Publicam mai jos mesajul transmis redactiei Portal Invatamant de catre Prof. Ioan Marculet, de la Colegiul National „Ion Luca Caragiale” din Bucuresti, cu privire la acest eveniment:
Sambata, 11 mai 2024, a avut loc la Medias a 25-a editie a Sesiunii de Comunicari Stiintifice, organizata in parteneriat de Liceul Tehnologic „Mediensis” (gazda evenimentului) si Primaria Municipiului Medias, prin Directia pentru Cultura.
Referitor la acest eveniment stiintific, doamna profesoara Crina Maria Sincu, responsabila de proiect din partea unitatii de invatamant, a precizat faptul ca „aceasta frumoasa traditie, care face cinste scolii noastre, a fost coordonata si sustinuta de-a lungul anilor de catre doamnele directoare Corina Tanase si Ana Bocioanca, sub atenta indrumare a domnului dr. Vasile Marculet. Aceasta editie a reunit 32 de participanti, din care 28 sunt doctori in stiinte in invatamantul mediu si superior, in institutii muzeale si de cercetare etc. Au fost sustinute 31 de comunicari stiintifice, reunind colaboratori din opt judete (Sibiu, Constanta, Cluj, Hunedoara, Mures, Brasov, Prahova si Ilfov, Municipiul Bucuresti si Chisinau (Republica Moldova).”
Evenimentul s-a desfasurat pe patru sectiuni:
„Istorie veche si medie; Arheologie”, cu sase comunicari: „Consideratii tipologice si iconografice privind un monument roman din sudul Transilvaniei”, „Ambarcatiuni autohtone folosite in campaniile militare de pe Dunare din secolele IV-XII”, „Rebeliunea sasilor de la 1324. Cauze, desfasurare, consecinte”, „Fibule medievale din colectia Muzeului Municipal Medias”, „Tezaure monetare medievale si premoderne din patrimoniul Muzeului de Istorie Turda” si „Despre «daco-gotii» din opera istoricului ardelean Johannes Tröster, «Das Alt- und- Neu Teutsche Dacia», tiparita la Nürnberg in 1666.
„Istorie moderna si contemporana; Stiinte politice”, cu 11 comunicari: „Studenti din Medias la facultati de teologie (1849–1919)”, „Realizarea reformei agrare din 1921, in localitatea Vestem (jud. Sibiu)”, „Raul Dona, memorie si istorie in Primul Razboi Mondial”, „Hermann Oberth si Ordinul Bunilor Templieri in anul 1924”, „Consideratii privind cariera politica a avocatului Ioan Boeriu (1888-1952), din Turda”, „Exproprierile evreilor din judetul Fagaras in toamna anului 1940”, „Un mediesean pe marile si oceanele lumii. Comandant de lunga cursa Nicolae Moise”, „Cetateni americani sub lupa Securitatii, in ultimul deceniu al regimului comunist. Tehnici si proceduri operative”, „Evenimentele din Gwangju din 1980”, „Momente din istoria Marinei Romane reflectate in activitatea Muzeului National al Marinei Romane (Studiu de presa)” si „Rusia despre ea insasi. Schita de autoportret”.
„Istoria culturii si civilizatiei”, cu 10 comunicari: „Publicitate si dulciuri de lux in Micul Paris in Epoca Moderna”, „Vizitele – Calatori pe navele SMR (Serviciul Maritim Roman) in Epoca Moderna”, „Hans Guggenberger, un sculptor uitat”, „Calator si calatorie – incursiuni istorico-culturale si spirituale”, „Personalitatea lui Stephan Ludwig Roth la 175 de ani de la moartea sa”, „Caracteristicile presei culturale mediesene in ultimele trei decenii”, „O psihologizare a statului roman, intre trecut, prezent si viitor”, „Los Amantes de Teruel”, „Scurta incursiune in arta Buddhismului Theravada: categorii, curente, cutume, impres” si „Pavel Sciusev, inginer in constructia podurilor”.
„Geografie si stiintele mediului”, cu patru comunicari: „Podisul Amnasului – aspecte geografice (observatii preliminare asupra proceselor geomorfologice actuale cu rol in degradarea terenurilor)”, „Considerentele climatice intre normal si atipic, ale lunilor februarie si martie 2024”, „Aspecte privind modificarile produse in repartitia teritoriala a romilor din Romania intre anii 2011 si 2021” si „Marile Centuri aurifere ale lumii – 1. Witwatersrand”.
Prof. dr. Ioan Marculet, Colegiul National „I.L. Caragiale”, Bucuresti
Sursa foto: prof. Delia Cacovean