Parteneriatul va permite formarea profesorilor de
Informatica intr-un mod mult mai adaptat cerintelor din ziua de astazi, oferindu-le acces la resurse si practici inovatoare direct din mediul profesional.
Prin astfel de parteneriate cu mediul privat, scolile vor putea sa raspunda mai eficient provocarilor generate de evolutiile in domeniul tehnologiei si ii vor pregati pe elevi pentru un viitor in care competentele digitale sunt esentiale.
Initiatorii proiectului de lege sunt deputatii USR Diana Stoica si Alin Apostol.
„Informatica ar trebui sa fie o materie de prim nivel in preferintele elevilor. Ea ajuta puternic la dezvoltarea educationala si personala, dar si la dezvoltarea economica, pentru ca produce mai multi oameni cu creativitate si productivitate mare. Din pacate, in acest moment, ea este la un nivel scazut in Romania. Toti parintii care au copii cu varste intre 11 si 19 ani o stiu. Printre cauze se numara si lipsa de atractivitate a orelor de informatica si acest minus se poate remedia printr-o colaborare a cadrelor didactice cu experti in domeniul IT. Este o solutie pe care am dezbatut-o cu multe parti implicate, chiar si cu doi dintre ministrii Educatiei”, declara deputatul USR Alin Apostol.
Concret, proiectul de lege completeaza OG 129/2000 privind formarea profesionala a adultilor prin introducerea unui nou articol care prevede ca personalul didactic din domeniul TIC din invatamantul preuniversitar poate beneficia de formare profesionala realizata de catre experti in domeniu din sectorul privat, la solicitarea unitatii de invatamant, prin incheierea unui contract de colaborare intre unitatea de invatamant si expert.
TIC nu se preda la tabla, ci pe calculator!
si
„Astazi, in era tehnologiei si a inteligentei artificiale, elevilor romani le este predata «informatica» fix la fel ca acum 20 de ani. Spre exemplu, manualele de clasa a IX-a prezinta monitoare cu tub si dischete, adica tehnologie de acum doua decenii, pe care copiii nostri o pot gasi doar prin muzee. Este esential sa le oferim elevilor o sansa reala pe piata muncii de astazi, cu o educatie si competente digitale din anul 2024. IT-istii romani sunt recunoscuti in toata lumea pentru performantele lor. La sediul central Google, romana era a doua cea mai vorbita limba. A venit momentul sa unim nevoia cu resursa si, de aceea, am initiat acest proiect de lege”, afirma deputata USR Diana Stoica.
Intr-un
comunicat de presa, USR transmite ca a prevazut in PNRR un buget record pentru investitii in Educatie: 3,05 miliarde de euro.
"Am prevazut inclusiv bani pentru ca 100.000 de profesori sa urmeze cursuri de formare in domeniul educatiei digitale integrate si al tranzitiei digitale si pentru ca 10.000 de directori si inspectori sa poata participa la programe de formare care includ elemente de leadership si management institutional, financiar si de resurse umane, de administratie si de legislatie. Tot prin PNRR ar trebui sa fie echipate cu mobilier nou 75.000 de sali de clasa preuniversitare, laboratoare si cabinete, iar 5.300 de scoli sa fie dotate cu laboratoare informatice complete (din care 1.100 cu smart labs). De asemenea, 909 unitati de invatamant profesional si tehnic vor fi dotate cu infrastructuri si instrumente digitale pentru predare, precum si cu laboratoare de practica functionale", se arata in comunicat.