Potrivit proiectului de lege, personalul didactic are obligatia sa isi exercite profesia respectand principiile si valorile consacrate in prezenta lege, precum si interesului superior al copilului/elevului. In cazul in care se constata incalcari ale acestor valori si principii, sanctiunile disciplinare sunt aplicate in raport cu gravitatea abaterilor, de la avertisment si pana la desfacerea disciplinara a contractului individual de munca.
Pe toata durata cercetarii disciplinare, cadrului didactic cercetat i se interzice sa mai exercite activitate didactica care presupune contact direct cu elevul fata de care s-a savarsit presupusa abatere. In baza propunerii comisiei de cercetare disciplinara, directorul unitatii de invatamant modifica temporar incadrarea cadrului didactic cercetat la alta clasa.
Extras din proiectul Legii invatamantului preuniversitar (Art. 175-178)
Art. 175
(1) Personalul didactic are obligatia sa isi exercite profesia respectand principiile si valorile consacrate in prezenta lege, precum si interesului superior al copilului/elevului.
(2) Reprezinta abateri disciplinare ale personalului didactic de predare si se sanctioneaza potrivit art. 176 :
a) faptele de violenta fizica, abuz emotional;
b) orice activitati care pot pune in pericol sanatatea si integritatea fizica sau psihica a anteprescolarilor/prescolarilor/elevilor;
c) manifestarea convingerilor politice si prozelitismul religios, in situatia in care potrivit legii nu reprezinta infractiuni;
d) activitatea de desfasurare a meditatiilor cu elevii de la propria clasa;
e) incalcarea dispozitiilor legii, a obligatiilor din prezentul titlu, a normelor statutului profesiei, deciziilor obligatorii ale organelor profesiei la nivel national sau ale unitatii de invatamant al carei angajat este sau in cadrul careia presteaza activitati de predare-invatare-evaluare cu anteprescolari/ prescolarii/ elevii;
f) alte fapte de natura sa prejudicieze onoarea si prestigiul unitatii/institutiei, interesul invatamantului.
(3) Abaterile disciplinare prevazute la alin.(2) lit. a) si b) pot fi constatate numai dupa solicitarea unui raport de specialitate realizat de specialisti din cadrul compartimentelor de asistenta psihopedagogica.
(4) In situatia in care, persoana cercetata pentru faptele prevazute la alin.(2) lit.a) sau b) este incadrata in cadrul compartimentului de asistenta psihopedagogica, raportul de specialitate, prevazut la alin.(3), va fi realizat de specialisti din cadrul compartimentului de asistenta psihopedagogica dintr-o alta unitate de invatamant.
(5) Cercetarea disciplinara a personalului didactic auxiliar se realizeaza conform prevederilor Legii nr. 53/2003 - Codul Muncii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.
Art. 176
(1) Sanctiunile disciplinare care se pot aplica personalului didactic de predare, in raport cu gravitatea abaterilor, sunt:
a) avertisment;
b) diminuarea salariului de baza, cumulat, cand este cazul, cu indemnizatia de conducere, de indrumare si control, cu pana la 15%, pe o perioada de 1 - 6 luni;
c) suspendarea, pe o perioada de pana la 3 ani, a dreptului de inscriere la un concurs pentru ocuparea unei functii didactice superioare sau pentru obtinerea gradelor didactice ori a unei functii de conducere, de indrumare si control;
d) desfacerea disciplinara a contractului individual de munca.
(2) Pentru abaterile disciplinare prevazute la art. 175 alin.(3) lit. a) si b) nu se pot aplica sanctiunile disciplinare prevazute la alin. (1) lit. a)-c) .
(3) In functie de gravitatea abaterii disciplinare, la aplicarea sanctiunilor stabilite la lit. b)-e) se dispune si masura retragerii decoratiilor, ordinelor, medaliilor, titlurilor primite de cadrul didactic in conformitate cu prevederile art. 183.
(4) In situatia aplicarii sanctiunii disciplinare prevazute la alin. (1) lit. d), pentru fapte referitoare la acte de violenta fizica, abuz emotional si orice activitati care pot pune in pericol sanatatea si integritatea fizica sau psihica a anteprescolarilor/prescolarilor/elevilor, pentru o perioada de 10 ani persoana sanctionata nu poate exercita nicio activitate didactica in sistemul de invatamant.
Art.177
(1) Orice persoana poate sesiza in scris, cu privire la savarsirea unei fapte ce poate constitui abatere disciplinara, prin inregistrarea sesizarii la secretariatul unitatii de invatamant, pentru faptele savarsite de personalul didactic angajat, prevazute de prezenta lege ca abateri disciplinare.
(2) Pentru cercetarea abaterilor prezumate savarsite de personalul didactic de predare din unitatile de invatamant, se constituie o comisie de cercetare disciplinara formata din 3 - 5 membri, dintre care unul reprezinta organizatia sindicala din care face parte persoana aflata in discutie sau este un reprezentant al salariatilor, iar ceilalti au functia cel putin egala cu a celui care a savarsit abaterea.
(3) Comisiile de cercetare disciplinara se constituie prin decizia directorului unitatii de invatamant abilitate in solutionarea sesizarii, dupa aprobarea lor de catre consiliul de administratie al unitatii de invatamant preuniversitar, pentru personalul unitatii.
(4) Pentru personalul didactic de predare din unitatile de invatamant preuniversitar, propunerea de sanctionare se face de catre director sau de cel putin 2/3 din numarul total al membrilor consiliului de administratie. Sanctiunile, aprobate de consiliul de administratie, sunt puse in aplicare si comunicate prin decizia directorului unitatii de invatamant preuniversitar.
Art. 178
(1) In cadrul cercetarii abaterii prezumate se stabilesc faptele si urmarile acestora, imprejurarile in care au fost savarsite, existenta sau inexistenta vinovatiei, precum si orice alte date concludente. Audierea celui cercetat si verificarea apararii acestuia sunt obligatorii. Refuzul celui cercetat de a se prezenta la audiere, desi a fost instiintat in scris cu minimum 48 de ore inainte, precum si de a da declaratii scrise se constata prin proces-verbal si nu impiedica finalizarea cercetarii. Cadrul didactic cercetat are dreptul sa cunoasca toate actele cercetarii si sa isi produca probe in aparare.
(2) In situatia in care comisia de cercetare disciplinara este sesizata pentru cercetarea abaterilor disciplinare prevazute la art. 175 alin. (2) lit. a) si b), pentru respectarea interesului superior al elevului, dispune ca, pe perioada cercetarii disciplinare, persoana cercetata sa nu mai exercite activitate didactica care presupune contact direct cu elevul fata de care s-a savarsit presupusa abatere. In baza propunerii comisiei de cercetare disciplinara, directorul unitatii de invatamant modifica temporar incadrarea cadrului didactic cercetat la alta clasa.
(3) Cercetarea faptei si comunicarea deciziei se fac in termen de cel mult 30 de zile de la data constatarii acesteia, se consemneaza in condica de inspectii sau la registratura generala a unitatii de invatamant preuniversitar, fiindu-i adusa la cunostinta persoanei de catre conducatorul institutiei dupa aprobarea in consiliul de administratie al acesteia. Persoanei nevinovate i se comunica in scris inexistenta faptelor pentru care a fost cercetata.
(4) Persoanele sanctionate incadrate in unitatile de invatamant au dreptul de a contesta, in termen de 15 zile de la comunicare, decizia respectiva la Comisia Nationala pentru Inspectie Scolara de la nivelul ANISAC.
(5) Normele privind componenta, organizarea si functionarea si atributiile Comisiei Nationale pentru Inspectie Scolara de la nivelul ANISAC, se stabilesc prin regulament aprobat prin ordin al ministrului educatiei.
(6) Dreptul persoanei sanctionate de a se adresa instantelor judecatoresti este garantat.
Profesor Mediu Rural 08 Aug. 2022 20:46:35
Noi, profesorii jigniti in toate felurile de catre elevi si parinti ce putem face? De ce suntem asa de pusi la zid? E chiar asa de rau in scolile române? Am vazut filmul cu profesorul caruia un elev i-a spus sa se dea cu capul de tabla si bietul om, enervat, a ridicat un scaun, amenintator? Ar trebui tripla sporul de stres fiindca elev II se mai joaca de-a dracii de multe ori, nu sunt niste copii cuminti care vin dornici de a i cât a...Am avut un caz, o eleva a venit cu mama ei, la scoala, mi-au reprosat ca am pus o intrebare care nu era în nanual: Care e functia sistemului respiratorii? Raspuns: Respiratia.eleva s-a simtit jignita si mama la fel....Alina Constantin 04 Aug. 2022 18:12:54
La salariile mizere pe care le au,in curand profesorii vor veni la scoala nemâncati, abia vorbind. Abia atunci vor fi fara de repros.Tufisi Elena 04 Aug. 2022 08:07:39
Abuzul de orice natura in orice domeniu de activitate ar fi savarsit el este sanctionat. S-a considerat ca este mai bine sa fie mentionat si in Legea Invatamantului. Pentru profesori ce faceti? Aceasta binefacere a dvs nu face altceva decat sa incurajeze lenesii si toti care nu acorda interes studiului acuzand economia deficitara a tarii dar care sunt viitorii alegatori si probabil nici vor ramane in tara. Acum au pe cine da vina. Vor considera abuz emotional si faptul ca i se va spune sa respecte si el legea de a nu mai folosi telefonul in timpul orei fara permisiune de exemplu. S-a vorbit despre starea de bine atat a elevilor cat si a profesorilor. Sunt doar discutii. Concret pentru profesori,dreptul de a fi respectati ca oameni nu jigniti pentru ca respecta procesul predare-evaluare conform unei programe ce se mentioneaza? Pentru noi, nu exista abuz emotinal?? Li se diminueaza cumva parintilor bugetul sau sunt dati afara din serviciu ca fiul/fiica dlor are un comportament diferit de cel de acasa si nu respecta conduita elevului sau obligatiile din statutul elevului si nu crede ce i se aduce la cunostinta? Este dezbatere publica, da? Pentru imaginea cadrului didactic in care s-a aruncat cu pietre ce adaugati in Legea Invatamantului? Situatia la catedra nu este asa dragalasa. atat timp cat parintii si elevii considera ca doar ei au drepturi. Este groaznic ce puteti citi pe grupurile lor de socializare daca aveti acces fata de profesori!! Valori morale?!!! Pe strada, in mijloacele de transport...vocabularul lor este redus la cateva cuvinte si toate fac referire la organele genitale ale omului.Educatia incepe de acasa si la scoala nu putem face o mustrate pentru ca Maria sa elevul, este abuzat. Sunt cei care va vor reduce la tacere maine pentru binefacerile de acum. De ce nu le oferiti excursii, tabere gratuite sau mese calde, burse marite, etc?Condrea Marcel 04 Aug. 2022 07:08:17
Cum definim un profesor agresiv???elevul in general un individ lenes agresiv în limbaj si gesturi violent analfabet functional v a provoca dezordine în clasa v a jigni profesorii mai ales femeile,scuipa înjura si chiar v a lovi cadrele.iar profesorii vor sta cuminti ca vitele la abator ca vezi doamne ca risca sa fie dati afara...dar de ce sa nu dam noi afara echipa asta de clovni din Ministerul învatamântului...vai de capul lor cadre didactice cu salariul minim pe economie înjurati agresati de elevi amenintati de Ministerul învatamântului de parinti în general tot niste analfabeti platiti mai rau decât vidanjorii hraniti prost navetisti ...repet nu mai bine o punem de o greva generala si-i obligam sa plece pe acesti destepti ce fac contra reforma???sa i platim cu 2560 lei pe luna sa vada ce înseamna sa ti cârpesti hainele sa nu ai ce pune pe masa si la scoala sa vina un bou de elev si sa te înjure de mama sa ti des muie sa raga ca un animalsi alte magarii...elevi digitali...Mosneagu Iuliana 03 Aug. 2022 18:30:43
Astept cu nerabdare sa aflu când se vor gândi guvernantii nostri si la profesori. Nu am vazut sa scrie nicaieri si ce masuri se iau împotriva parintelui care reclama asa ceva, dar care se dovedeste ca e o minciuna. El are dreptul sa reclame orice, fara nicio consecinta! Minunat!Si ne mai întrebam de ce a ajuns învatamântul aici?!!!