ţóÂ

Calendar Competente BAC 2023. Cum se noteaza proba de Limba romana oral. Procedura si Grila descriptorilor

De Ana Ghiarasim
la 29 Mai. 2023
0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Calendar Competente BAC 2023. Cum se noteaza proba de Limba romana oral. Procedura si Grila descriptorilor29Mai.2023

Examenul de Bacalaureat 2023 incepe luni, 12 iunie, cu proba de evaluare a competentelor lingvistice de comunicare orala in limba romana, potrivit calendarului publicat de Ministerul Educatiei.

Mai jos va prezentam cum se desfasoara si cum se noteaza proba de competente lingvistice de comunicare orala in limba romana la Bacalaureat 2023.
 

Procedura Proba de Limba romana oral Bacalaureat 2023

 
Art. 1. (1) Prezenta procedura reglementeaza desfasurarea Probelor A si B, de evaluare a competentelor lingvistice de comunicare orala fh limba romana si in limba materna, din cadrul examenului national de bacalaureat - 2023, in conformitate cu Metodologia privind organizarea si desfasurarea examenului de bacalaureat - 2011, aprobata prin OMECTS nr. 4799/31.08.201 O, valabila si pentru examenul national de bacalaureat - 2023, conform prevederilor OME nr. 5.242131 .08.2022, privind organizarea si desfasurarea examenului national de bacalaureat - 2023, denumita in continuare Metodologie.

(2) Probele A si B sunt organizate de catre comisiile de bacalaureat de evaluare a competentelor lingvistice si digitale.
 
Art. 2. In sensul prezentei proceduri, urmatorii termeni se definesc dupa cum urmeaza:
a) grila descriptorilor competentelor lingvistice de comunicare (probele A si B) reprezinta cadrul de evaluare a competentelor de receptare a mesajului - in forma scrisa, avand ca suport diverse tipuri de texte in conformitate cu programa scolara - si de producere a mesajului oral sub forma diferitelor tipuri de discursuri - descriptiv, informativ, narativ, argumentativ -, cu valorificarea achizi~ilor dobandite la disciplina limba si literatura romana/limba si literatura materna; grila descriptorilor competentelor lingvistice de comunicare (probele A si B) este prezentata in Anexa nr. 1 la prezenta procedura;

 
b) nivelul de competenta lingvistica de comunicare orala in limba romana/limba materna - denumit in continuare nivel de competenta, reprezinta gradul de utilizare a limbii romane/limbii materne, demonstrat de candidat in comunicarea orala, evaluat pe baza celor cinci competente precizate in grila descriptorilor competentelor de comunicare; nivelurile de competenta lingvistica de comunicare orala in limba romana/limba materna sunt, in ordine: utilizator mediu, utilizator avansat si utilizator experimentat. 

Art. 3. - (1) Probele de evaluare a competentelor lingvistice de comunicare orala in limba romana si in limba materna (Probele A si B) sunt evaluate de cate doi profesori. Fiecare dintre cei doi profesori examinatori noteaza in mod independent, pe baza grilei descriptorilor competentelor lingvistice de comunicare (probele A si B), pe un borderou individual, nivelul corespunzator fiecareia dintre cele cinci competente de evaluat la care se situeaza candidatul, completand inclusiv rubrica nivel de competenta lingvistica de comunicare orala in limba romana/limba materna acordat candidatului.

Modelul borderoului individual al profesorului examinator este prezentata in Anexa nr. 2 la prezenta procedura.

 
(2) Modalitatea de stabilire, de catre fiecare profesor examinator, a nivelului de competenta lingvistica pentru un candidat se realizeaza in conformitate cu precizarile din Anexa nr. 3 la prezenta procedura.
 
(3) Imediat dupa sustinerea probei de catre un candidat, profesorii examinatori stabilesc nivelul de competenta lingvistica al candidatului, pe baza nivelului inscris in borderourile individuale, dupa cum urmeaza:
(i) ln situatia in care cei doi profesori examinatori acorda acelasi nivel, acesta devine nivelul de competenta lingvistica, care se inscrie in diploma de bacalaureat si in certificatul care atesta nivelul de competenta lingvistica de comunicare orala in limba romana/limba materna.
(ii) in situatia in care cei doi profesori examinatori acorda niveluri diferite, nivelul de competenta lingvistica se stabileste astfel: 


(4) Nivelul de competenta lingvistica acordat candidatului se inscrie in borderoul final al probei. Modelul borderoului final este cuprins in Anexa nr. 4 la prezenta procedura.
 
Art. 4. - (1) Nu se admite schimbarea biletului de examen.
 
(2) In cazul in care candidatii refuza sa raspunda la intrebarile formulate se considera ca nu au sustinut Proba A, respectiv Proba B de evaluare a competentelor lingvistice de comunicare orala in limba romana/limba materna.
 
Art. 5. - (1) Asigurarea conditiilor de egalizare a sanselor pentru candidatii cu deficiente se realizeaza in conformitate cu prevederile Metodologiei si ale Procedurii nr. 2591/31.10.2022 cu privire la asigurarea conditiilor de egalizare a sanselor pentru elevii cu deficiente de vedere, deficiente de auz si tulburari de neurodezvoltare care sustin examenele nationale: evaluarea nationala pentru absolventii clasei a VIII-a si examenul national de bacalaureat - sesiunea 2023.
 
(2) La proba de evaluare a competentelor lingvistice de comunicare orala in limba romana, elevii cu dizabilitati primesc un set aparte de bilete de examen elaborat de Centrul National de Politici si Evaluare in Educatie (CNPEE).
 
(3) La probele de evaluare a competentelor lingvistice de comunicare orala in limba romana si in limba materna, elevii cu dizabilitai pot beneficia, la cerere, de prelungirea cu 1O minute atat a perioadei de pregatire a raspunsului, cat si a celei de sustinere a raspunsului.
 
Art. 6. Transmiterea subiectelor pentru Probele A si B ale examenului national de bacalaureat 2023 se face de catre CNPEE.
 
 •  

  Calendar Bacalaureat 2023, sesiunea iunie-iulie

   
  29 mai—7 iunie 2023 Inscrierea candidatilor la prima sesiune de examen
  2 iunie 2023 Incheierea cursurilor pentru clasa a XII-a/a XIII-a
   
  12—14 iunie 2023 Evaluarea competentelor lingvistice de comunicare orala in limba romana — proba A
  14—15 iunie 2023 Evaluarea competentelor lingvistice de comunicare orala in limba materna — proba B
  14—16 iunie 2023 Evaluarea competentelor digitale — proba D
  19—21 iunie 2023 Evaluarea competentelor lingvistice intr-o limba de circulatie internationala — proba C
  26 iunie 2023 Limba si literatura romana — proba E.a) — proba scrisa
  27 iunie 2023 Proba obligatorie a profilului — proba E.c) — proba scrisa
  28 iunie 2023 Proba la alegere a profilului si specializarii — proba E.d) — proba scrisa
  29 iunie 2023 Limba si literatura materna — proba E.b) — proba scrisa
   
  3 iulie 2023 Afisarea rezultatelor la probele scrise pana la ora 12.00 si depunerea contestatiilor in intervalul orar 12.00—18.00
  4—6 iulie 2023 Rezolvarea contestatiilor
   
  7 iulie 2023 Afisarea rezultatelor finale
   

  Calendar Bacalaureat 2023, sesiunea de toamna 

   
  17—24 iulie 2023 Inscrierea candidatilor la a doua sesiune de examen, inclusiv a candidatilor care au promovat examenele de corigente
   
  7—8 august 2023 Evaluarea competentelor lingvistice de comunicare orala in limba romana — proba A
  8 august 2023 Evaluarea competentelor lingvistice de comunicare orala in limba materna — proba B
  9 august 2023 Evaluarea competentelor digitale — proba D
  10—11 august 2023 Evaluarea competentelor lingvistice intr-o limba de circulatie internationala — proba C
  16 august 2023 Limba si literatura romana — proba E.a) — proba scrisa
  17 august 2023 Proba obligatorie a profilului — proba E.c) — proba scrisa
  18 august 2023 Proba la alegere a profilului si specializarii — proba E.d) — proba scrisa
  21 august 2023 Limba si literatura materna — proba E.b) — proba scrisa
   
  25 august 2023 Afisarea rezultatelor la probele scrise pana la ora 12.00 si depunerea contestatiilor (orele 12.00—18.00)
  26—28 august 2023 Rezolvarea contestatiilor
   
  29 august 2023 Afisarea rezultatelor finale

   

Competente BAC 2022 - modele de subiecte


Bacalaureat 2022 - modele subiecte competente Limba franceza>>

Bacalaureat 2022 - modele subiecte competente Limba germana moderna>>

Bacalaureat 2022 - modele subiecte competente Limba chineza moderna>>

Bacalaureat 2022 - modele subiecte competente Limba ebraica moderna>>

Bacalaureat 2022 - modele subiecte competente Limba italiana>>

Bacalaureat 2022 - modele subiecte competente Limba japoneza>>

Bacalaureat 2022 - modele subiecte competente Limba rusa moderna>>

Bacalaureat 2022 - modele subiecte competente Limba spaniola>>

Bacalaureat 2022 - modele subiecte competente Limba turca moderna>>

Bacalaureat 2022 - modele subiecte competente digitale>>

 

Pregatiti-va pentru Bacalaureat! Portal Invatamant va recomanda culegerile cu exercitii si rezolvari de AICI ....click pentru detalii si comenzi culegeri >>>
 


Programa Bac 2023 


Ministerul Educatiei a anuntat programele valabile pentru Examenul de Bacalaureat 2023, care au ramas aceleasi cu cele din anul 2019, adica inainte de pandemie, cand din ele au fost exceptate anumite continuturi pentru 2020, 2021 si 2022.
 

Sfaturi pentru Nota 10 - Raspunsuri si Explicatii

Pregatire pentru EVALUAREA NATIONALA - simplu si rapid


NOU: Academia.ro – platforma digitala interactiva pentru pregatirea personalizata in vederea succesului copilului la examenul de Evaluare Nationala.

 Site-ul contine 3 sectiuni cu Teste de Antrenament pentru:

 ->  Limba si Literatura romana (25 de teste, 450 de subiecte rezolvate si explicate)

 ->  Matematica (25 de teste, 300 de exercitii rezolvate si explicate)
 ->  Limba Engleza (30 de teste, 600 de subiecte rezolvate si explicate)

...Vezi AICI toate Testele <<


Ti-a placut acest articol?
Distribuie-l pe Facebook sau trimite-l pe WhatsApp altor parinti sau profesori!

0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Urmareste-ne pe Google News
Va place acest articol ?
Dati o nota de la 1 la 5 !
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:

competente lingvistice bacbac 2023competente bac 2023bac oral 2023bacalaureat 2023


x

Lasa un raspuns
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a
Va oferim GRATUIT Raportul Special
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a

Primiti zilnic pe e-mail, ultimele stiri si subiecte din invatamant.

Aboneaza-te la Newsletterul GRATUIT si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
eNews Portal INVATAMANT
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a
Descarca GRATUIT
Raportul Special

Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a
 
Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul GratuitTeste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a
Va oferim GRATUIT Raportul Special
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a


Primiti zilnic pe e-mail, ultimele stiri si subiecte din invatamant.

Aboneaza-te la Newsletterul GRATUIT si fii informat!
Da, doresc să descarc GRATUIT cadoul si să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton
Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a
Iti oferim GRATUIT Raportul Special

Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a

 
Citeste GRATUIT toate informatiile despre CE, CAND si CUM sa inveti. Program si Sfaturi din invatamantul primar, gimnazial si liceal.

Adauga mai jos adresa ta de email si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
Atentie: veti primi in fiecare zi un newsletter gratuit cu ultimele noutati din invatamantul gimnazial si liceal!
x
//