"Din 2008 pana in 2012, rata saraciei relative in randul copiilor a fost constant mai mare decat rata saraciei calculata la nivelul intregii populatii (cu circa 10 puncte procentuale). Mai mult, in timp ce rata saraciei pentru populatia totala a scazut (desi doar usor) in acesti cinci ani, rata saraciei in randul copiilor a crescut cu aproximativ 1 punct procentual", se arata in documentul citat.
Potrivit unor calcule realizate de Banca Mondiala pe baza unor date din EU-SILC 2012, citate in strategie, in 2010, pentru grupa de varsta 0-17 ani, saracia se cifra la 31,6%, in 2011 rata saraciei in randul copiilor a crescut la 32,6% si in 2012, la 34%.
"O mare parte din populatia saraca traieste in doua dintre cele mai sarace regiuni: regiunile de nord-est si de sud-vest. In general, regiunile din vest sunt mai bogate decat cele din est si mai integrate in lanturile de productie si distributie din UE. De asemenea, saracia afecteaza in mod acut anumite grupuri demografice, care includ minoritati etnice", se mai arata in strategie.
Documentul, aprobat de Guvern in 15 iulie, mai citeaza un studiu al Bancii Mondiale din 2010 care indica faptul ca cei mai defavorizati sunt romii, cu o rata a saraciei de 67%.
"Peste 50% din populatia de etnie roma traieste cu mai putin de 3,30 euro/zi, iar unul din cinci romi traieste cu mai putin de 1,65 euro/zi. O mare parte din comunitatile rome (74%) se confrunta cu probleme grave de venituri, iar 23% nu sunt, in prezent, racordate la retelele de electricitate si/sau apa curenta. Nu este surprinzator faptul ca aceasta situatie afecteaza oportunitatile sociale si economice disponibile copiilor romi", mentioneaza strategia.
Guvernul a aprobat pe 15 iulie, printr-o hotarare, Strategia Nationala pentru Invatamantul Tertiar 2015 - 2020, de care vor beneficia aproximativ 625.000 de oameni. Strategia Nationala pentru Invatamantul Tertiar 2015 - 2020 vizeaza doua grupuri tinta: beneficiarii principali ai invatamantului tertiar - studenti si elevi, inclusiv din grupuri dezavantajate sau subreprezentate, personalul din institutiile de invatamant superior, participantii adulti in invatamantul profesional si tehnic continuu -, precum si organizatiile si furnizorii de educatie.
Strategia vizeaza cresterea numarului persoanelor cu varste cuprinsa intre 30 si 34 de ani absolvente ale invatamantului tertiar, de la 23,8% (in trimestrul III din 2014) la 26,7% (in 2020), cu impact direct asupra ocuparii si crearii unei forte de munca inalt calificate.