Potrivit unui comunicat al Ministerul Educatiei si Cercetarii Stiintifice, dintre cei 10.297 de candidati inscrisi la inceputul anului scolar, au fost admisi sa participe la proba scrisa 9.385 de candidati, care au indeplinit cumulativ cele trei conditii prevazute de metodologie: efectuarea unui stagiu de predare in specialitate de cel putin un an, calificativul pentru anul scolar in curs "Bine" sau "Foarte bine" si minimum media 8 la cele doua inspectii speciale la clasa desfasurate pe perioada anului scolar.
Cei mai multi candidati sunt cadre didactice in invatamantul prescolar (1.801 candidati) si primar (1.433 de candidati), se arata in comunicatul citat.
In sesiunea 2015, examenul national pentru definitivare in invatamant se organizeaza la 127 de discipline.
Proba scrisa contine subiecte de specialitate, metodica predarii, pedagogie si elemente de psihologia educatiei.
Durata de redactare a lucrarii este de 4 ore. In judetele Arges, Constanta, Dambovita si Suceava, dar si in municipiul Bucuresti, durata probei scrise se va prelungi cu maximum 2 ore pentru 5 candidati cu nevoi speciale, noteaza comunicatul.
Nota obtinuta la proba scrisa este nota la examen. Nota minima de promovare a examenului este 8. Cadrele didactice care promoveaza examenul dobandesc dreptul de practica in invatamantul preuniversitar, acesta fiind, de altfel, si obiectivul acestui examen.
Afisarea rezultatelor va avea loc in data de 14 iulie. Perioada 14-17 iulie este destinata inregistrarii si solutionarii contestatiilor.
Rezultatele finale vor fi afisate pe 18 iulie. Lcrarilor scrise si solutionarea contestatiilor va fi realizata in cele 6 centre de evaluare/contestatii alcatuite la nivel national.