Art. 1. (1) Prezenta procedura reglementeaza desfasurarea Probelor A si B, de evaluare a competentelor lingvistice de comunicare orala fh limba romana si in limba materna, din cadrul examenului national de
bacalaureat - 2023, in conformitate cu Metodologia privind organizarea si desfasurarea examenului de
bacalaureat - 2011, aprobata prin OMECTS nr. 4799/31.08.201 O, valabila si pentru examenul national de bacalaureat - 2023, conform prevederilor OME nr. 5.242131 .08.2022, privind organizarea si desfasurarea examenului national de bacalaureat - 2023, denumita in continuare Metodologie.
(2) Probele A si B sunt organizate de catre comisiile de bacalaureat de evaluare a competentelor lingvistice si digitale.
Art. 2. In sensul prezentei proceduri, urmatorii termeni se definesc dupa cum urmeaza:
a) grila descriptorilor competentelor lingvistice de comunicare (probele A si B) reprezinta cadrul de evaluare a competentelor de receptare a mesajului - in forma scrisa, avand ca suport diverse tipuri de texte in conformitate cu programa scolara - si de producere a mesajului oral sub forma diferitelor tipuri de discursuri - descriptiv, informativ, narativ, argumentativ -, cu valorificarea achizi~ilor dobandite la disciplina limba si literatura romana/limba si literatura materna; grila descriptorilor competentelor lingvistice de comunicare (probele A si B) este prezentata in Anexa nr. 1 la prezenta procedura;

b) nivelul de competenta lingvistica de comunicare orala in limba romana/limba materna - denumit in continuare nivel de competenta, reprezinta gradul de utilizare a limbii romane/limbii materne, demonstrat de candidat in comunicarea orala, evaluat pe baza celor cinci competente precizate in grila descriptorilor competentelor de comunicare; nivelurile de competenta lingvistica de comunicare orala in limba romana/limba materna sunt, in ordine: utilizator mediu, utilizator avansat si utilizator experimentat.
Art. 3. - (1) Probele de evaluare a competentelor lingvistice de comunicare orala in limba romana si in limba materna (Probele A si B) sunt evaluate de cate doi profesori. Fiecare dintre cei doi profesori examinatori noteaza in mod independent, pe baza grilei descriptorilor competentelor lingvistice de comunicare (probele A si B), pe un borderou individual, nivelul corespunzator fiecareia dintre cele cinci competente de evaluat la care se situeaza candidatul, completand inclusiv rubrica nivel de competenta lingvistica de comunicare orala in limba romana/limba materna acordat candidatului.
Modelul borderoului individual al profesorului examinator este prezentata in Anexa nr. 2 la prezenta procedura.

(2) Modalitatea de stabilire, de catre fiecare profesor examinator, a nivelului de competenta lingvistica pentru un candidat se realizeaza in conformitate cu precizarile din Anexa nr. 3 la prezenta procedura.
(3) Imediat dupa sustinerea probei de catre un candidat, profesorii examinatori stabilesc nivelul de competenta lingvistica al candidatului, pe baza nivelului inscris in borderourile individuale, dupa cum urmeaza:
(i) ln situatia in care cei doi profesori examinatori acorda acelasi nivel, acesta devine nivelul de competenta lingvistica, care se inscrie in diploma de bacalaureat si in certificatul care atesta nivelul de competenta lingvistica de comunicare orala in limba romana/limba materna.
(ii) in situatia in care cei doi profesori examinatori acorda niveluri diferite, nivelul de competenta lingvistica se stabileste astfel:
(4) Nivelul de competenta lingvistica acordat candidatului se inscrie in borderoul final al probei. Modelul borderoului final este cuprins in Anexa nr. 4 la prezenta procedura.
Art. 4. - (1) Nu se admite schimbarea biletului de examen.
(2) In cazul in care candidatii refuza sa raspunda la intrebarile formulate se considera ca nu au sustinut Proba A, respectiv Proba B de evaluare a competentelor lingvistice de comunicare orala in limba romana/limba materna.
Art. 5. - (1) Asigurarea
conditiilor de egalizare a sanselor pentru candidatii cu deficiente se realizeaza in conformitate cu prevederile Metodologiei si ale Procedurii nr. 2591/31.10.2022 cu privire la asigurarea conditiilor de egalizare a sanselor pentru elevii cu deficiente de vedere, deficiente de auz si tulburari de neurodezvoltare care sustin examenele nationale: evaluarea nationala pentru absolventii clasei a VIII-a si examenul national de bacalaureat - sesiunea 2023.
(2) La proba de evaluare a competentelor lingvistice de comunicare orala in limba romana, elevii cu dizabilitati primesc un set aparte de bilete de examen elaborat de Centrul National de Politici si Evaluare in Educatie (CNPEE).
(3) La probele de evaluare a competentelor lingvistice de comunicare orala in limba romana si in limba materna, elevii cu dizabilitai pot beneficia, la cerere, de prelungirea cu 1O minute atat a perioadei de pregatire a raspunsului, cat si a celei de sustinere a raspunsului.
Art. 6. Transmiterea subiectelor pentru Probele A si B ale examenului national de bacalaureat 2023 se face de catre CNPEE.