Ghidul scolar a fost dezvoltat de catre consortiul Sigur.Info si avizat de Ministerul Educatiei Nationale pentru utilizarea sa la orele de clasa de catre cadrele didactice.
Volumul contine atat informatii teoretice, cat si aplicatii practice pentru a promova utilizarea in siguranta a internetului de catre elevi. Scopul ghidului este acela de a furniza resurse usor de inteles cadrelor didactice si adultilor care doresc sa lucreze cu copiii si tinerii pe tematica utilizarii sigure si eficiente a internetului. Varianta online a ghidului poate fi regasita pe site-ul www.sigur.info.
"Ne bucura faptul ca ghidul scolar a primit avizul Ministerului Educatiei Nationale. Pe parcursul proiectului Sigur.info am lucrat impreuna cu partenerii pentru a putea gasi varianta cea mai potrivita a continutului. In acelasi timp, au fost consultati elevii, pentru a sesiza relevanta conceptelor pentru ei, dar si profesorii, pentru a testa aplicabilitatea practica. Bineinteles, dat fiind subiectul ghidului, acesta va necesita actualizare permanenta, insa ne bucuram ca am pus piatra de temelie. Speram sa putem initia, din toamna, un program de formare a profesorilor pornind de la acest material", a declarat Gabriela Alexandrescu, presedinte executiv Salvati Copiii Romania.
Avand in vedere cele mai recente rezultate ale cercetarilor europene, dar si cazurile primite la linia de consiliere Internet Helpline, ghidul scolar a fost considerat o necesitate de catre consortiul Sigur.Info si partenerii acestuia.
Cercetarea Net Children Go Mobile1, lansata in 2014, a dezvaluit ca 9% dintre copiii romani folosesc smartphone-uri in clasa, 20% colaboreaza cu alti elevi pe internet, iar 27% folosesc internetul pentru cautari de materiale.
Conform raportului Internet Helpline, dintre cele peste 2.400 de cazuri primite de consilieri, peste un sfert aveau in vedere probleme privind confidentialitatea si datele personale pe internet, in timp ce peste 250 aveau legatura cu cyberbullying (hartuire online).
Ghidul este cu atat mai necesar cu cat varsta copiilor care folosesc internetul, pe calculator sau pe dispozitive mobile, scade de la an la an. La eveniment a fost prezent si Silviu Crisan, de la Serviciul de Combaterea Criminalitatii Informatice din cadrul Inspectoratului General al Politiei. Acesta a spus ca in 2011 au fost depistate 38 de cazuri de pornografie infantila pe internet, in 2012 - 74 de cazuri iar in 2014 - 69 de cazuri. El a incurajat folosirea portalului Sigur.Info inclusiv pentru raportarea actiunilor ilegale pe internet. De asemenea, au fost prezentate si concluziile atelierelor de lucru desfasurate in paralel cu elevi si profesori pe tema "Impreuna facem Internetul mai bun".