"Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant si Federatia Sindicatelor din Educatie „Spiru Haret” va adreseaza rugamintea de a dispune efectuarea unei anchete interne, in vederea identificarii persoanei/persoanelor responsabile de „disparitia” celor 4 exemplare originale ale Contractului Colectiv de Munca Unic la Nivel de Sector de Activitate Invatamant Preuniversitar, semnate, in luna decembrie 2016, de ministrul Mircea Dumitru si presedintii celor doua federatii sindicale", se arata intr-o solicitara a sindicatelor catre Ministrul Educatiei, Pavel Nastase.
Federatiile Sindicale din invatamant, semnatare ale contractului colectiv de munca, se arata ingrijorate de consecintele disparitiei acestui document.
"Aceasta ancheta se impune, avand in vedere atat consecintele neinregistrarii acestui contract colectiv asupra sistemului de invatamant preuniversitar si salariatilor (imposibilitatea functionarii comisiilor paritare, ceea ce a determinat amanarea graficului de acordare a gradatiilor de merit; neacordarea unor drepturi reglementate prin contract etc.), cat si informatiile false vehiculate pe retelele de socializare", mai reiese din solicitarea sindicalistilor.
In luna decembrie, ministrul Mircea Dumitru, impreuna cu liderii de sindicate din invatamant au semnat contractul colectiv de munca unic la nivel de sector de activitate invatamant preuniversitar, dar acest document a disparut din minister.
"A aparut o situatie despre care eu nu aveam cunostinta si anume ca, in decembrie, domnul ministru Mircea Dumitru, a discutat despre acest contract, a semnat chiar un document care, in minister, nu exista. Eu am vorbit cu dansul si mi-am dat seama ca, de fapt, documentul a ramas pe undeva pe traseu pentru ca acest contract colectiv de munca trebuie sa ajunga la Ministerul Muncii, ori el nu exista nici in minister, la directia juridica si nu exista nicaieri depozitat. Prin urmare, trebuie sa semnam acest contract foarte rapid si saptamana viitoare, se va intampla acest lucru. Noi eram dependenti de buget", a declarat pentru MEDIAFAX, ministrul Educatiei, Pavel Nastase.
In aceste conditii, actuala conducere a ministerului Educatiei a pregatit un alt contract, care va fi analizat de directia financira, urmand ca saptamana viitoare sa fie semnat.
"Cred ca discutia de anul trecut a fost una preliminara, in conditiile in care, bugetul s-ar fi aprobat la inceputul anului, acest lucru nu s-a intamplat si avem o intarziere de o luna si jumatate care va produce unele efecte in lant. Primul efect este cel legat de gradatiile de merit pentru invatamantul preuniversitar care nu pot fi adjudecate atata timp cat nu avem acest contract, deci saptamana viitoare, luni, marti se va intampla acest lucru", a mai adaugat Pavel Nastase.
Ministrul spune ca va cere o ancheta interna pentru ca la nivelul ministrului ar fi depistat si alte nereguli, privind avizarea interna a unor documente.
"Voi comanda o misiune de audit nu numai pentru acest document, ci si pentru alte documente privind modul in care au fost avizate intern, care au fost emise in trecut pentru ca nu numai acesta este cu probleme, mai sunt si alte documene care, tot asa, sunt lasate undeva pe traseu si nu au fost finalizate", a explicat pentru MEDIAFAX, Pavel Nastase.
Miercuri, secretarul de stat al Ministerului Educatiei, Liviu Pop a spus, intr-o conferinta de presa, ca inscrierea profesorilor pentru gradatia de merit se va amana cu cel putin 30 de zile din cauza lipsei contractului de munca, dar si a bugetului, sustinand ca vina pierderii contractului este guvernului Ciolos.
"Noi trebuia din 13 februarie sa incepem procedura pentru aprobarea gradatiilor merit in invatamantul preuniversitar. Asa cum bine stiti, toti profesorii merituosi o data pe an pot sa isi depuna dosarul pentru gradatia de merit. Cateva mii de persoane, aproape zece mii de persoane anual isi depun aceste dosare. Anul acesta nu pot sa isi depuna aceste dosare pentru ca nu exista contract colectiv de munca la nivelul de sistem de invatamant.
Fostul Guvern a pierdut acest contract colectiv de munca prin noiembrie-decembrie, neavand contract colectiv de munca, in comisii paritare nu se pot face criteriile pentru fiecare disciplina, iar noi nu putem negocia contractul colectiv de munca pana dupa publicarea in Monitorul Oficial a legii bugetului de stat. Se va decala programul de depunere a acestor gradatii de merit cu 30-45 de zile", a sustinut Liviu Pop, secretar de stat pentru invatamantul preuniversitar.
Bugetul pentru 2017 a fost promulgat joi de presedintele Romaniei.
Profesor 27 Apr. 2017 22:37:03
A disparut contractul colectiv de munca....Ce suparare!!!! Dar l-a citit cineva? A citit cineva ca profesorii poti fi concediati in urma unei evaluari facute de o comisie stabilita la nivelul scolii? Asta vad ca nu deranjeaza pe nimeni.....Ionut 21 Feb. 2017 10:19:26
Elena Raducan, mai stam de vorba peste un an sau doi. Esti tarte naiva. Ti-au spalat comunistii creierii??????????????????RADUCAN ELENA 21 Feb. 2017 08:56:42
Oare cei care au generat framantarile din ultima luna au facut asta in mod premeditat, stiind ca vor fi generate si multe disfunctionalitati in societatea civila, pentru contribuabilul obisnuit? Pentru ca numai niste inconstienti ar fi provocat asemenea miscari de strada, cu revendicari fara substanta daca cineva mai si citeste cu ochii sai, nu cu ai altora! un act normativ pe care il contesta vehement, fara a se gandi la consecintele colaterale inevitabile. Pentru schimbare exista totdeauna variate, dar in perioada electorala, la urna de vot. Acolo isi sustine fiecare convingerea, fara restrictii. Dar se pare ca aceia care au iesit in strada, nu s-au deranjat pe 11 decembrie sa-si strice programul si in acest fel sa demonstreze cat de bun cetatean este fiecare.Oare cine ne conduce: oameni responsabili sau opusul lor?!