Comisia pentru cultura si educatie UE a adoptat raportul eurodeputatei Katarina Nevedalova, referitor la schimbarea sistemelor educationale din statele membre, astfel incat sa reflecte cererea pietei muncii, pentru a determina scaderea somajului in randul tinerilor.
Comisia a constatat ca numarul de absolventi este mare, dar mare este si numarul somerilor, deoarece educatia nu corespunde necesitatilor de pe piata.
In UE, somajul in randul tinerilor cu varsta sub 25 de ani a atins nivelul 23,5 % in martie 2013, in timp ce peste 2 milioane de posturi vacante nu au putut fi ocupate, deoarce unele posturi vacante necesita competente care in prezent sunt detinute de un numar insuficient de tineri.
Raportoarea subliniaza faptul ca aceasta problema este o consecinta evidenta a situatiei actuale in care nevoile de pe piata muncii sunt de cele mai multe ori in neconcordanta cu oportunitatile oferite de institutiile de invatamant.
Exista de asemenea o cerere foarte mare de persoane calificate in domeniul STIM (stiinte, tehnologie, inginerie si matematica). Raportoarea indeamna statele membre sa finanteze promovarea invatarii la locul de munca si a modelelor de invatare duala care sunt foarte importante in tranzitia de la educatie la ocuparea unui loc de munca.
Este important sa se investeasca atat in calitate, cat si in standarde, care trebuie sa fie dezvoltate in continuare. Competentele lingvistice sunt esentiale deoarece ele incurajeaza mobilitatea lucratorilor si a studentilor, imbunatatind capacitatea de insertie profesionala a acestora si oferindu-le incredere in sine la locul de munca.
Competentele lingvistice adecvate le permit cetatenilor europeni sa profite pe deplin de oportunitatile profesionale din strainatate. Adoptarea unor criterii de referinta este un pas necesar in directia imbunatatirii competentelor lingvistice in Europa. Acest lucru va stimula imbunatatirea rezultatelor invatarii in randul studentilor si va contribui la atingerea obiectivului "limba materna + doua limbi straine", stabilit la Barcelona.