Ministerul lamureste in acest fel problema privind calculul indemnizatiei de hrana in cazul profesorilor cu venituri peste 8000 lei, incadrati in regim de plata cu ora/cumul, semnalata de
sindicatele din Invatamant inca din luna noiembrie a anului trecut. Atunci, sindicalistii au atras atentia ca "textul legii este interpretat in mod eronat de unele unitati de invatamant si inspectorate scolare", atat in privinta indemnizatiei de hrana, cat si in privinta voucherelor de vacanta.
"Tinand cont de faptul ca Legea cadru nr.153/2017 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice stabileste un plafon pentru acordarea indemnizatiei de hrana prin raportare la salariile lunare nete, iar sistemul de invatamant are un anumit specific in ceea ce priveste modalitatea de incadrare a personalului didactic cat si in ceea ce priveste norma de munca, in prezent existand dificultati in aplicarea prevederilor art. 18 alin (1) din Legea nr. 153/2017,
Avand in vedere faptul ca prevederile in vigoare afecteaza o parte din personalul din invatamant, se impune adoptarea unei norme derogatorii adaptata sistemului de invatamant care sa poata fi aplicata in mod clar si predictibil, astfel incat drepturile sa poata sa fie asigurate in mod echitabil, se propune astfel ca plafonul pentru stabilirea indemnizatiei de hrana sa se raporteze la functia de baza si nu la salariile nete cumulate obtinute prin incheierea mai multor contracte individuale de munca", se arata in proiectul de OUG.
Astfel, Legea-cadru nr.153/2017 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 492 din 28 iunie 2017, cu modificarile si completarile ulterioare, se completeaza dupa cum urmeaza:
"La articolul 18 dupa alineatul (1^1) se introduce un alineat nou, alineatul (1^2) cu urmatorul cuprins:
,,(1^2) Pentru personalul din sistemul de invatamant acordarea indemnizatiei de hrana prevazute la alin (1) se stabileste prin raportare la salariul net cuvenit functiei de baza.”
Totodata, Ministerul Educatiei stabileste ca, pentru personalul din sistemul de invatamant acordarea voucherelor de vacanta prevazute la art.1 alin. (2) din OUG nr. 8/2009 se stabileste prin raportare la salariul net cuvenit functiei de baza, din luna acordarii acestora.
"Art. III
Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.8/2009 privind acordarea voucherelor de vacanta, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 110 din 24 februarie 2009, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr.94/2014, cu modificarile si completarile ulterioare, se completeaza dupa cum urmeaza:
La articolul 1, dupa alineatul (2^5) se introduce un alineat nou, alineatul (2^6) cu urmatorul cuprins:
„(2^6) Pentru personalul din sistemul de invatamant acordarea voucherelor de vacanta prevazute la alin. (2) se stabileste prin raportare la salariul net cuvenit functiei de baza, din luna acordarii acestora.”
Ina 08 Feb. 2024 20:05:15
La 8000 de lei te plangi ca nu ai norma de hrana? Cei care au 2500 ce sa mai zica?Corina Si TOTi Cei Ce Muncesc în PLUS 08 Feb. 2024 09:37:02
Este discriminat si tratat inechitabil profesorul cu vechime de peste 25 de ani, care obtine si gradatia de merit în urma unui concurs acerb, numai întocmirea dosarului îti fura 2 ani din viata, si apoi, drept rasplata i se iau toate drepturile oferite celor mai comozi putin. Este INCORECT!!!!!!!Nica Henorel 07 Feb. 2024 05:15:45
Deci, sa intelega ca un profrsor care obtine peste 8000 se lei nu va avea tichete de vacanta si nici plata normei de hrana…Adica asa cum era la inceput stabilit.????