

Burse scolare 2024-2025: Metodologia actualizata. Ce se schimba pentru elevi

De Portal Invatamant
la 26 Mar. 2024 Exclusiv
0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Burse scolare 2024-2025: Metodologia actualizata. Ce se schimba pentru elevi26Mar.2024

Ministerul Educatiei a lansat in consultare publica Metodologia de acordare a burselor scolare, in anul scolar 2024-2025. Conform noului regulament, elevii cu rezultate bune la invatatura vor beneficia in continuare de burse de merit, dar acordarea acestora va fi condiționată de anumite aspecte. In plus, apare un nou tip de bursa: bursa de rezilienta.

Potrivit noilor reglementari, elevii cu medii anuale sub 9,50, dar care se incadreaza in procentul de 30% dintre elevii fiecarei clase, vor lua bursa de rezilienta, in valoare de 300 de lei/luna. Doar elevii cu medii peste 9,50 vor obtine bursa de merit, in valoare de 450 lei/luna.
 
Alte noutati cuprinse in noua Metodologie de acordarea a burselor scolare: 
1. Bursele de merit si de rezilienta se acorda primilor 30% dintre elevii din fiecarei clase.
2. Cuantumul bursei de rezilienta este de 300 de lei/luna.
3. Bursele de merit se acorda elevilor care au cel putin media 9.50
4. Bursele de rezilienta se acorda elevilor care au cel putin media 7.
5. Noi beneficiari de bursa sociala: elevii cu afectiuni oncologice si/sau cronice scolarizati, pentru o perioada mai mare de 4 saptamani, in cadrul „Scolii din Spital” sau la domiciliu, precum si a elevilor reintegrati in unitatea de invatamant la care  au fost inmatriculati anterior, dupa o perioada de spitalizare mai mare de 4 saptamani.
6. Bursa de excelenta, bursa de  merit, bursa de rezilienta sau  bursa tehnologica sunt acordate doar elevilor care au obtinut media 10/calificativul foarte bine la purtare la finalul anului scolar anterior.
7. In situatia in care elevii acumuleaza 10 sau mai multe absente nemotivate intr-o luna, nu primesc bursa de excelenta, bursa de rezilienta, bursa de merit, bursa sociala, respectiv bursa tehnologica, dupa caz, pentru luna respectiva.
 

Burse scolare 2024-2025


Proiectul privind Metodologia-cadru de acordare a burselor in invatamantul preuniversitar 2024-2025


Capitolul I Dispozitii generale

Art. 1
(1) Elevii de la cursurile cu frecventa de zi din invatamantul preuniversitar de stat obligatoriu, nivel gimnazial si liceal, beneficiaza, dupa caz, de urmatoarele tipuri de burse:
a) bursa de excelenta olimpica I;
b) bursa de excelenta olimpica II;
c) bursa de merit;
d) bursa de rezilienta;
e) bursa sociala;
f) bursa tehnologica.
 
(2) Elevii inscrisi la cursurile cu frecventa din invatamantul preuniversitar de stat, nivel primar, beneficiaza de burse sociale.
 
(3) Elevii de la cursurile cu frecventa de zi din invatamantul tehnologic de stat beneficiaza de bursa tehnologica. Prin exceptie, in anii scolari 2023 2024 si 2024-2025, bursa tehnologica se acorda doar elevilor inmatriculati in cadrul specializarilor din invatamantul profesional, inclusiv dual, nivel 3 EQF/CNC.
 
(4) Prin exceptie de la prevederile alin. (1), in conditiile stabilite prin prezenta metodologie, elevii din unitatile de invatamant preuniversitar particular si confesional beneficiaza, de la bugetul de stat, din sume defalcate din unele venituri ale bugetului de stat, de:
a) burse de excelenta olimpica I si II pentru elevii de la cursurile cu frecventa de zi, nivel gimnazial si liceal;
b) burse sociale, daca sunt scolarizati fara taxe pentru elevii de la cursurile cu frecventa de zi, nivel primar, gimnazial si liceal;
c) burse tehnologice, daca se incadreaza in specializarile si conditiile stabilite prin prezenta metodologie, pentru elevii de la cursurile cu frecventa de zi din invatamantul tehnologic.
 
(5) Prin exceptie de la prevederile alin. (1), se acorda burse sociale si elevilor cu varsta de pana la 30 de ani, neangajati pe piata muncii si inscrisi in formele de invatamant cu frecventa redusa sau in programele educationale de tip „A doua sansa”

 
 
Art. 2
Acordarea burselor mentionate la art. 1 reprezinta atat o forma de stimulare a elevilor care obtin performante educationale, artistice si sportive sau o forma de stimulare a progresului scolar, cat si o forma de sprijin al elevilor din medii dezavantajate socio-economic, in vederea participarii la educatie a acestora si a prevenirii abandonului scolar, respectiv de stimulare a participarii la invatamantul tehnologic, in cazul bursei tehnologice.
 
Art. 3
Bursele se acorda in fiecare an scolar, pe perioada cursurilor scolare, inclusiv pe timpul pregatirii si sustinerii evaluarii nationale de catre absolventii clasei a VIII-a, a examenului national de bacalaureat, a examenului de certificare a calificarii profesionale si pe perioada pregatirii practice. Bursele nu se acorda pe perioada vacantelor scolare, cu exceptia cazurilor mentionate la art. 6 alin. (1) si la art. 12 alin. (1).
 
Art. 4
(1) Bursele pentru elevii din invatamantul preuniversitar de stat se asigura din bugetul Ministerului Educatiei, cu exceptia invatamantului liceal militar. Bursele elevilor din invatamantul liceal militar se asigura de catre Ministerul Apararii Nationale.
 
(2) Pentru anul scolar 2024 - 2025, cuantumul minim al burselor este:
a) pentru bursa de merit - 450 lei/luna;
b) pentru bursa de rezilienta – 300 lei/luna;
c) pentru bursa sociala - 300 lei/luna;
d) pentru bursa tehnologica - 300 lei/luna.
 
(3) Incepand cu anul scolar 2025-2026, cuantumul minim al burselor este aprobat prin hotarare a Guvernului initiata de Ministerul Educatiei, la propunerea Consiliului National pentru Finantarea Invatamantului Preuniversitar
 
(4) Valoarea burselor poate fi suplimentata de catre consiliile de administratie ale unitatilor de invatamant in functie de:
a) sumele alocate de autoritatile administratiei publice locale;
b) alte venituri obtinute potrivit legii.
 
Art. 5
(1) Prin „familie” se inteleg sotul si sotia cu copiii lor necasatoriti, aflati in intretinere cu varsta de pana la 18 ani sau de pana la 26 de ani pentru cei care urmeaza o forma de invatamant - cursuri de zi, organizata potrivit legii, cu domiciliul ori resedinta comuna inscrisa in actele de identitate si care locuiesc impreuna.
 
(2) Se asimileaza termenului „familie”, barbatul si femeia necasatoriti, cu copiii lor necasatoriti si/sau ai fiecaruia dintre ei, avand varsta de pana la 18 ani sau de pana la 26 de ani daca urmeaza o forma de invatamant - cursuri de zi, organizata potrivit legii, care locuiesc impreuna, daca aceasta situatie se confirma la verificarea in teren.
 
(3) Sintagma „familie monoparentala” desemneaza familia formata din persoana singura si copilul/copiii aflati in intretinere, in varsta de pana la 18 ani sau de pana la 26 de ani pentru cei care urmeaza o forma de invatamant - cursuri de zi, organizata potrivit legii, si care locuiesc si se gospodaresc impreuna.
 
(4) Prin persoana singura din familia monoparentala, se intelege persoana care se afla in una dintre urmatoarele situatii:
a. este necasatorita;
b. este vaduva;
c. este divortata;
d. al carei sot/sotie este declarat/declarata disparut/disparuta prin hotarare judecatoreasca;
e. al carei sot/sotie se afla in una dintre situatiile prevazute la art. 178 lit. c) sau d) din Legea nr. 287/2009, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare;
f. al carei sot/sotie este arestat/arestata preventiv pe o perioada mai mare de 30 de zile sau executa o pedeapsa privativa de libertate si nu participa la intretinerea copiilor;
g. a fost numita tutore sau i s-au incredintat ori dat in plasament unul sau mai multi copii si se afla in una dintre situatiile prevazute la lit. a) - e).
 
(5) Se asimileaza termenului „familie” si persoana/persoanele care se ocupa de intretinerea copilului pe perioada absentei parintilor sau tutorelui, conform art. 104 din Legea nr. 272/2004 privind protectia si promovarea drepturilor copilului, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, si care locuieste/locuiesc impreuna cu copiii aflati in intretinerea sa/lor.
 

Burse de excelenta olimpica 2024-2025

 
Capitolul II Acordarea burselor de excelenta olimpica
 
Art. 6
(1) Pentru stimularea excelentei, elevii beneficiaza de burse de excelenta olimpica I si II, acestea fiind alocate in functie de distinctiile primite de catre acestia, dupa cum urmeaza:
a) bursa de excelenta olimpica I se acorda elevilor care obtin distinctii, respectiv premiile I, II, III sau mentiune sau medalii asimilate acestor distinctii, la olimpiadele scolare internationale, respectiv elevilor care obtin locurile I, II si III sau mentiune la campionatele sportive scolare internationale recunoscute de Ministerul Educatiei, la Jocurile Olimpice, Jocurile Paralimpice, Jocurile Olimpice de Tineret. Bursele de excelenta olimpica I se acorda lunar elevilor de gimnaziu si liceu, pe intreaga durata a anului scolar urmator obtinerii distinctiei. Prin exceptie, elevii din ultimul an de studii liceale primesc un premiu in cuantum egal cu valoarea cumulata a bursei pentru un an scolar;
b) bursa de excelenta olimpica II se acorda elevilor de gimnaziu si liceu care obtin distinctii, respectivpremiile I, II si III la olimpiadele scolare nationale organizate si finantate de Ministerul Educatiei. Bursele de excelenta olimpica II se acorda lunar elevilor de gimnaziu si liceu, pe intreaga durata a anului scolar urmator obtinerii distinctiei. Prin exceptie, elevii din ultimul an de studii liceale primesc un premiu in cuantum egal cu valoarea cumulata a bursei pentru un an scolar.
 
(2) Bursele de excelenta olimpica I si II care au la baza rezultatele obtinute conform prevederilor alin. (1) lit. a) si b), atestate prin copii de pe diplomele obtinute, certificate pentru conformitate cu originalul la nivelul unitatii de invatamant, se acorda elevilor pe baza unei cereri, depuse de parinte/reprezentant legal/elev major, in primele 25 de zile calendaristice de la inceperea cursurilor anului scolar, sau in termen de 15 zile calendaristice de la data obtinerii premiului pentru elevii din anii terminali.

 

Burse de merit 2024 - prag de medie 9,50


Capitolul III Acordarea burselor de merit
 
Art. 7
(1) Bursele de merit si de rezilienta se acorda – cumulat - pentru minimum 30% din elevii din fiecare clasa de gimnaziu si liceu, inclusiv invatamant profesional si dual, dintr-o unitate de invatamant preuniversitar.
 
(2) Bursele de merit se acorda dupa cum urmeaza:
a) elevilor din fiecare clasa de gimnaziu si liceu dintr-o unitate de invatamant preuniversitar, mai putin elevii din clasa a V-a si elevii din clasa a IX-a, cu medii generale pe anul scolar anterior egale sau mai mari de 9,50; in situatia in care prin aplicarea procentului de 30% nu sunt cuprinsi toti elevii cu medii generale anuale mai mari sau egale cu 9,50, lista va fi extinsa pentru a-i cuprinde si pe acestia;
b) elevilor din fiecare clasa a V-a dintr-o unitate de invatamant preuniversitar, cu media primelor doua intervale de invatare din anul scolar in curs mai mare sau egala cu 9,50; in situatia in care prin aplicarea procentului de 30% nu sunt cuprinsi toti elevii cu medii mai mari sau egale cu 9,50, lista va fi extinsa pentru a-i cuprinde si pe acestia;
c) elevilor din fiecare clasa a IX-a dintr-o unitate de invatamant preuniversitar, cu medii de admitere in invatamantul liceal sau profesional si dual egale sau mai mari de 9,50; in situatia in care prin aplicarea procentului de 30% nu sunt cuprinsi toti elevii cu medii de admitere mai mari sau egale cu 9,50, lista va fi extinsa pentru a-i cuprinde si pe acestia;
d) elevilor de gimnaziu si liceu, inclusiv invatamant profesional si dual, care au obtinut premiile I, II sau III la etapele judetene ale olimpiadelor scolare recunoscute de Ministerul Educatiei, premiul I la etapele nationale ale concursurilor/competitiilor scolare si extrascolare, recunoscute de Ministerul Educatiei, elevilor care au obtinut medalia de aur/locul I la campionatele nationale organizate de federatiile sportive nationale olimpice/probe olimpice.
 
(3) Bursele de rezilienta se acorda dupa cum urmeaza:
a) elevilor de gimnaziu si liceu, inclusiv invatamant profesional si dual, care au obtinut cel putin media generala 7 in anul scolar anterior celui in care se acorda bursa, in ordinea descrescatoare a mediilor generale, mai putin elevii din clasa a V-a si elevii din clasa a IX-a;
b) elevilor din fiecare clasa a V-a dintr-o unitate de invatamant preuniversitar, cu media primelor doua intervale de invatare din anul scolar in curs mai mare sau egala cu 7, in ordinea descrescatoare a mediilor;
c) elevilor din fiecare clasa a IX-a dintr-o unitate de invatamant preuniversitar, care au obtinut cel putin media de admitere 7 in invatamantul liceal sau profesional/dual, in ordinea descrescatoare a mediilor de admitere;
d) elevilor cu afectiuni oncologice si/sau cronice scolarizati, pentru o perioada mai mare de 4 saptamani, in cadrul „Scolii din Spital” sau la domiciliu, care revin dupa scolarizarea din cadrul „Scolii din Spital” in unitatea de invatamant la care au fost inmatriculati anterior;
 
(4) Numarul de elevi beneficiari ai bursei de merit acordate pe baza de medie, cumulat cu numarul de elevi beneficiari ai bursei de rezilienta, acordata pe baza de medie, este de 30% din numarul de elevi ai fiecarei clase de gimnaziu si de liceu, inclusiv invatamant profesional si dual, dintr-o unitate de invatamant preuniversitar de stat.
 
(5) Prin exceptie, in clasele in care elevii ce indeplinesc criteriile de acordare a burselor de merit si de rezilienta nu reprezinta cumulat 30% din efectivul clasei, aceste burse se pot acorda si unui procent mai mic de 30%.
 
(6) In cazul in care in clasa exista unul sau mai multi elevi cu media generala anuala/media notelor pe primele 2 module – pentru elevii clasa a V-a/media de admitere – pentru elevii clasa a IX-a, egala cu a celui de pe ultima pozitie din lista beneficiarilor de burse de rezilienta, lista de beneficiari va fi extinsa pentru a-i cuprinde pe toti cei cu medii egale.
 
(7) Calcularea numarului de elevi, corespunzator procentului de 30% din elevii din fiecare clasa de gimnaziu si liceu dintr-o unitate de invatamant preuniversitar, se face in situatia in care se obtine un numar fractionar, prin rotunjirea la numarul intreg imediat superior numarului fractionar obtinut prin calcul, indiferent de valoarea fractiei.
 
(8) In cazul elevilor din clasa a V-a media care sta la baza acordarii burselor de merit si de rezilienta se calculeaza ca medie aritmetica, avand  doua zecimale, fara rotunjire, a notelor obtinute de elevi la toate disciplinele, pe parcursul primelor doua intervale de invatare din anul scolar in curs.
 
(9) Listele cu elevii din clasa a V-a beneficiari ai bursei de merit se stabilesc in luna ianuarie a anului calendaristic urmator anului in care se obtin rezultatele scolare mentionate la alin. (1) lit. b) si se platesc incepand cu luna februarie, pentru drepturile aferente lunii ianuarie, pana la sfarsitul cursurilor din anul scolar respectiv.
 
(10) Pentru invatamantul liceal vocational, profilurile artistic, sportiv, teologic si militar, la art. 7 alin. (2) litera c) si alin (3) litera c) prin sintagma „media de admitere” se intelege media finala de admitere, calculata conform prevederilor ordinului de ministru care reglementeaza organizarea si desfasurarea admiterii in invatamantul liceal pentru fiecare an scolar.
 
(11) Bursele de merit si de rezilienta obtinute in baza prevederilor alin. (1) se acorda in perioada cursurilor scolare.
 
(12) In numarul beneficiarilor de bursa de merit si de rezilienta nu vor fi cuprinsi beneficiarii burselor de excelenta olimpica I si II.
 
(13) Avand in vedere ca forma de organizare in invatamantul simultan gimnaziu este de formatiune de studiu iar in cadrul unei formatiuni de studiu elevii sunt grupati pe clase (clasa a V-a, a VI-a, a VII-a, a VIII-a), calculul numarului de beneficiari ai burselor de merit si de rezilienta se face pe clase.
 
(14) In cazul claselor cu dublu profil sau dubla specializare/calificare si in cazul claselor mozaic calculul numarului de beneficiari ai burselor de merit si de rezilienta se face pe clasa, nu pe profil/specializare/calificare sau disciplina sportiva.
 
(15) Prin exceptie de la prevederile alin. (1), bursele de merit acordate pentru rezultate la competitii/concursuri scolare si extrascolare pentru elevii din clasele terminale ale invatamantului liceal, profesional si dual, se acorda incepand cu luna urmatoare obtinerii rezultatelor, pana la finalul anului scolar, cu conditia ca elevul sa nu beneficieze deja de bursa de merit/bursa de excelenta olimpica.
 
(16) Lista campionatelor nationale organizate de federatiile sportive nationale olimpice/probe olimpice prevazute la alin. (2) litera d) va fi aprobata prin Protocol intre Ministerul Educatiei si Agentia Nationala pentru Sport, anual, pana la data de 31 august a fiecarui an.
 
Art. 8.
(1) Bursele de merit si de rezilienta care au la baza media se acorda la propunerea profesorului diriginte, nefiind conditionate de depunerea unei cereri in acest sens. Profesorul diriginte va inainta la secretariatul unitatii de invatamant lista cu elevii propusi pentru bursa de merit si de rezilienta pe baza mediei, in primele 25 de zile calendaristice de la inceperea cursurilor anului scolar, pentru elevii clasele VI-XII, iar pentru elevii de clasa a V-a, in primele 15 zile calendaristice ale lunii ianuarie.
 
(2) Bursele de merit care au la baza rezultatele obtinute la competitii /concursuri scolare si extrascolare, atestate prin documente scolare, respectiv prin copii de pe diplomele obtinute la competitii, certificate pentru conformitate cu originalul la nivelul unitatii de invatamant, se acorda elevilor pe baza unei cereri, depuse de parinte/reprezentant legal/elev major, in primele 25 de zile calendaristice de la inceperea cursurilor anului scolar, sau in termen de 15 zile calendaristice de la data obtinerii premiului pentru elevii din anii terminali, conform art. 7 alin. (14). Rezultatele la campionatele nationale organizate de federatiile sportive nationale olimpice/probe olimpice care vor sta la baza acordarii burselor de merit vor fi atestate prin: copie diploma loc I si adeverinta de la federatia sportiva nationala pe ramura de sport respectiva, la care se ataseaza extras din calendarul competitional.
 
(3) Profesorul diriginte sprijina elevii majori, parintii/reprezentantii legali ai elevilor minori si coordoneaza procesul de depunere a documentelor necesare pentru acordarea burselor.
 
(4) In aplicarea prevederilor art. 7, in situatia in care prin aplicarea procentului de 30% nu sunt cuprinsi elevii carora trebuie sa li se acorde bursa de merit pe baza criteriilor definite la alin (2) lit. d), lista va fi extinsa pentru a-i cuprinde si pe acestia.
 
(5) In aplicarea prevederilor art. 7, in situatia in care elevii carora trebuie sa li se acorde bursa de merit pe baza criteriilor definite la alin. (2) lit. d), se afla si in primii 30% din elevii clasei, lista se extinde cuun numar egal cu cel al elevilor care obtin bursa pe baza rezultatelor la concursuri/competitii.
 
(6) Etapele stabilirii listei cu elevii care vor beneficia de burse de merit si de rezilienta sunt:
a) stabilirea numarul de bursieri prin calcularea procentului de 30% (cu rotunjire in sus) din efectivul clasei;
b) intocmirea listei beneficiarilor de burse de excelenta olimpica I si II (daca exista);
c) intocmirea listei beneficiarilor burselor de merit acordate pe baza rezultatelor la competitii (daca exista);
d) intocmirea listei beneficiarilor de burse de merit pe baza mediei generale - toti elevii cu medii generale egale sau peste 9,50, fara cei de la literele b) si c);
e) se stabileste numarul de elevi beneficiari de burse de rezilienta, scazand numarul de elevi de pe lista de la litera d) din numarul obtinut la litera a)
f) in cazul in care numarul de la litera e) este mai mare ca 0, se completeaza lista de la litera d) cu elevii cu medii generale egale sau mai mari cu 7, in ordine descrescatoare, pana se atinge numarul de la litera a).
 

Cat este bursa sociala in 2024 - 2025

 
Capitolul IV. Acordarea burselor sociale
 
Art. 9
(1) Bursa sociala reprezinta o forma de sprijin a elevilor din medii dezavantajate socio-economic sau din grupuri vulnerabile sau cu situatii medicale speciale, in vederea sustinerii participarii la activitatile didactice si a prevenirii abandonului scolar.
 
(2) Bursa sociala se acorda la cerere, in functie de situatia materiala /sociala/medicala a elevului, a familiei sau a sustinatorilor legali.
 
(3) Elevii care beneficiaza de bursa sociala au dreptul la pastrarea confidentialitatii asupra identitatii, datelor cu caracter personal si informatiilor referitoare la situatia de dificultate in care se afla.
 
Art. 10
(1) Bursa sociala se acorda elevilor din invatamantul preuniversitar de stat, inscrisi la cursurile cu frecventa, inclusiv celor scolarizati la domiciliu sau care urmeaza cursurile in scoala de spital, care se incadreaza in cel putin una dintre urmatoarele situatii:
a) elevi proveniti din familii care realizeaza un venit mediu net lunar pe membru de familie, supus impozitarii, pe ultimele 12 luni anterioare cererii, mai mic de 50% din salariul minim net pe economie; se va lua in calcul salariul minim net pe economie in vigoare la data depunerii cererii
b) elevi cu varsta de pana la 30 de ani, neangajati pe piata muncii si inscrisi in formele de invatamant cu frecventa redusa sau in programele educationale de tip „A doua sansa”, a caror familie realizeaza un venit mediu net lunar pe membru de familie, supus impozitului pe venit, pe ultimele 12 luni anterioare cererii, mai mic de 50% din salariul minim net pe economie; se va lua in calcul salariul minim net pe economie in vigoare la data depunerii cererii;
c) elevi cu unul sau ambii parinti decedati si elevi asupra carora a fost instituita o masura de protectie speciala, respectiv plasamentul/ plasamentul de urgenta, fara a se lua in considerare nivelul venitului mediu pe membru de familie;
d) elevi care provin din familii monoparentale, care realizeaza un venit mediu net lunar pe membru de familie, supus impozitarii, pe ultimele 12 luni anterioare cererii, mai mic de un salariu minim net pe economie; se va lua in calcul salariul minim net pe economie in vigoare la data depunerii cererii;
e) elevi care au deficiente/afectari functionale produse de boli, tulburari sau afectiuni ale structurilor si functiilor organismului, incadrate conform criteriilor din Anexa 1 si structurate tipologic conform Ordinului ministrului sanatatii si al ministrului muncii, familiei, protectiei sociale si persoanelor varstnice nr. 1306/1883/2016 pentru aprobarea criteriilor biopsihosociale de incadrare a copiilor cu dizabilitati in grad de handicap si a modalitatilor de aplicare a acestora, cu modificarile si completarile ulterioare, fara a se lua in considerare nivelul venitului mediu pe membru de familie;
f) elevi cu afectiuni oncologice si/sau cronice scolarizati, pentru o perioada mai mare de 4 saptamani, in cadrul „Scolii din Spital” sau la domiciliu, precum si a elevilor reintegrati in unitatea de invatamant la care au fost inmatriculati anterior, dupa o perioada de spitalizare mai mare de 4 saptamani;
g) elevi proveniti din familii care beneficiaza de venit minim de incluziune conform Legii nr. 196/2016 privind venitul minim de incluziune, cu modificarile si completarile ulterioare, in baza deciziei de stabilire a dreptului la ajutor de incluziune a familiei elevului.
 
(2) Pentru obtinerea bursei sociale, elevii majori sau parintii/tutorii legal instituiti/reprezentantii legali ai elevilor minori depun la Comisia de management al burselor din unitatea de invatamant o cerere insotita de acte care dovedesc dreptul de acordare a bursei sociale, in primele 25 de zile calendaristice de la inceperea cursurilor anului scolar.
 
(3) Documentele care vor fi depuse, in termen de 25 zile calendaristice de la inceperea cursurilor anului scolar, de parinti/reprezentantii legali/elevii majori pentru acordarea burselor sociale prevazute la alin. (1) lit. a), b) si d) sunt:
a) cererea parintelui/reprezentantului legal/elevului major;
b) declaratie pe propria raspundere privind veniturile nete, cu caracter permanent, obtinute pe ultimele 12 luni anterioare cererii, realizate de  membrii familiei, supuse impozitului pe venit si acordul privind prelucrarea datelor cu caracter personal pentru verificarea respectarii criteriilor de acordare a bursei;
c) documente doveditoare ale componentei familiei, asa cum este definita la art. 5: certificatele de nastere ale copiilor sub 14 ani, actele de identitate ale persoanelor care au peste 14 ani, acte referitoare la starea civila de la momentul depunerii cererii, certificatul de divort si conventia notariala incheiata in cadrul procesului de divort cu copii minori, sentinta judecatoreasca din care sa rezulte stabilirea domiciliului copilului/copiilor la unul dintre parinti, certificat de deces, decizia instantei de mentinere a starii de arest, raport de ancheta sociala in cazul parintilor disparuti, dupa caz.
 
(4) Documentele care vor fi depuse, in termen de 25 zile calendaristice de la inceperea cursurilor anului scolar, de parinti/reprezentantii legali/elevii majori pentru acordarea burselor sociale prevazute la alin. (1) lit. c) sunt aceleasi ca cele prevazute la alin. (3), cu exceptia declaratiei pe proprie raspundere privind veniturile nete.
 
(5) Acordarea burselor sociale pentru motive medicale se face pe baza certificatului de incadrare in grad de handicap sau a certificatului eliberat de medicul specialist (tip A5), cu luarea in evidenta de catre medicul de la cabinetul scolar/medicul de familie - acolo unde nu exista medic scolar.
 
(6) Acordarea burselor sociale pentru elevii proveniti din familii care beneficiaza de venit minim de incluziune se face in urma comunicarii la inspectoratele scolare, de catre agentiile pentru plati si inspectie sociala judetene, respectiv a municipiului Bucuresti, a listei elevilor care frecventeaza invatamantul cu frecventa, proveniti din familii beneficiare de ajutor de incluziune, in luna anterioara celei de raportare a listei.
 
(7) Lista elevilor care beneficiaza de burse sociale poate fi revizuita lunar, la cererea beneficiarilor, dupa cum urmeaza: se adauga listei beneficiarilor de burse sociale acei elevi care fac dovada incadrarii in conditiile prevazute.
 
Art. 11
(1) La stabilirea venitului mediu net lunar pe membru de familie se iau in calcul toate veniturile nete cu caracter permanent realizate de membrii familiei, supuse impozitarii. Prin venituri nete se intelege totalitatea sumelor primite/realizate de persoana singura, respectiv de fiecare membru al familiei, reprezentand valoarea obtinuta dupa aplicarea cotei de impozitare asupra veniturilor impozabile stabilite conform Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare.
 
(2) Conform art. 69 alin. (4) din Legea 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare, verificarea veniturilor declarate de parintii/tutorii legal instituiti/reprezentantii legali ai elevilor minori se face de catre una sau mai multe persoane desemnate de conducerea unitatii de invatamant, cu ajutorul platformei PatrimVen sau prin solicitarea organului central fiscal, in a carui raza teritoriala se afla situat beneficiarul, a unui document care sa ateste situatia veniturilor declarate de catre parinte/reprezentantul legal/elevul major.
 
(3) In situatia in care personalul unitatii de invatamant are suspiciuni privind indeplinirea conditiilor denacordare a bursei sociale, directorul sesizeaza situatia autoritatilor administratiei publice locale, in vederea efectuarii unei anchete sociale.
 
(4) In cazul familiilor monoparentale a caror componenta nu se poate dovedi prin documentele enumerate in Metodologia-cadru, unitatea de invatamant poate solicita un raport de ancheta sociala la autoritatile competente.
 
(5) Personalul unitatilor de invatamant nu efectueaza anchete sociale, in vederea acordarii burselor sociale.
 
(6) Dupa caz, bursa sociala poate fi acordata sau retrasa, ca urmare a unei solicitari in acest sens din partea serviciilor publice de asistenta sociala si pe baza unui raport de ancheta sociala.
 
Art. 12
(1) Bursele sociale se acorda si in perioada vacantelor scolare.
 
(2) Prin exceptie de la prevederile alin. (1), nu primesc bursa sociala in perioada vacantei de vara:
a) elevii care nu au promovat anul scolar;
b) elevii care la sfarsitul anului scolar sunt corigenti la mai mult de o disciplina si au acumulat mai mult de 20 absente nemotivate/an;
c) absolventii invatamantului gimnazial care nu au fost admisi in liceu/invatamant profesional, cursuri cu frecventa, intr-o unitate de invatamant preuniversitar de stat;
d) elevii care repeta anul scolar din alte motive decat medicale.
 
(3) Bursele sociale se acorda pe lunile iulie si august si elevilor care au finalizat liceul sau invatamantul profesional si dual, cu exceptiile prevazute la alin. (2).
 
(4) Decizia de retragere a bursei sociale in situatiile prevazute la alin. (2) – (3) se aplica de catre director, la propunerea Comisiei de management al burselor.

Bursa tehnologica 2024-2025

 
Capitolul V Acordarea burselor tehnologice
 
Art. 13
(1) Bursa tehnologica reprezinta o forma de stimulare a elevilor care urmeaza invatamantul tehnologic in conditiile prezentei metodologii, in conformitate cu prioritatile Ministerului Educatiei si consta intr-un sprijin financiar lunar stabilit conform Legii invatamantului preuniversitar nr. 198/2023, cu modificarile ulterioare.
 
(2) Prin exceptie de la prevederile alin. (1), in anii scolari 2023-2024 si 2024-2025, bursa tehnologica se acorda doar elevilor inmatriculati in cadrul specializarilor din invatamantul profesional, inclusiv dual, nivel 3 EQF/CNC.
 
(3) Elevii declarati repetenti la finalul unui an scolar nu beneficiaza de bursa tehnologica pentru anul de studiu pe care il repeta.
 
(4) Se excepteaza de la prevederile alin. (3) cazurile de repetare a anului scolar din motive medicale.
 
(5) Prin exceptie, in anii scolari 2023-2024 si 2024-2025, elevii declarati repetenti in invatamantul liceal, care opteaza pentru continuarea studiilor in invatamantul profesional, inclusiv dual, beneficiaza de bursa tehnologica.
 
(6) In cazul in care atingerea sau depasirea pragului de 10 absente mentionat la alin (6) este in legatura cu motive medicale, elevul sau parintele/reprezentantul legal al acestuia va prezenta actele pe baza carora se face motivarea absentelor, in termen de 7 zile de la reluarea activitatii elevului, in scopul restabilirii dreptului la bursa tehnologica. In situatia in care, in functie de momentul efectuarii platii bursei tehnologice, nu a fost posibila acordarea bursei in urma motivarii absentelor din luna respectiva, plata acesteia se poate efectua odata cu plata burselor pentru luna urmatoare.
 
(7) Bursa tehnologica nu se acorda in primele 3 luni calendaristice din anul scolar urmator, in cazul in care elevul a comis abateri disciplinare grave, care conduc la scaderea mediei generale la purtare sub nota 7 in anul scolar precedent.
 
(8) Abaterile mentionate la alin. (8) nu se refera la scaderea mediei la purtare din cauza absentelor nemotivate pentru care se aplica sanctiunile precizate la alin. (6).
 
(9) Decizia de retragere a bursei tehnologice in situatiile prevazute la alin. (6) - (8) se aplica de catre director, la propunerea Comisiei de management al burselor.
 
Art. 14
Bursa tehnologica se acorda elevilor la propunerea dirigintelui, nefiind conditionata de depunerea unei  cereri in acest sens. Profesorul diriginte va inainta la secretariatul unitatii de invatamant lista cu elevii propusi pentru bursa tehnologica, in primele 25 de zile calendaristice de la inceperea cursurilor anului scolar.
 

Cerere bursa pentru mame minore

 
Capitolul VI Acordarea burselor pentru mamele minore
 
Art. 15
(1) Bursa pentru mamele minore reprezinta o forma de sprijin a mamelor minore in vederea sustinerii participarii la educatie, a prevenirii abandonului si a nereusitei scolare.
 
(2) Cuantumul minim al bursei pentru mamele minore este 700 de lei/luna.
 
(3) Bursa se acorda elevelor din invatamantul preuniversitar de stat, reintegrate intr-o unitate de invatamant, care frecventeaza cursurile de zi si au copil/copii proprii in intretinere.
 
(4) In sensul prezentei metodologii, termenul „reintegrare” se refera la reluarea cursurilor de catre eleva dupa nastere, cu conditia mentinerii statutului de minor.

(5) In vederea acordarii bursei pentru mamele minore parintii/reprezentantii legali depun la unitatea de invatamant urmatoarele documente:
a) cerere a parintelui/reprezentantului legal;
b) certificat de nastere pentru copil/copii aflati in intretinerea mamei minore.
 
(6) Bursa pentru mame minore se acorda in perioada cursurilor scolare, inclusiv in timpul pregatirii si sustinerii evaluarii nationale, a examenului national de bacalaureat, a examenului de certificare a calificarii profesionale si in perioada pregatirii practice.
 
(7) Bursierele care acumuleaza 60 sau mai multe absente nemotivate intr-o luna nu primesc bursa pentru luna respectiva.
 
(8) Decizia de retragere a bursei pentru mamele minore in situatiile prevazute la alin. (7) se aplica de catre director, la propunerea Comisiei de management al burselor.
 

Cumulul burselor scolare

 
Capitolul VII Dispozitii finale
 
Art. 16
(1) Un elev poate beneficia de o singura bursa de excelenta olimpica pe an, indiferent de rezultatele obtinute in anul scolar anterior. 
 
(2) Un elev poate beneficia de o singura bursa de merit pe an, indiferent de rezultatele obtinute in anul scolar anterior, ca medie generala sau rezultate la competitii.
 
(3) Bursa de excelenta olimpica I sau II nu se cumuleaza cu bursa de merit.
 
(4) Bursa sociala se poate cumula cu bursa de excelenta olimpica I sau II/bursa de merit/bursa de rezilienta si cu bursa tehnologica.
 
(5) Bursa tehnologica se poate cumula cu bursa de excelenta olimpica I sau II/bursa de merit/bursa de rezilienta si cu bursa sociala.
 
(6) Un elev poate beneficia de o singura bursa sociala, din bugetul Ministerului Educatiei, chiar daca indeplineste criteriile prevazute la mai multe litere ale art. 10 alin. (1).
 
(7) Bursa pentru mamele minore se poate cumula cu toate tipurile de burse, in conditiile prezentei metodologii.
 
(8) Bursa pentru mamele minore se acorda pana la finalul cursurilor invatamantului obligatoriu, chiar daca beneficiarele implinesc 18 ani intre timp.
 
(9) Elevii cu cerinte educationale speciale pot beneficia de bursa de excelenta olimpica I sau II/merit/rezilienta/tehnologica/sociala, indiferent daca beneficiaza si de una dintre masurile de protectie speciala, asa cum sunt definite la art. 59 din Legea nr. 272/2004 privind protectia si promovarea drepturilor copilului, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.
 
(10) Elevii pot beneficia si de alte tipuri de burse, pe baza de contract incheiat cu operatori economici ori cu alte persoane juridice sau fizice sau acordate de autoritatile administratiei publice locale. Acestea pot fi cumulate cu bursele provenite de la bugetul de stat.
 
(11) Bursa de excelenta, bursa de merit, bursa de rezilienta sau bursa tehnologica sunt acordate si sub conditia ca elevul beneficiar sa fie promovat la toate disciplinele si sa fi obtinut media 10 la purtare sau calificativul foarte bine la purtare la finalul anului scolar anterior.
 
(12) In situatia in care elevii acumuleaza 10 sau mai multe absente nemotivate intr-o luna, nu primesc bursa de excelenta, bursa de rezilienta, bursa de merit, bursa sociala, respectiv bursa tehnologica, dupa caz, pentru luna respectiva.
 
(13) Decizia de retragere a bursei sociale in situatiile prevazute la alin (12) se aplica de catre director, la propunerea Comisiei de management al burselor.
 
(14) In cazul declaratiilor pe propria raspundere, precum si a restului de documente doveditoare pe care elevii majori sau parintii/tutorii legali instituiti/reprezentantii legali ai elevilor minori le depun la Comisia de management al burselor, in vederea acordarii diferitelor categorii de burse, nu exista obligatia certificarii/autentificarii notariale.
 
(15) Prevederile prezentei Metodologii se aplica si persoanelor minore private de libertate care participa la cursuri, in unitati de invatamant din interiorul penitenciarelor/centrelor de detentie sau afiliate acestora.
 
(16)Rezultatele la olimpiade/competitii/concursuri/campionate in baza carora se acorda burse de excelenta olimpica I lsi II si burse de merit sunt cele obtinute de elevi in anul scolar anterior, exceptie elevii din ani terminali, care beneficiaza de burse si pentru rezultate obtinute la olimpiade/competitii/concursuri/campionate derulate in anul scolar in curs.
 
Art. 17
(1) Elevii romani pot beneficia de burse intr-un an scolar doar daca frecventeaza cursurile unei unitati de invatamant preuniversitar din Romania. Bursele se suspenda pe perioada studiilor in strainatate, chiar daca elevul ramane inscris la unitatea de invatamant de pe teritoriul Romaniei.
 
(2) Elevii straini inscrisi in invatamantul preuniversitar din Romania pot beneficia de burse, in conformitate cu prevederile legale in vigoare si ale prezentei metodologii.
 
(3) Acordarea bursei inceteaza la pierderea calitatii de elev, conform prevederilor Regulamentului – cadru de organizare si functionare a unitatilor de invatamant preuniversitar.
 
Art. 18
(1) Sumele alocate pentru bursele elevilor sunt neimpozabile si nu sunt luate in considerare la calculul venitului mediu net lunar pe membru de familie, necesar pentru obtinerea venitului minim garantat, precum si pentru alte beneficii sociale.
 
(2) Pentru lunile din anul scolar in care sunt vacante, modalitatea de calcul a burselor de merit si tehnologice este (CmB / NZL) x (NZL – NZV), unde:
CmB = cuantumul minim al bursei, stabilit prin lege/ordin de ministru;
NZL = numar zile lucratoare in luna respectiva;
NZV = numar de zile de vacanta in luna respectiva.
 
(3) In calculul prevazut la alin. (2) sarbatorile legale si zilele declarate libere prin lege sunt considerate zile lucratoare.
 
Art. 19
In acordarea burselor sunt interzise discriminarile pe criteriile mentionate in Ordonanta Guvernului nr. 137/2000 privind prevenirea si sanctionarea tuturor formelor de discriminare, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, cu exceptia masurilor afirmative dispuse de lege.
 
Art. 20
(1) Elevii care beneficiaza de bursele prevazute la art. 1, transferati de la o unitate de invatamant la alta in timpul anului scolar, vor fi eliminati de pe lista beneficiarilor de burse din unitatea de invatamant de provenienta si vor fi adaugati pe lista beneficiarilor de burse din unitatea de invatamant unde s-au transferat, in maximum o luna de la transfer, cu exceptia elevilor beneficiari de bursa de merit sau de rezilienta care se transfera de la o unitate de invatamant de stat la una de invatamant particular.
 
(2) Elevii transferati de la o clasa la alta in cadrul aceleiasi unitati de invatamant vor primi bursa pana la finalul cursurilor/anului scolar.
 
(3) Elevii care se transfera din invatamant liceal in invatamant profesional, inclusiv dual, vor fi adaugati pe lista beneficiarilor de burse tehnologice din unitatea de invatamant unde s-au transferat, in maximum o luna de la transfer.
 
(4) Elevii care se transfera in timpul anului scolar si nu au beneficiat de bursa de merit sau de rezilienta pe baza de medie generala la unitatea de la care se transfera nu vor beneficia de bursa in acel an scolar nici la unitatea la care se transfera, chiar daca in noua unitate ar indeplini criteriile de acordare a bursei de merit sau de rezilienta pe baza de medie generala.
 
(5) Principiul de la alineatul (1) nu se aplica elevilor transferati inainte de inceperea cursurilor. Lista in ordine descrescatoare a mediilor elevilor unei clase, care va sta la baza acordarii burselor de merit si de rezilienta, va contine toti elevii din efectivul clasei la inceputul cursurilor, inclusiv elevii transferati in anul scolar respectiv. Astfel, un elev transferat inainte de inceperea cursurilor va avea dreptul la bursa doar daca indeplineste conditiile prezentei Metodologii la unitatea de invatamant la care este inscris in noul an scolar.
 
Art. 21
(1) Profesorul pentru invatamant primar/profesorul diriginte informeaza toti parintii cu privire la criteriile, conditiile si metodologia de acordare a  burselor, in termen de 2 saptamani de la inceperea cursurilor.
 
(2) Pe langa profesori, in unitatile de invatamant in care isi desfasoara activitatea mediatori scolari, acestia sunt implicati in informarea si sustinerea familiilor pentru accesarea burselor si a altor forme de sprijin financiar de care pot beneficia elevii prin unitatile de invatamant.
 
(3) Calendarul si conditiile de alocare a burselor vor fi publicate la avizier si pe pagina web a unitatii de invatamant.
 
(4) Documentele necesare pentru acordarea burselor se pot depune online sau fizic la secretariatul unitatii de invatamant preuniversitar.
 
(5) Dupa expirarea termenului de depunere, parintii/reprezentantii legali pot completa sau corecta dosarele incomplete sau incorecte, la solicitarea Comisiei de management al burselor, in termen de maximum 5 zile lucratoare de la solicitare.
 
(6) Plata burselor se face de regula prin transfer bancar, dar unitatile de invatamant nu impun deschiderea la o anumita banca a conturilor pentru virarea sumelor aferente burselor.
 
Art. 22
(1) La nivelul unitatii de invatamant preuniversitar se constituie Comisia de management al burselor, care verifica si analizeaza documentele depuse si stabileste lista elevilor beneficiari.
 
(2) Componenta Comisiei de management al burselor este urmatoarea:
a) Presedinte – director/director adjunct;
b) Membri – 3-9 profesori pentru invatamantul primar/profesori diriginti;
c) Secretar – secretar sef/secretar/informatician.
 
(3) Lista elevilor beneficiari se actualizeaza ori de cate ori este nevoie, se aproba in Consiliul deadministratie al unitatii de invatamant, se semneaza de catre director si se transmite la inspectoratul scolar judetean (ISJ)/al municipiului Bucuresti (ISMB). Lista se modifica  doar in cazuri bine justificate, cum ar fi transferul elevilor, decesul unui parinte, divortul parintilor, aparitia unei situatii medicale din cele prevazute in actuala Metodologie, o greseala materiala a personalului unitatii de invatamant, premii obtinute de elevii din ultimul an de studii. Nu se adauga pe lista beneficiarii ai caror parinti nu au depus in termenul limita dosarele pentru obtinerea burselor sociale sau de merit.
 
(4) In fiecare unitate de invatamant se elaboreaza o Procedura interna de management al burselor scolare, in baza prezentei metodologii, aprobata de Consiliul de administratie al unitatii de invatamant.
 
Art. 23
(1) Prima lista de beneficiari din anul scolar in curs, pe tipuri de burse, mentionata la art. 22 alin. (1) este transmisa de unitatea de invatamant la ISJ/ISMB pana la data de 20 octombrie a anului scolar in curs.
 
(2) Inspectoratul scolar transmite numarul de beneficiari pe judet/Municipiul Bucuresti, pe tipuri de burse, la Ministerul Educatiei – Directia Generala Invatamant Preuniversitar, pana la data de 25 octombrie a anului scolar in curs.
 

Cand se platesc bursele scolare

 
Art. 24
(1) Unitatea de invatamant preuniversitar transmite lunar, cu exceptia situatiei prevazute la art. 23, pana la data de 20 a lunii, la ISJ/ISMB sumele estimate pentru plata burselor aferente lunii respective, cat si numarul de beneficiari pe categorii de burse.
 
(2) ISJ/ISMB transmit la Ministerul Educatiei, Directia Generala Economica, pana la data de 25 a lunii, sumele estimate pentru plata burselor, aferente lunii respective, cat si numarul de beneficiari pe categorii de burse in vederea efectuarii deschiderilor de credite bugetare.
 
(3) In situatia prevazuta la art. 23, ISJ/ISMB transmit la Ministerul Educatiei, Directia Generala Economica, pana la data de 25 octombrie, sumele estimate pentru plata burselor atat pentru luna septembrie, cat si pentru luna octombrie a anului curent, urmand ca plata sa se faca, de catre unitatile de invatamant, la data de 15 noiembrie.
 
(4) La estimarea deschiderilor de credite lunare, unitatile de invatamant preuniversitar si ISJ/ISMB iau in considerare si eventualele sume disponibile/restante, dupa caz, existente la acel moment.
 
(5) Ministerul Educatiei, pe baza solicitarilor primite, cu incadrarea in bugetul aprobat si in limitele de credite bugetare lunare aprobate, efectueaza deschiderile de credite bugetare.
 
(6) Bursele se platesc lunar, de catre unitatile de invatamant, la data de 15 a fiecarei luni, pentru luna precedenta, cu exceptia situatiei prevazute la alin. (3); daca data de 15 cade intr-o zi de repaus saptamanal, zi de sarbatoare legala sau zi libera, plata burselor se efectueaza in ziua lucratoare anterioara acesteia.
 
(7) Ordonatorii de credite ai unitatilor de invatamant raspund de plata la termen a burselor, in conformitate cu prevederile prezentei metodologii.
 
Art. 25
(1) Unitatile de invatamant preuniversitar particular si confesional transmit anual, pana la data de 20 octombrie, la ISJ/ISMB sumele estimate pentru plata burselor, cat si numarul de beneficiari pe categorii de burse.
 
(2) Dupa centralizarea datelor transmise de unitatile de invatamant preuniversitar particular si confesional, ISJ/ISMB transmit la Ministerul Educatiei, Directia Generala Invatamant Preuniversitar, sumele estimate pentru plata burselor, cat si numarul de beneficiari pe categorii de burse.
 
(3) Unitatile de invatamant preuniversitar particular si confesional transmit unitatilor administrativteritoriale in raza carora isi au sediul, numarul de beneficiari pe categorii de burse.
 
(4) Ordonatorii principali de credite ai bugetelor locale transmit administratiei judetene a finantelor publice, respectiv Directiei Generale Regionale a Finantelor Publice a Municipiului Bucuresti, pana la data de 25 octombrie, datele primite de la unitatile de invatamant preuniversitar particular si confesional, atat pentru intreaga unitate administrativ-teritoriala, cat si pentru fiecare unitate de invatamant cu personalitate juridica, in vederea repartizarii sumelor defalcate din unele venituri ale bugetului de stat.
 
(5) Repartizarea sumelor defalcate din unele venituri ale bugetului de stat, aprobate prin legea anuala a bugetului de stat, pe comune, orase, municipii si sectoare ale municipiului Bucuresti se face prin decizie a directorului directiei generale regionale a finantelor publice/sefului administratiei judetene a finantelor publice, respectiv decizie a directorului Directiei Generale Regionale a Finantelor Publice a Municipiului Bucuresti, cu asistenta tehnica de specialitate a inspectoratului scolar.
 
Art. 26.
In functie de nivelul de invatamant, bursele elevilor se acorda dupa cum urmeaza:
a) beneficiarii de burse sociale sunt elevii de la toate niveluri de invatamant: primar, gimnazial, liceal, inclusiv profesional si dual;
b) beneficiarii de burse de excelenta olimpica I si II sunt elevii de gimnaziu si liceu, inclusiv invatamant profesional si dual;
c) beneficiarii de burse de merit si de rezilienta sunt elevii de gimnaziu si liceu, inclusiv invatamant profesional si dual;
d) beneficiarii de burse tehnologice sunt doar elevii din invatamantul profesional, inclusiv dual, nivel 3 EQF/CNC.


Ti-a placut acest articol?
Distribuie-l pe Facebook sau trimite-l pe WhatsApp altor parinti sau profesori!

0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Urmareste-ne pe Google News
Va place acest articol ?
Dati o nota de la 1 la 5 !
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:

burse scolareburse scolare 2024-2025anul scolar 2024-2025metodologie bursa elevi


x

Lasa un raspuns




Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a
Va oferim GRATUIT Raportul Special
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a

Primiti zilnic pe e-mail, ultimele stiri si subiecte din invatamant.

Aboneaza-te la Newsletterul GRATUIT si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
eNews Portal INVATAMANT
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a
Iti oferim GRATUIT Raportul Special

Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a
 
Citeste GRATUIT toate informatiile despre invatamantul primar, gimnazial si liceal.

Adauga mai jos adresa ta de email si primesti Raportul Gratuit



Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a
Va oferim GRATUIT Raportul Special
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a


Primiti zilnic pe e-mail, ultimele stiri si subiecte din invatamant.

Aboneaza-te la Newsletterul GRATUIT si fii informat!
Da, doresc să descarc GRATUIT cadoul si să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton
Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a
Iti oferim GRATUIT Raportul Special

Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a

 
Citeste GRATUIT toate informatiile despre CE, CAND si CUM sa inveti. Program si Sfaturi din invatamantul primar, gimnazial si liceal.

Adauga mai jos adresa ta de email si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
Atentie: veti primi in fiecare zi un newsletter gratuit cu ultimele noutati din invatamantul gimnazial si liceal!
x
//