Plan de masuri in educatie pentru 2019-2030. Ultimul document de reformare a invatamantului semnat de Andronescu

de Laura Galescu la 06 Aug. 2019
5 comentarii
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Plan de masuri in educatie pentru 2019-2030. Ultimul document de reformare a invatamantului semnat de Andronescu06Aug.2019

Ecaterina Andronescu a aprobat, luni, documentul "Plan de actiune pentru educatie 2019-2030", care contine masuri elaborate de reformare a sistemului de invatamant. Acest plan anuntat de Ministerul Educatiei este ultimul document semnat de Ecaterina Andronescu, inainte de revocarea din functia de ministru al Educatiei. Masurile propuse se concentreaza pe regandirea modului de evaluare a elevilor, pe introducerea itemilor obiectivi la examenele nationale, pe redefinirea rolului Inspectoratelor scolare, dar si pe formarea cadrelor didactice.

Documentul este bazat pe viziunea ”Educatia ne uneste”, lansata in martie, si pe dezbaterile publice organizate in scoli.
 
 
Planul propune o serie de masuri si actiuni in educatie pentru perioada 2019-2030, cu termene clare de implementare.
 
Planul este definit drept "un program major de reforma strategica in educatie si formare", stabileste sase obiective cheie si peste 400 de actiuni si demersuri care sa duca la realizarea obiectivelor.
 
Plan pe termen scurt
 
"Pe termen scurt, in anii imediat urmatori este imperios necesar sa prioritizam 
 
1) selectia si formarea initiala si continua a cadrelor didactice, a consilierilor scolari si a liderilor educationali;
2) modificarea continuturilor, a predarii si evaluarii astfel incat scoala sa devina mai atractiva, mai interesanta si mai creativa;
3) debirocratizarea si digitalizarea serviciului public de educatie."
 
 
Va prezentam mai jos cele 6 obiective cuprinse in document:
 
1) Modelarea, printr-o legislatie moderna si coerenta, a unui sistem educational si de formare predictibil, stabil, dar deschis inovarii, care sa raspunda nevoilor societatii actuale si aspiratiilor tuturor elevilor.
2) Promovarea starii de bine in scoli ca premisa pentru imbunatatirea serviciilor educationale si pentru folosirea eficienta a resurselor scolare, inclusiv a mediului digital.
3) Asigurarea conditiilor necesare participarii tuturor copiilor la educatie, inclusiv a celor cu risc de dezavantaj educational si al elevilor cu nevoi educationale speciale, dar si al elevilor supradotati, si sprijinirea lor in realizarea potentialului personal.
4) Dezvoltarea si corelarea unor instrumente moderne, digitale, de monitorizare si evaluare in vederea furnizarii de date pentru formularea unor directii strategice si a unor solutii de imbunatatire permanenta, in parteneriat cu partile cheie interesate, a calitatii serviciului public de educatie.
5) Crearea cadrului ca toti furnizorii de educatie si formare, cadre didactice si lideri educationali, sa dobandeasca abilitatile si instrumentele necesare pentru a oferi o experienta de invatare de calitate.
6) Intensificarea si diversificarea relatiilor dintre educatie si comunitate in general, dintre scoli si sectorul economic, pentru a creste relevanta actului educational la nevoile societatii.
 
 
Acestea sunt cele mai importante masuri propuse in Planul de actiune pentru educatie 2019-2030:
 
- propunerea a trei legi care sa acopere invatamantul preuniversitar si invatamantul pe intreg parcursul vietii, invatamantul superior si statutul personalului didactic, si care sa defineasca in linii mari obiectivele si modul de organizare a serviciului public de educatie si a educatiei permanente.
 
- elaborarea unui program educational "Cu drag la scoala", cu materiale, instrumente si metodologie de implementare, pentru promovarea si mentinerea starii de bine in scoli, la nivelul personalului si al elevilor.
 
- elaborarea, in colaborare cu reprezentanti ai societatii civile, a unui program bazat pe date stiintifice, "Prieteni", cu scopul de a preveni comportamentul neadecvat si pentru a promova competentele socio-emotionale la copiii care intra in ciclul primar inferior.
 
- infiintarea Serviciul National de Psihologie Educationala (SNPE), in colaborare cu Ministerul Sanatatii, prin care scolile vor fi sprijinite sa puna in aplicare programe pentru promovarea starii de bine si pentru combaterea bullying-ului si a oricarei forme de discriminare, atat la nivelul elevilor cat si al angajatilor serviciului public de educatie.
 
- implementarea programului "Romania Digitala", promovarea utilizarii tehnologiei digitale pentru a imbunatati predarea, invatarea si evaluarea la toate nivelurile si pentru a reduce sarcina birocratica la nivelul cadrelor didactice si al scolilor.
 
- revizuirea curriculum-urilor; implementarea unui nou curriculum STEM care sa includa o abordare noua a competentelor matematice, abilitati de gandire creativa, de gandire computationala si de codare, de inginerie si inovare tehnologica modernizarea sistemului de evaluare a elevilor, precum si calibrarea evaluarii rezultatelor invatarii in functie de parcursurile individuale si de standarde clar definite.
 
- cresterea ponderii optiunilor individuale in organizarea planului individual de invatare la ciclul secundar superior.
 
- introducerea unui sistem de evaluare narativa la ciclul primar inferior.
 
- consolidarea sistemului de evaluare prin calificative cu evaluare narativa la ciclul primar superior.
 
- restructurarea sistemului de notare la ciclul secundar prin limitarea notarii esecului cu nota 4 (un singur prag) si a succesului cu note intre 5 si 10, utilizand o scala de notare cu 3 niveluri de reusita (minimala, medie, superioara).
 
- reorganizarea sistemului de evaluare nationala la finalul ciclului secundar inferior prin implementarea testelor (computerizate) cu itemi  obiectivi care pot fi sustinute in mod repetat, in orice moment incepand cu anul anterior absolvirii ciclului secundar inferior.
 
 
Elaborarea unei noi metodologii de organizare a examenului de Bacalaureat care sa permita administrarea etapizata a probelor pe durata ciclului scolar. 
 
Elaborarea unei metodologii de organizare a bacalaureatului care sa permita absolventului sa aleaga orice tip de examen, indiferent de programul parcurs. 
 
Elaborarea unei metodologii de organizare a bacalaureatului care sa permita absolventului promovarea unui Bacalaureat complet (Bac+) care sa cuprinda toate probele examenelor individuale
 
- formarea unui numar minim de 1000 de cadre didactice specializate in elaborarea si selectarea de itemi obiectivi de evaluare.
 
- generalizarea programului "Scoala dupa scoala" gratuit la nivelul serviciului public de educatie;
 
- introducerea "clasei suplimentare” la finalul ciclului secundar inferior pentru a oferi elevilor cu rezultate mici la examenul national de evaluare sansa de a recupera decalajele prin programe intensive de invatare
 
- redefinirea rolului Inspectoratelor scolare, a autoritatii centrale (Minister, agentii) si a scolilor in asigurarea si promovarea calitatii: "Rolul inspectiilor scolare trebuie redefinit astfel incat sa treaca progresiv de la controlul calitatii la asigurarea sprijinului metodic in promovarea calitatii actului didactic. Inspectorii scolari devin astfel mentori in procesul de dezvoltare profesionala, experti intr-o anumita arie de interventie."
 
- infiintarea Agentiei Nationale pentru Strategie, Performanta si Inovare in Educatie (ANSPIE): "Ministerul Educatiei Nationale, prin Agentia Nationala pentru Strategie, Performanta si Inovare in Educatie (ANSPIE), ofera instrumente de sprijin pentru procesul de autoevaluare si evaluare inter pares. in caz de nevoie, atunci cand calitatea actului educational ramane semnificativ sub nivelul mediu la nivel national, scoala solicita ANSPIE sprijin, cu experti si personal de specialitate, pentru imbunatatirea calitatii actului educational"
 
- formarea cadrelor didactice:
 
Elaborarea cadrului normativ si metodologic pentru formarea initiala a cadrelor didactice: ”Profesorul se formeaza pe parcursul a doi ani in Centre de Formare Pedagogica asimilate universitatilor, la nivel de masterat, pe baza unor programe speciale avizate la nivel de Minister, si in sala de clasa, cu sprijinul unor mentori recrutati din randul profesorilor cu experienta si performante recunoscute in domeniul pedagogiei”.
 
Elaborarea si pilotarea unui program national de selectie, acreditare si functionare a retelei Centrelor de Formare Pedagogica, pe principiul reprezentativitatii regionale (8 centre regionale si 2 centre cu profil specific: unul pentru cadre didactice din invatamantul profesional
 
Infiintarea institutiei mentoratului carierei didactice pentru stagiatura/insertie in profesie si pentru dezvoltare profesionala (evolutie in cariera si iesire din profesie)
 
Infiintarea si dezvoltarea Centrului National de Mentorat al Carierei Didactice, evaluarea si recrutarea expertilor pentru programele de mentorat
 
Crearea unei retele de Baze de Practica Pedagogica ca scoli de aplicatie pentru stagiatura si dezvoltare profesionala continua
 
Imbunatatirea programelor de formare continua in cariera didactica - crearea unei retele de Centre de Tutorat al Carierei Didactice la nivel judetean sau inter-judetean, pe langa universitati sau cu sprijinul acestora.
 
Infiintarea Corpului National al Liderilor Educationali, ca organism auto-reglator reprezentand angajatorul in serviciul public de educatie, fara afiliere politica sau sindicala.
 
- reducerea sarcinii birocratice la nivelul serviciului public de educatie:
 
Dezvoltarea unei platforme electronice integrate de management educational si planificare didactica;
Organizarea unor programe de instruire si sprijin a personalului in utilizarea platformelor si resurselor electronice;
 
Promovarea unor programe de dotare a tuturor cadrelor didactice cu mijloace electronice de organizare, planificare, evaluare si raportare a activitatii la clasa si in scoala.
 
 
"Planul de actiune pentru educatie 2019-2030 este bazat pe viziunea strategica 'Educatia ne uneste' lansata  in 29 martie 2019 si pe dezbaterile publice care s-au organizat in perioada aprilie-iunie 2019 in peste 8000 de scoli de pe teritoriul Romaniei, in intalniri cu directori si inspectori scolari din peste 20 de judete, precum si in multe alte contexte impreuna cu profesori, parinti, elevi, camere de comert, asociatii patronale, sindicate, reprezentanti ai societatii civile si ai mediului academic", se mai arata in document.
 
Ramane de vazut cate dintre masuri vor fi puse in aplicare de noul ministru al Educatiei, dupa ce Ecaterina Andronescu a fost demisa si ministru interimar a fost numit Daniel Breaz.

Va doriti sa incepeti perfect noul an scolar?

Agenda Cadrului Didactic - utila pentru dvs. sau CADOUL perfect pentru profesori


Veti fi incantat de agenda dvs., o veti arata cu mandrie colegilor sau o veti putea face cadou altor cadre didactice.

Ce este atat de special la aceasta agenda?

1. Structura ei. Este conceputa special pentru necesitatile unui cadru didactic, astfel incat sa va ajute eficient in planificarea activitatii si sa nu ratati cumva vreun moment profesional important. Gasiti aceasta structura detaliata mai jos.
 
2. Agenda este eleganta, atrage imediat atentia.
 
3. O inovatie simpatica: delimitarea celor 5 module de invatare ale anului scolar se face cu cate o caricatura savuroasa.

Va garantam ca nu va veti mai dezlipi de Agenda Cadrului Didactic pe parcursul anului scolar!

...Vezi AICI detaliile complete <<


Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!

Urmareste-ne pe Google News
Va place acest articol ?
Dati o nota de la 1 la 5 !
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:

plan masuri in educatie 2019 2030reforma educatie 2019reformare invatamantinvatamant 2019


x

Lasa un raspuns
Comentarii [5 comentarii]Adauga comentariul tau

17Mai.2020

Elena 17 Mai. 2020 00:56:05

Ha, ha, e istorie, ce bine imi pare! A lasat garda jos prea tarziu, deja nu o mai voia nimeni.
07Aug.2019

Lucian Sabareanu 07 Aug. 2019 16:16:31

Am citit planuri timp de 30 ani.
Astepam fapte.
07Aug.2019

Ela 07 Aug. 2019 00:30:53

Stau si ma intreb cum se vor realiza toate acestea cand baza materiala in unele institutii de invatamant este zero? Nu avem bai, nu avem materiale didactice, in gradinite sunt ani de cand nu s-a primit nimic, mai mult de jumatate din salariu mi se duce pe materiale didactice. Oare cum vom pune in aplicare toate aceste legi , fara nimic????? Dotati institutiile de invatamant cu tot ce este necesar si de abia dupa aceea judecati cadrele didactice.
06Aug.2019

Miu 06 Aug. 2019 22:33:21

Nu mai cereți bani pentru fondul clasei, fondul școlii, markere, auxiliare. Pentru ce mai sunt manualele??
Rucsacul unui elev cantărește cel puțin 10 kg si ne mai intrebam de ce are copilul probleme cu spatele.
06Aug.2019

Eu 06 Aug. 2019 11:52:43

Mai antai ar trebui să se asigure că toate scolile au cabinet medical. 80% din școli nu mai au. Ar trebui ca cei bolnavi să fie izolați fe ceilalți. În școlile din ziua de azi copiii o săptămană sunt la școală,una acasă,bilnavi. Ar trebui să nu mai asigure părinții tot necesarul unei școli:Coli,imprimante,boxe,hartie igienică,servețele uscate/umede,săpun,etc,etc. Ar trebui să se respecte normele igieno-sanitare și să nu se mai cheme părinții la școală să facă curătenie cu produsele lor,pe timpul lor. De ce sunt plătite persoanele de la curățenie.
Ar trebui lăsat un manual unic,de pe care să anvețe toti copiii,să nu mai plătim noi,părinții auxiliare. Ar trebui respectată an primul rand programa școlară. Copilul meu,an clasa 1 nu a făcut nici măcar o oră de dezvoltare personală sau muzică,desi sunt an programă,deși există și manuale pe care ei nici nu le-au avut. Deși in programa națională se precizează clar că au voie sa anvețe cu materiale ajutătoare bețișoare dnle nu permit acest lucru" pentru că nu vreau balamuc". Ar trebui respectată programa an sensul că profesorul trebuie să insiste și să se asigure că toti elevii și-au ansusit și stăpanesc materia aferentă clasei pe care o parcurg și apoi să treacă sa rezolve exerciții din clasa următoare. Am vazut temă exercitii de clasa a3 a,cand copiii nu stăpaneau clasa 1...Acești copiii se vor plictisi in anii urmatori.
Programul săptămana alt fel ar trebui organizat pentru toți copiii,nu doar pentru cei ai căror părinți pot plăti. În școala copilului meu această săptămană a costat 500 lei/copil.
Toți vorbesc de respectul fată de cadrul didactic. Dar nimeni nu discută niciodată fața de lipsa de respect a cadrului didactic față de elev și.părinții acestuia.
Ar trebui rezolvate mai antai aceste aspecte. Apoi restul.
Ar mai fi toalete in toate școlile,transport permanent pentru elevi...
Titularizare 2022 - Legislatia la zi - 15 Modele de Teste rezolvate
Iti oferim GRATUIT Raportul Special

Titularizare 2022 - Legislatia la zi - 15 Modele de Teste rezolvate
 
Citeste GRATUIT toate informatiile despre invatamantul primar, gimnazial si liceal.

Adauga mai jos adresa ta de email si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
eNews Portal INVATAMANT
Titularizare 2022 - Legislatia la zi - 15 Modele de Teste rezolvate
Iti oferim GRATUIT Raportul Special

Titularizare 2022 - Legislatia la zi - 15 Modele de Teste rezolvate
 
Citeste GRATUIT toate informatiile despre invatamantul primar, gimnazial si liceal.

Adauga mai jos adresa ta de email si primesti Raportul GratuitNoile Teste rezolvate pentru Evaluarea Nationala si Bacalaureat - Matematica si Limba Romana -
Va oferim GRATUIT Raportul Special
Noile Teste rezolvate pentru Evaluarea Nationala si Bacalaureat - Matematica si Limba Romana -


Primiti zilnic pe e-mail, ultimele stiri si subiecte din invatamant.

Aboneaza-te la Newsletterul GRATUIT si fii informat!
Da, doresc să descarc GRATUIT cadoul si să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton
Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare
Titularizare 2022 - Legislatia la zi - 15 Modele de Teste rezolvate
Iti oferim GRATUIT Raportul Special

Titularizare 2022 - Legislatia la zi - 15 Modele de Teste rezolvate

 
Citeste GRATUIT toate informatiile despre invatamantul primar, gimnazial si liceal.

Adauga mai jos adresa ta de email si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
Atentie: veti primi in fiecare zi un newsletter gratuit cu ultimele noutati din invatamantul gimnazial si liceal!
x
//