Da, nu este de datoria profesorilor sa testeze elevii, dar, altfel, cine o va face?
Cum vom sti ca nu exista parinti care vor ascunde un eventual rezultat pozitiv, din diferite motive, si isi vor trimite oricum copiii la scoala?
Sunt doar cateva dintre intrebarile care circula pe grupurile de profesori si de parinti. Mai mult, exista voci care ii acuza pe dascali ca nu se implica mai mult pentru oprirea pandemiei, in conditiile in care ei ar trebui sa fie un exemplu pentru copii.
Desigur, acuzatiile de neimplicare nu pot fi generalizate. Sa nu uitam ca profesorii au trecut la scoala online fara niciun fel de sprijin la inceputul pandemiei, ca au cumparat resurse din banii lor, au invatat sa foloseasca platformele online si au facut tot ce au putut mai bine pentru ca scoala sa continue.
Poate se implica in procesul educational, dar sa fie responsabili de testare devine prea mult pentru ei. Nu este vina lor ca majoritatea scolilor nu au cabinete medicale. Si chiar daca au, testarea tuturor elevilor din scoala la cabinet ar dura enorm, astfel ca nu ar putea fi realizata la inceputul orelor de curs, bisaptamanal, asa cum prevede procedura.
Apoi, niciun profesor nu vrea sa piarda din ora pentru realizarea testelor, dar, pe termen lung, nu ar fi toata lumea mai castigata? Daca virusul s-ar transmite mai putin in randul elevilor, mai multi dintre ei vor putea sa fie prezenti la ore si ar pierde mai putina materie. Iar pentru profesori ar putea scadea riscul sa ia COVID de la elevi.
O parte dintre profesori se tem ca testarea elevilor ar creste riscul de imbolnavire pentru ei. La sfarsitul saptamanii trecute, sindicatele din invatamant au transmis o scrisoare deschisa ministrului Sanatatii prin care precizau ca testele de saliva nu pot fi administrate prescolarilor si elevilor de catre profesori, avand in vedere riscul de contaminare la care acestia pot fi expusi.
"Subliniem ca personalul din unitatile de invatamant nu a avut niciodata tangenta cu Normele tehnice privind gestionarea deseurilor rezultate din activitati medicale si dintr-o data li se cere sa le cunoasca si sa le aplice, existand si riscul suportarii unor sanctiuni daca nu le respecta. Scoala nu e unitate sanitara, in sensul Ordinului nr. 1226/2012 si nici nu poti transfera personalului scolii atributii rezultand din acesta.
Tinand cont de pericolul la care ar fi supusi angajatii, care nu beneficiaza nici macar de echipament de protectie, consideram ca aceste testari, daca se organizeaza in unitatea de invatamant, pot fi facute doar de catre personal medical calificat", au scris ei in scrisoare.
Totusi, testarea elevilor la scoala este folosita de aproape un an in scoli din alte tari, iar profesorii accepta sa se implice. Spre exemplu, in Anglia, elevii sunt testati saptamanal. Mai mult, elevii si profesorii sunt testati zilnic, timp de sapte zile, daca sunt identificati ca au intrat in contact strans cu o persoana testata pozitiv la COVID-19.
Momentan, in Romania, un
sondaj realizat de sindicatele din invatamant arata ca peste 75% dintre profesori nu sunt de acord sa se ocupe de testarea elevilor cu teste cu saliva. Cadrele didactice anunta ca vor incepe proteste, daca Guvernul nu va interveni pentru "corectarea instructiunilor".
Situatia testarii in scoli este inca neclara si controversata, cu argumente puternice de fiecare parte, dintre care am adus in discutie doar cateva. Ne ramane doar sa speram ca vor fi gasite solutii ca scoala sa fie un loc cat mai sigur pentru elevi si pentru profesori. Cat mai sigur in situatia data, cu o pandemie in continua desfasurare, care devine din ce in ce mai greu de suportat de catre toti actorii implicati in procesul educational.
Kallox 17 Nov. 2021 20:27:49
Excelent articol, corect si echidistant