Lege noua pentru eliminarea vizelor de flotant la inscrierea la scoala: resedinta (fictiva), inlocuita cu domiciliul, conform Codului civil

De Portal Invatamant
la 22 Nov. 2023
2 comentarii
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Lege noua pentru eliminarea vizelor de flotant la inscrierea la scoala: resedinta (fictiva), inlocuita cu domiciliul, conform Codului civil22Nov.2023

Vizele de flotant ar putea fi eliminate de la inscrierea copiilor la scoala, prin introducerea obligatiei ca inmatricularea in invatamantul prescolar si primar sa se faca la unitatea de invatamant cea mai apropiata de domiciliul copilului, asa cum este definit in Codul civil.

Prevederea apare intr-un proiect de lege depus in consultare publica la Senat pentru modificarea art. 19 din Legea nr. 198/2023 a invatamantului preuniversitar, prin introducerea urmatorului alineat:
 
"(10.1) Inscrierea si inmatricularea in invatamantul prescolar si primar a elevilor se face la unitatea de invatamant cea mai apropiata de locuinta copilului, definita potrivit art. 92 si art. 496 din Legea nr. 287 din 17 iulie 2009 privind Codul civil".
 
Initiatorii proiectului de lege acuza Ministerul Educatiei ca "promoveaza o politica a vizelor de flotant prin care parintii care dispun de conditii materiale superioare pot sa isi aleaga o scoala, contrar dispozitiilor care stabilesc circumscriptii scolare".
 
Potrivit sursei citate, dispozitiile din Metodologia-cadru de inscriere in invatamantul primar (aprobata prin ordinul de ministru nr. 3.445/2022) sunt "contrare Codului civil deoarece stabilesc ca domiciliul are in vedere si resedinta, si nu domiciliul minorului conform Codului civil. De altfel, nu exista nicio ratiune pentru care inscrierea unui copil sa se realizeze la locuinta secundara a parintelui, ceea ce ar echivala cu un efort suplimentar pentru transportul copilului la scoala, care genereaza si trafic suplimentar".
 
Modificarea adusa Legii invatamantului preuniversitar nu va mai permite "inscrierea copiilor in invatamantul prescolar si primar dupa resedinta (fictiva) a parintilor, ci dupa domiciliu, care este mai greu de schimbat si care are implicatii mai mari pentru parinti in cazul in care vor, in mod fictiv, sa il schimbe", se mai arata in expunerea de motive a proiectului de lege.
 

Prevederile din Codul civil referitoare la domiciliu si resedinta

 

Articolul 87 Domiciliul

Domiciliul persoanei fizice, in vederea exercitarii drepturilor si libertatilor sale civile, este acolo unde aceasta declara ca isi are locuinta principala.
 

Articolul 88 Resedinta

Resedinta persoanei fizice este in locul unde isi are locuinta secundara.
 

De asemenea, potrivit art. 92 din Codul civil:

(1) Domiciliul minorului care nu a dobandit capacitate deplina de exercitiu in conditiile prevazute de lege este la parintii sai sau la acela dintre parinti la care el locuieste in mod statornic.
 
(2) In cazul in care parintii au domicilii separate si nu se inteleg la care dintre ei va avea domiciliul copilul, instanta de tutela, ascultandu-i pe parinti, precum si pe copil, daca acesta a implinit varsta de 10 ani, va decide tinand seama de interesele copilului. Pana la ramanerea definitiva a hotararii judecatoresti, minorul este prezumat ca are domiciliul la parintele la care locuieste in mod statornic.
 
(3) Prin exceptie, in situatiile prevazute de lege, domiciliul minorului poate fi la bunici, la alte rude ori persoane de incredere, cu consimtamantul acestora. De asemenea, domiciliul minorului poate fi si la o institutie de ocrotire.
 
(4) Domiciliul minorului, in cazul in care numai unul dintre parintii sai il reprezinta ori in cazul in care se afla sub tutela, precum si domiciliul persoanei care beneficiaza de tutela speciala este la reprezentantul legal, in afara de cazul in carepentru aceasta din urma instanta de tutela dispune altfel.

Propunere legislativa pentru eliminarea vizelor de flotant in procesul de inmatriculare in invatamantul primar, precum si completarea Legii nr.198/2023 a invatamantului preuniversitar se afla in dezbatere la Senat. Pentru a intra in vigoare, aceasta trebuie sa treaca de Parlament si sa mearga spre promulgare la presedintele Klaus Iohannis. Ulterior, actul normativ va fi publicat in Monitorul Oficial, Partea I.


Sfaturi pentru Nota 10 - Raspunsuri si Explicatii
Ce NOUTATI sunt pentru clasele IX-XII?

Ai copilul in clasele IX-XII?

Liceul necesita un efort de adaptare si de invatare constanta. Pentru ca la final urmeaza cel mai important test: examenul de BACALAUREAT!

Vestea buna? Va puteti ajuta copilul!

Solutii moderne pentru pregatirea examenelului de BACALAUREAT!

…Vezi AICI toate REDUCERILE >>


...Vezi AICI detaliile complete <<


Ti-a placut acest articol?
Distribuie-l pe Facebook sau trimite-l pe WhatsApp altor parinti sau profesori!

Urmareste-ne pe Google News
Va place acest articol ?
Dati o nota de la 1 la 5 !
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:

resedintaviza de flotantinscriere invatamant primarinscriere la scoalainscriere clasa pregatitoare


x
Lasa un raspuns



Comentarii [2 comentarii]Adauga comentariul tau
28Dec.2023

Anca 28 Dec. 2023 21:23:49

Cum poate fi constitutionala o astfel de lege? Unde este libertatea de a alege o scoala mai buna pt copil? Este o ineptie! Mai bine ar scoate complet circumscriptiile si ar lasa concurenta si cerea/oferta sa isi faca treaba.
28Dec.2023

Adrian 28 Dec. 2023 21:07:12

A trecut legea? A fost si publicata in monitorul oficial?
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Va oferim GRATUIT Raportul Special
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala

+ REDUCERE 15% la Culegeri si Carti

Primiti zilnic pe e-mail, ultimele stiri si subiecte din invatamant.

Aboneaza-te la Newsletterul GRATUIT si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
eNews Portal INVATAMANT
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Iti oferim GRATUIT Raportul Special

Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
 
Citeste GRATUIT toate informatiile despre invatamantul primar, gimnazial si liceal.

Adauga mai jos adresa ta de email si primesti Raportul Gratuit



Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Va oferim GRATUIT Raportul Special
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala


+ REDUCERE 15% la Culegeri si Carti

Primiti zilnic pe e-mail, ultimele stiri si subiecte din invatamant.

Aboneaza-te la Newsletterul GRATUIT si fii informat!
Da, doresc să descarc GRATUIT cadoul si să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton
Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare
Iti oferim GRATUIT
Raportul Special
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Primesti GRATUIT noile
TESTE REZOLVATE pentru Evaluarea Nationala
+ REDUCERE 15%
la Culegeri si Carti!
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
x
//