conditiilor de egalizare a sanselor pentru elevii cu deficiente de vedere, deficiente de auz si tulburari de neurodezvoltare care sustin examenele nationale: evaluarea nationala pentru absolventii clasei a VIII-a si examenul national de bacalaureat — sesiunea 2024.
La proba orala, elevii cu dizabilitati pot beneficia, la cerere, de prelungirea cu 10 minute a timpulul necesar pentru pregatirea raspunsului, respectiv a timpului de sustinere a raspunsului.
La proba scrisa, elevii cu dizabilitati pot beneficia, la cerere, de prelungirea cu 30 de minute a timpului de lucru.
Pentru candidatii cu deficiente de auz, competenta de intelege a unui text audiat nu este evaluata. In certificatul de competenta lingvistica, rubrica ce corespunde competentei de intelegere a unui text audiat se bareaza.
Fisierele audio primite de catre fiecare comisie de bacalaureat de evaluare a competentelor lingvistice si digitale sunt pregatite in functie de conditiile de desfasurare a probei de la nivelul fiecarei unitati de invatamant dupa cum urmeaza:
a) daca se utilizeaza CD playere, fisierele sunt inscriptionate pe CD-uri, pentru fiecare sala de examen:
b) daca se utilizeaza computere, fisierele audio sunt multiplicate pentru fiecare computer din fiecare sala de examen.
Pentru proba de intelegere a unui text audiat, comisia de bacalaureat de evaluare a competentelor lingvistice si digitale multiplica subiectele primite de la CNPEE pentru fiecare limba de circulatie internationala pentru care se organizeaza Proba C, dupa cum urmeaza:
a) cate un CD, continand fisierele audio, pentru fiecare sala de examen;
b) subiectele pentru proba de intelegere a unui text audiat pentru toti candidatii repartizati in salile de examen, conform planificarii de la nivelul fiecarei unitati de invatamant liceal.
In fiecare sala de examen trebuie sa existe fie un CD player functional (pe care poate fi rulat CD-ul continand fisierele audio), fie un computer dotat cu placa audio, boxe/difuzoare si pe care sa fie instalat un program de redare a fisierelor audio. Se recomanda ca testarea functionarii tehnologiei sa se asigure in preziua probei si sa existe solutii de rezerva pentru situatii neprevazute, inclusiv baterii pentru CD playere.
(2) Remedierea oricaror disfunctionalitati de ordin tehnic identificate la verificarea aparaturii audio se realizeaza in preziua probei, in functie de planificarea specifica.
Variantele de subiecte, biletele de examen, pachetele de fisiere audio si baremele de evaluare nu pot deveni publice, cu exceptia celor selectate de CNPEE in vederea publicarii modelelor de subiecte, conform celor precizate in Metodologie.
Calendar BAC toamna 2024
15—22 iulie 2024 Inscrierea candidatilor la a doua sesiune de examen, inclusiv a candidatilor care au promovat examenele de corigente
8—9 august 2024 Evaluarea competentelor lingvistice de comunicare orala in limba romana — proba A
9 august 2024 Evaluarea competentelor lingvistice de comunicare orala in limba materna — proba B
12 august 2024 Evaluarea competentelor digitale — proba D
13—14 august 2024 Evaluarea competentelor lingvistice intr-o limba de circulatie internationala — proba C
19 august 2024 Limba si literatura romana — proba E.a) — proba scrisa
20 august 2024 Proba obligatorie a profilului — proba E.c) — proba scrisa
21 august 2024 Proba la alegere a profilului si specializarii — proba E.d) — proba scrisa
22 august 2024 Limba si literatura materna — proba E.b) — proba scrisa
26 august 2024 Afisarea rezultatelor la probele scrise (pana la ora 12.00) si depunerea contestatiilor (orele 12.00—18.00)
27—29 august 2024 Rezolvarea contestatiilor
30 august 2024 Afisarea rezultatelor finale
N O T A:
La solicitarea comisiilor de bacalaureat judetene/Comisiei de bacalaureat a municipiului Bucuresti sau din proprie initiativa, Comisia Nationala de Bacalaureat poate aproba, in situatii justificate si dovedite, inscrierea candidatilor in afara perioadei prevazute, precum si prelungirea perioadelor de sustinere a probelor de evaluare a competentelor lingvistice sau digitale, de evaluare/reevaluare a lucrarilor scrise ori de afisare a rezultatelor si reducerea perioadei de afisare a rezultatelor.
Competente BAC 2024 - modele de subiecte