ţóÂ

Statutul profesorului documentarist

De Laura Galescu
la 08 Ian. 2020
0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Statutul profesorului documentarist08Ian.2020

Profesorul documentarist este responsabilul Centrului de Documentare si Informare din scoala, dar este si cel care va realiza orarul elevilor si profesorilor.

Va prezentam mai jos Statutul profesorului documentarist: 
 
Capitolul I
 
Dispozitii generale 
 
Art. 1. (1) Profesorul documentarist este cadrul didactic care are misiuni pedagogice, culturale, de comunicare si de gestiune, favorizand invatarea sociala si colectiva. (2) Profesorul documentarist este cadru didactic si nu se confunda cu documentaristul, care este personal didactic-auxiliar, conform art. 6 (1) din Legea 128 /1997. 
 
Art. 2. Profesorul documentarist este responsabilul Centrului de Documentare si Informare (CDI) din unitatea de invatamant. 
 
Art. 3. Centru de resurse pluridisciplinare si multimedia, CDI ofera elevilor, cadrelor didactice si comunitatii locale un spatiu de formare, comunicare si informare, un laborator de experimentare a noilor tehnologii educationale, un loc de cultura, deschidere, intalnire si integrare. 
 
Art. 4. Functia de profesor documentarist presupune absolvirea cu examen de licenta, examen de diploma ori examen de absolvire a unei institutii de invatamant superior de lunga sau scurta durata in profilul postului ori absolvirea, cu diploma, a cursurilor postuniversitare cu durata de cel putin trei semestre, aprobate in acest scop de Ministerul Educatiei si Cercetarii – studii aprofundate, studii academice postuniversitare, studii postuniversitare de specializare, in profilul postului, precum si indeplinirea conditiei prevazute la art. 68 din Legea invatamantului. 
 
Art. 5. Norma profesorului documentarist este de 40 de ore saptamanal, repartizate dupa cum urmeaza: a) 18 ore de activitate didactica (initiere in cercetarea documentara, proiecte in colaborare cu cadrele didactice), din care 2-4 ore constituie obligatia de catedra. b) 22 de ore pentru animatie culturala, punerea CDI la dispozitia elevilor in cadrul activitatilor neprogramate, gestionarea CDI, comunicare (culegerea si transmiterea informatiilor din interiorul si exteriorul unitatii scolare, corespondenta), pregatirea activitatilor, documentare in afara scolii 
 
Art. 6. in cazul unei jumatati de norma (20 de ore saptamanal), repartizarea orelor este urmatoarea: a) 9 ore de activitate didactica (initiere in cercetarea documentara, proiecte in colaborare cu cadrele didactice) b) 11 de ore pentru animatie culturala, punerea CDI la dispozitia elevilor in cadrul activitatilor neprogramate, gestionarea CDI, comunicare (culegerea si transmiterea informatiilor din interiorul si exteriorul unitatii scolare, corespondenta), pregatirea activitatilor, documentare in afara scolii 
 
Art. 7. Numarul de posturi de profesor documentarist alocate fiecarei unitati de invatamant se stabileste in functie de numarul de elevi inscrisi in unitatea respectiva, dupa cum urmeaza: pana la 600 de elevi un post de profesor documentarist, intre 601 si 1000 de elevi un post si jumatate, peste 1000 de elevi doua posturi de profesor documentarist 
 
Art. 8. Ocuparea posturilor de profesor documentarist se face prin concurs, in conditiile legii. 
 
Capitolul II
 
Competente specifice ale functiei de profesor documentarist
 
I. Misiunea pedagogica 
  
Capitolul III
 
Activitatile desfasurate de profesorul documentarist 
 
Art. 8. Activitatile desfasurate de profesorul documentarist raspund politicii documentare a unitatii scolare, inclusa in proiectul scolii, fiind permanent ghidate de nevoile elevilor, cadrelor didactice si ale membrilor comunitatii locale. 
 
Art. 9. Tipurile de activitati care pot fi desfasurate de profesorul documentarist sunt: 
 
(1) Pedagogice: a. Prezentarea CDI si a organizarii sale specifice; b. Initierea elevilor in cercetarea documentara; c. Activitati de recuperare a elevilor cu dificultati de invatare sau esec scolar, impreuna cu echipa pedagogica a scolii; d. Proiecte disciplinare si interdisciplinare, in colaborare cu echipa pedagogica; e. Orientare si consiliere educationala si vocationala, in colaborare cu echipa pedagogica ; f. Integrare a noilor tehnologii ale informarii si comunicarii in practicile pedagogice, impreuna cu echipa pedagogica; g. Activitati extrascolare – participare la crearea vietii scolare; h. Parteneriate educative.
 
(2) Activitati culturale (animatii): a. Animatii lectura; b. Animatii audio-video; c. Animatii legate de mass-media d. Realizarea de expozitii; e. Organizarea de vizite si intalniri tematice; f. Activitati prilejuite de diverse evenimente; g. Ateliere de creatie; 7 h. Activitati de valorizare a patrimoniului si potentialului cultural; i. Parteneriate si schimburi culturale.
 
(3) Activitati de comunicare a. Colectarea, prelucrarea si difuzarea de informatii necesare utilizatorilor din interiorul si din exteriorul unitatii scolare; b. Participarea la promovarea imaginii unitatii de invatamant in comunitatea educationala si cea localăÄ; c. Participarea la promovarea activitatii CDI; d. Corespondenta cu caracter profesional.
 
(4) Activitati de gestionare a. Gestionarea spatiului; b. Gestionarea functionarii CDI (orar de functionare, planificarea activitatilor); c. Gestionarea bunurilor materiale (mobilier, materiale si echipamente); d. Gestionarea financiara a functionarii CDI in functie de nevoilor utilizatorilor si a activitatilor planificate; e. Gestionarea fondului documentar pluridisciplinar si multimedia; f. Gestionarea formarii profesionale. 
 
Capitolul IV
 
Drepturile si indatoririle profesorului documentarist 
 
Art. 10. Drepturile profesorului documentarist, inclusiv cele salariale, sunt cele prevazute de legislatia in vigoare pentru cadrele didactice. 
 
Art. 11. Obligatiile profesorului documentarist sunt cele prevazute de legislatia in vigoare si de fisa postului. 
Ti-a placut acest articol?
Distribuie-l pe Facebook sau trimite-l pe WhatsApp altor parinti sau profesori!

0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Urmareste-ne pe Google News
Va place acest articol ?
Dati o nota de la 1 la 5 !
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:

statutul profesorului documentaristprofesor documentarist


x

Lasa un raspuns
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a
Va oferim GRATUIT Raportul Special
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a

Primiti zilnic pe e-mail, ultimele stiri si subiecte din invatamant.

Aboneaza-te la Newsletterul GRATUIT si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
eNews Portal INVATAMANT
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a
Descarca GRATUIT
Raportul Special

Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a
 
Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul GratuitTeste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a
Va oferim GRATUIT Raportul Special
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a


Primiti zilnic pe e-mail, ultimele stiri si subiecte din invatamant.

Aboneaza-te la Newsletterul GRATUIT si fii informat!
Da, doresc să descarc GRATUIT cadoul si să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton
Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a
Iti oferim GRATUIT Raportul Special

Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a

 
Citeste GRATUIT toate informatiile despre CE, CAND si CUM sa inveti. Program si Sfaturi din invatamantul primar, gimnazial si liceal.

Adauga mai jos adresa ta de email si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
Atentie: veti primi in fiecare zi un newsletter gratuit cu ultimele noutati din invatamantul gimnazial si liceal!
//