Evaluarile care se organizeaza in premiera anul acesta la finalul claselor a II-a, a IV-a si a VI-a se vor desfasura intre 28 si 30 mai pentru elevii de clasa a IV-a, intre 2 si 4 iunie pentru cei din clasa a II-a si in 5 - 6 iunie pentru elevii de a VI-a, a anuntat, joi, ministrul Educatiei, Remus Pricopie.
Pentru ca acest tip de evaluare a fost introdus pentru prima data in acest an, reprezentantii Educatiei au decis sa aleaga o procedura speciala, cu subiecte diferite, iar testarea va dura 25 de minute pentru clasa a II-a si 60 de minute pentru clasele a IV-a si a VI-a.
Remus Pricopie a anuntat ca metodologia a fost aprobata joi, cand s-a stabilit ca prima evaluare va avea loc la
clasa a IV-a, pe 28 mai - romana, 29 mai - limba materna si 30 mai - matematica.
Ministrul a anuntat ca testarea va fi una de nivel mediu, care va contine aproximativ 20 de intrebari si se va desfasura in clasa in care invata elevii, care nu vor fi separati, ci se vor aseza in banci exact ca la orele de curs, insa doi colegi de banca nu vor avea de rezolvat aceleasi subiecte.
O noutate adusa astazi de Pricopie este aceea ca
evaluarea se va desfasura la nivel national si nu doar pe un esantion de elevi de elevi, asa cum a fost anuntat initial, iar probele se vor desfasura intr-o perioada mai scurta, de doar doua saptamani.
"Anul acesta, cu exceptia Evaluarilor Nationale, care vor fi platite, nu s-a discutat de o plata de la bugetul statului. Ne intereseaza diagnosticarea si identificarea solutiilor pentru ca fiecare elev sa inregistreze un progres.
Cred ca in Educatie trebuie sa cauti unitatile de masura potrivite. Daca avem nota la
clasa a doua, este examen. Noi nu vrem examen, vrem pregatirea elevilor. Vor fi discutii cu fiecare unitate de invatamant si cu fiecare cadru didactic. Pentru fiecare clasa vor exista masuri de corectie", a explicat ministrul Educatiei.
Remus Pricopie a adus in discutie si procesul de improspatare a manualelor, care dureaza trei ani inainte de prima editare si inca patru ani de la prima generatie care le foloseste.
"Platim 2-3 lei pe un manual, in timp ce pe formula digitala vorbim de 8-9 lei. Interesul nostru este sa avem manuale de calitate, actualizate. In sistem functioneaza manuale din 1991", a subliniat ministrul.