Profesorii pot ramane la titulari pana la 70 de ani, din anul scolar 2024-2025, in anumite conditii. Cererile se depun pana pe 29 ianuarie 2024

De Portal Invatamant
la 09 Ian. 2024
0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Profesorii pot ramane la titulari pana la 70 de ani, din anul scolar 2024-2025, in anumite conditii. Cererile se depun pana pe 29 ianuarie 202409Ian.2024

Personalul didactic de predare titular din invatamantul preuniversitar caruia nu i s-a emis decizia de pensionare si care pana la data de 1 septembrie 2024 nu implineste varsta de 70 de ani, poate fi mentinut in activitate ca titular, in functia didactica, la cerere, in anul scolar 2024-2025.

Personalul didactic de predare care se incadreaza in prevederile de mai inainte, se adreseaza, in scris, consiliilor de administratie ale unitatilor de invatamant, pana la data de 29 ianuarie 2024.
 
La nivelul unitatilor de invatamant pot fi aprobate numai cererile cadrelor didactice care indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii:
a) cadrului didactic nu i s-a emis decizia de pensionare si pana la data de 1 septembrie 2024 nu implineste varsta de 70 de ani;
b) posturile didactice/catedrele pe care sunt titulare, conform documentului de numire/transfer/repartizare pe post/catedra, sunt complete si au viabilitate de cel putin un an scolar, luand in considerare si cererile privind reducerea normei didactice de predare, fara diminuarea salariului, a personalului didactic de predare, conform prevederilor legale in vigoare;
c) la nivelul unitatii/unitatilor de invatamant, in care urmeaza sa fie mentinute in activitate ca titulare in functia didactica, nu exista reducere de activitate la catedrele pe care cadrele didactice respective sunt titulare si nu este necesara completarea/intregirea normei didactice de predare a altor cadre didactice, conform prezentei Metodologii, din unitatile de invatamant respective cu ore din catedra pe care sunt titulare cadrele didactice care se incadreaza in prevederile de la pct.1 si urmeaza sa fie mentinute in activitate, ca titular, in functia didactica.
Atentie! In conditiile in care, pana la data de 1 septembrie 2024, se constata ca, din cauza reducerii numarului de ore la o anumita disciplina, nu mai este indeplinita conditia de la lit. b) sau lit. c), inspectorul scolar general al ISJ/ISMB revoca decizia emisa conform alin. (11).
 

Calendarul privind mentinerea ca titular, in functia didactica in anul scolar 2024-2025

 
Pana la data de 29 ianuarie 2024, la secretariatul unitatilor de invatamant - Depunerea cererilor pentru mentinerea ca titular.
 
31 ianuarie 2024, ora 10 -  Aprobarea/refuzarea de catre consiliul de administratie al unitatii de invatamant a cererilor privind mentinerea in activitate ca titular in functia didactica peste varsta de pensionare, pentru cadrele didactice, care pana la data de 1 septembrie 2024 implinesc varsta de 65 de ani.
 
Transmiterea acordului/refuzului motivat privind mentinerea in activitate ca titular cadrului didactic solicitant.
 
31 ianuarie 2024, pana la ora 12, la secretariatul inspectoratului - Transmiterea la inspectoratul scolar (de catre unitatea de invatamant) a acordului/refuzului motivat privind mentinerea in activitate ca titular a cadrului didactic solicitant, la care se anexeaza obligatoriu urmatoarele acte, certificate “conform cu originalul” de catre conducerea unitatii:
- copia cererii cadrului didactic de mentinere in activitate depus si inregistrat la secretariatul unitatii
- copia deciziei de repartizare/transfer/numire ca titular
- copia actului de identitate a cadrului didactic solicitant
- copia procesului verbal al consiliului de administratie in care s-a discutat si s-a validat/refuzat solicitarea de mentinere in activitate.
 
Tabelul cu cadrele didactice care au solicitat mentinerea in activitate ca titular se transmite electronic prin Online+, pana la data de 31 ianuarie 2024, ora 10.
 
2 februarie 2024, ora 15 la sediul inspectoratului - Afisarea listei finale cuprinzand cadrele didactice pentru care s-a aprobat acordarea mentinerii in activitate ca titular si a listei cadrelor didactice ale caror cereri au fost respinse la nivelul unitatilor de invatamant.
 
5-6 februarie 2024, zilnic, intre orele 8 – 14, la secretariatul inspectoratului - Depunerea contestatiilor.
 
7 februarie 2024, ora 15 la sediul inspectoratului - Afisarea rezultatelor finale, dupa rezolvarea contestatiilor.
 

Profesori titulari pana la 70 de ani: precizari legislative

 

Stabilirea personalului didactic care indeplineste conditiile prevazute la art. 31 din Metodologie si se mentine in activitate ca titular in functia didactica, la cerere, in anul scolar 2024-2025

 
Art. 31
……(5) Personalul didactic de predare titular din invatamantul preuniversitar caruia nu i s-a emis decizia de pensionare si care pana la data de 1 septembrie 2024 nu implineste varsta de 70 de ani, poate fi mentinut in activitate ca titular, in functia didactica, la cerere, in anul scolar 2024-2025, potrivit prevederilor art. 229 alin. (11) din Legea nr. 198/2023, cu modificarile ulterioare, conform prezentei Metodologii.
 
(6) Personalul didactic de predare care se incadreaza in prevederile alin. (5) se adreseaza, in scris, consiliilor de administratie ale unitatilor de invatamant, pana la data prevazuta in Calendar. Profesorii din centre si cabinete de asistenta psihopedagogica/logopedice se adreseaza CMBRAE/CJRAE in cadrul caruia este normat postul didactic respectiv. Cererile se analizeaza si se aproba in consiliile de administratie ale unitatilor de invatamant, in perioada prevazuta de Calendar, in functie de evolutia demografica la nivel local, de planurile de scolarizare, de dinamica resurselor umane, de politicile de personal si de evolutia planurilor-cadru de invatamant.
 
(7) La nivelul unitatilor de invatamant pot fi aprobate numai cererile cadrelor didactice care indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii:
a) se incadreaza in prevederile alin. (5);
b) posturile didactice/catedrele pe care sunt titulare, conform documentului de numire/transfer/repartizare pe post/catedra, sunt complete si au viabilitate de cel putin un an scolar, luand in considerare si cererile privind reducerea normei didactice de predare, fara diminuarea salariului, a personalului didactic de predare, conform prevederilor legale in vigoare;
c) la nivelul unitatii/unitatilor de invatamant, in care urmeaza sa fie mentinute in activitate ca titulare in functia didactica, nu exista reducere de activitate la catedrele pe care cadrele didactice respective sunt titulare si nu este necesara completarea/intregirea normei didactice de predare a altor cadre didactice, conform prezentei Metodologii, din unitatile de invatamant respective cu ore din catedra pe care sunt titulare cadrele didactice care se incadreaza in prevederile alin. (5) si urmeaza sa fie mentinute in activitate, ca titular, in functia didactica. 
 
(8) Consiliile de administratie ale unitatilor de invatamant comunica, la termenul prevazut in Calendar, ISJ/ISMB si cadrelor didactice acordul/refuzul motivat privind mentinerea in activitate, ca titular, in functia didactica, a personalului didactic de predare care se incadreaza in prevederile alin. (5), in anul scolar 2024-2025. Comisia judeteana/a municipiului Bucuresti de mobilitate verifica situatiile transmise de unitatile de invatamant, intocmeste listele finale cuprinzand cadrele didactice care indeplinesc cumulativ conditiile prevazute la alin. (7) si solicita mentinerea in activitate, ca titular, in functia didactica, in anul scolar 2024-2025 si le supune spre analiza comisiei paritare de la nivelul ISJ/ISMB, insotite de lista cadrelor didactice titulare detasate in interesul invatamantului pentru nesolutionarea restrangerii de activitate. Comisia paritara constituita la nivelul ISJ/ISMB trebuie sa tina seama daca, dupa mentinerea in activitate, ca titular, in functia didactica a cadrelor didactice care indeplinesc cumulativ conditiile prevazute la alin. (7), la nivelul judetului /municipiului Bucuresti, se asigura numarul necesar de posturi didactice/catedre vacante in vederea solutionarii restrangerilor de activitate cadrelor didactice titulare detasate in interesul invatamantului pentru nesolutionarea restrangerii de activitate.
 
(9) Listele finale, validate de consiliul de administratie al ISJ/ISMB in baza hotararii comisiei paritare de la nivelul ISJ/ISMB, se afiseaza pe pagina web a ISJ/ISMB la termenul prevazut in Calendar. Pe pagina web a ISJ/ISMB se afiseaza si listele care cuprind cadrele didactice ale caror cereri de mentinere in activitate ca titular, in functia didactica, in anul scolar 2024-2025, au fost respinse la nivelul unitatilor de invatamant sau la ISJ/ISMB cu precizarea motivului pentru care au fost respinse.
 
(10) Contestatiile se depun, in scris, la ISJ/ISMB, in perioada prevazuta in Calendar. Contestatia se solutioneaza conform prevederilor art. 4 alin. (20).
 
(11) Dupa solutionarea contestatiilor de catre consiliul de administratie al ISJ/ISMB, inspectorul scolar general al ISJ/ISMB emite decizia privind mentinerea in activitate ca titular a personalului didactic de predare, care indeplineste cumulativ conditiile prevazute la alin. (7), in functia didactica in anul scolar 2024-2025. In baza deciziei semnate de inspectorul scolar general al ISJ/ISMB, directorul/directorii unitatii/unitatilor de invatamant incheie actul aditional la contractul individual de munca incheiat pe perioada nedeterminata al cadrului didactic care a fost mentinut ca titular in functia didactica in anul scolar 2024-2025.
 
(12) Personalul didactic titular pentru care nu s-a aprobat mentinerea in functia didactica, la cerere, ca titular, peste varsta de pensionare, se pensioneaza la data incheierii anului scolar.
 
(13) In conditiile in care, pana la data de 1 septembrie 2024, se constata ca, din cauza reducerii numarului de ore la o anumita disciplina, nu mai este indeplinita conditia de la alin. (7) lit. b) sau lit. c), inspectorul scolar general al ISJ/ISMB revoca decizia emisa conform alin. (11).
 
(14) In situatia reorganizarii unei unitati de invatamant cu personalitate juridica, prin divizare sau fuziune, cererile cadrelor didactice care se incadreaza in prevederile alin. (5) si solicita mentinerea in activitate ca titular in functia didactica in anul scolar 2024- 2025 se analizeaza de comisia numita prin decizia inspectorului scolar general al ISJ/ISMB, conform art. 30 alin. (1), dupa aplicarea procedurilor prevazute la art. 30 alin. (2)-(4).
 

Ti-a placut acest articol?
Distribuie-l pe Facebook sau trimite-l pe WhatsApp altor parinti sau profesori!

0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Urmareste-ne pe Google News
Va place acest articol ?
Dati o nota de la 1 la 5 !
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:

mentinere in activitatetitularizarefunctie didacticaprofesor titular la 70 ani


x
Lasa un raspunsTeste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a
Va oferim GRATUIT Raportul Special
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a

Primiti zilnic pe e-mail, ultimele stiri si subiecte din invatamant.

Aboneaza-te la Newsletterul GRATUIT si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
eNews Portal INVATAMANT
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a
Descarca GRATUIT
Raportul Special

Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a
 
Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul GratuitTeste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a
Va oferim GRATUIT Raportul Special
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a


Primiti zilnic pe e-mail, ultimele stiri si subiecte din invatamant.

Aboneaza-te la Newsletterul GRATUIT si fii informat!
Da, doresc să descarc GRATUIT cadoul si să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton
Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a
Iti oferim GRATUIT Raportul Special

Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a

 
Citeste GRATUIT toate informatiile despre CE, CAND si CUM sa inveti. Program si Sfaturi din invatamantul primar, gimnazial si liceal.

Adauga mai jos adresa ta de email si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
Atentie: veti primi in fiecare zi un newsletter gratuit cu ultimele noutati din invatamantul gimnazial si liceal!
//