"BACALAUREATUL va fi tip grila si se va da direct pe calculator", anunta Sorin Cimpeanu

De Portal Invatamant
la 14 Iul. 2022
0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

"BACALAUREATUL va fi tip grila si se va da direct pe calculator", anunta Sorin Cimpeanu14Iul.2022

Modificarile privind Bacalaureatul au aparut deja in noul proiect al Legii Educatiei, acesta urmand sa se schimbe radical. Se modifica inclusiv probele date de elevi, dar, inca o noutate importana, proba care contine Romana si Matematica, impreuna cu alte materii, va fi tip grila si se va da direct pe calculator. Anuntul a fost facut chiar de catre Sorin Cimpeanu, ministrul Educatiei.

NOUTATILE legate de Bacalaureat sunt cuprinse detaliat in proiectul Legii Invatamantului preuniversitar si le puteti citi AICI
 
Dupa sedinta de Guvern in care a prezentat noile legi, Sorin Cimpeanu, ministrul Educatiei, a facut cateva precizari legat de CE se schimba si CAND intra in vigoare.
 
Puteti citi mai jos aceste explicatii:
 
Sorin Cimpeanu, ministrul Educatiei: Elevii care vor fi parcurs intreg ciclul liceal dupa acest sistem vor avea sansa unui bacalaureat care va arata cu totul altfel. Stiu ca este de inteles, o schimbare radicala de paradigma: examenul de bacalaureat se doreste a fi un examen echitabil, care sa nu iti serveasca doar la acces in facultate, ci sa iti ofere o calificare, o calificare reala, credibila, pe care universitatile si angajatorii sa o ia in considerare. 
 
Am spus ca la proba scrisa, care in momentul de fata are patru nivele de dificultate, care duc la obtinerea aceleiasi diplome de bacalaureat, vom avea acelasi nivel de dificultate, respectiv corespunzator competentelor de baza pentru toate filierele si toate profilurile. Este vorba de, in primul rand de partea de limba si literatura romana. 
 
O noutate ar fi decizia de introducere in programa a gramaticii, de reintroducere a gramaticii pentru a sustine abilitatile de comunicare in limba romana. A doua proba este, bineinteles, cea de matematica. Aceste probe ar putea sa aiba o pondere in proba scrisa de 40-50%. 
 
Oricum, impreuna cu disciplinele de istorie si geografie, ar trebui sa aiba o pondere de 60%, restul pana la 100% sa fie verificarea competentelor de baza pentru celelalte discipline: Stiinte - a se vedea: fizica, chimie, biologie - si o disciplina din grupul disciplinelor socio-umane - economie, sociologie, psihologie, logica. In acest fel, se verifica in proba scrisa competentele de baza, apoi avem cele doua probe de competente: competente digitale si competente de comunicare in cele doua limbi straine, unde iar se verifica doar competentele de baza. Daca vreti in cadrul european al limbilor straine, competente de nivel B1. 
 
Da, sa ai un instrument minim de baza, in asa fel incat in interactiunea cu alti cetateni ai Europei sau ai acestei lumi sa ai posibilitatea de a comunica pentru ca tanarul, sa se poata dezvolta conform aspiratiilor proprii, personale si de dezvoltare personala. Separat de aceste probe care verifica, asa cum am spus pana acum, doar competentele de baza, avem si o proba de excelenta pe care o lasam la alegerea candidatului. 
 
Acei candidati care se simt capabili, desi au promovat proba competentelor de baza, sa isi demonstreze abilitatile de programator, vor avea toata libertatea sa o faca. Sau cei care au promovat proba competentelor lingvistice de baza, in domeniul limbii engleze de baza, vor avea posibilitatea sa-si ofere, sa isi demonstreze abilitatile de cunoscator al limbii engleze in Shakespeare. 
 
Reporter: La proba de Bacalaureat la materiile din trunchiul comun, acea proba ar putea sa fie grila sau de ce tip vor fi cerintele?
 
Sorin Cimpeanu: Da, este foarte corecta intrebarea. Am initiat deja consultari cu specialisti in Stiintele Educatiei si va fi o chestie de optiune. Este foarte posibil ca toate intrebarile sa fie grila. Este foarte posibil sa organizam acea proba scrisa, asa cum sunt organizate probele TIMSS sau probele PISA - o proba cu o pauza intre primul set de intrebari si al doilea set de intrebari, exista o pauza, repet, la testele TIMSS si PISA functioneaza foarte bine acest mod de organizare. Este o practica internationala.
 
Iar accentul, ca sa fim bine intelesi, va fi pus - de aceea am dat exemple, am anticipat putin, circa 40% sa fie item, subiecte din Limba si literatura romana, inclusiv gramatica, si item de matematica. Deci expertii in Stiintele Educatiei vor sti foarte bine se calibreze aceste lucruri. Si mai este inca un aspect: acest Bacalaureat ar urma sa intre din anul 2027. Ar urma sa se aplice pe niste planuri cadru pe care in momentul de fata nu le cunoastem nici eu, nici dumneavoastra. 
 
Ele sunt in lucru. Vor fi validate in septembrie 2023. Atunci vom vedea care sunt disciplinele din trunchiul comun. Si inca o precizare: nu vor fi toate, absolut toate disciplinele din trunchiul comun. De aceea am precizat: limba romana, matematica, fizica, chimie, biologie, istorie, geografie si o disciplina din grupul socio-umanelor, poate economia si inca una. Multumesc.
 
Deci cel putin 40% vor fi subiecte din probele clasice, din care fac parte limba si literatura romana, inclusiv gramatica. Deci nu se renunta, nu se renunta, dimpotriva, se consolideaza importanta acestei probe de limba si literatura romana, prin includerea gramaticii, un lucru la care eu personal am tinut foarte mult.
 
Bacalaureatul se doreste a fi echitabil. Echitabil inseamna ca nu mai obtii aceeasi unica diploma de Bacalaureat pe patru cai diferite, cum avem in momentul de fata. As vrea sa va precizez ca in momentul de fata, pentru aceea dintre dumneavoastra care ati uitat, Bacalaureatul este organizat dupa Legea 84 din 1995. Nu a fost nicio schimbare pana acum. Deja, propriul meu fiu a dat examen dupa acest sistem de organizare din 1995. Imi place sa cred ca nepotii mei, totusi, vor avea sansa sa dea un Bacalaureat mai adaptat secolului 21 /.../. 
 
Deci subiectele vor fi aceleasi, vor verifica doar competentele de baza la toate disciplinele din trunchiul comun, nu vor fi diferentiate. Ca sa raspund mai departe intrebarii, pot sa va spun ca vor fi elevi care vor avea o ora de matematica pe saptamana si alti elevi care vor avea trei sau patru ore de matematica pe saptamana. Subiectele vor fi calibrate in asa fel incat sa fie potrivite pentru cei care au o singura ora pe saptamana, iar ceilalti care au trei-patru ore pe saptamana vor avea alte metode de a-si demonstra competentele inalte, chiar si la nivelul probei de Bacalaureat, prin acea proba care verifica excelenta, performanta si va fi la alegerea elevului.
 
Reporter: Acest nou bacalaureat care va fi sustinut in 2027 va fi sustinut direct pe calculator de catre elevi?
 
Sorin Cimpeanu: Cu siguranta, da. Administrarea digitala urmeaza a fi generalizata pentru examene. Am propus partea de corectura digitala inca din anul 2023. Deci pana atunci, da, va trebui sa avem o digitalizare a evaluarilor.

Ti-a placut acest articol?
Distribuie-l pe Facebook sau trimite-l pe WhatsApp altor parinti sau profesori!

0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Urmareste-ne pe Google News
Va place acest articol ?
Dati o nota de la 1 la 5 !
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:

legea invatamantului preuniversitarmodificare bacalaureatbacalaureat 2023bacalaureat grila


x
Lasa un raspuns



Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Va oferim GRATUIT Raportul Special
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala

Primiti zilnic pe e-mail, ultimele stiri si subiecte din invatamant.

Aboneaza-te la Newsletterul GRATUIT si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
eNews Portal INVATAMANT
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Descarca GRATUIT
Raportul Special

Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
 
 
Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit



Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Va oferim GRATUIT Raportul Special
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala


Primiti zilnic pe e-mail, ultimele stiri si subiecte din invatamant.

Aboneaza-te la Newsletterul GRATUIT si fii informat!
Da, doresc să descarc GRATUIT cadoul si să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton
Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare
Iti oferim GRATUIT
Raportul Special
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Primesti GRATUIT noile
TESTE REZOLVATE pentru Evaluarea Nationala
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
x
//