Pensionare profesori la 1 septembrie 2024: 19 ianuarie, termen-limita depunere optiune

De Portal Invatamant
la 09 Ian. 2024
1 comentarii
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Pensionare profesori la 1 septembrie 2024: 19 ianuarie, termen-limita depunere optiune09Ian.2024

Cadrele didactice titulare care indeplinesc conditiile legale de pensionare si cadrele didactice pentru care nu s-a aprobat mentinerea in functie ca titular, peste varsta de pensionare, se pensioneaza la data incheierii anului scolar, adica la 1 septembrie 2024.

Incepand cu anul scolar 2025-2026, profesorii care ies la pensie vor beneficia de o prima de pensionare invatamant in cuantum de doua salarii de baza la data incetarii de drept a contractului individual de munca.
 

Varsta de pensionare in invatamant

 
Conform unor precizari facute de Inspectoratul scolar judetean Harghita, conditiile legale de pensionare, luand in calcul limita de varsta si stagiul de cotizare de minim 15 ani, la data de 1 septembrie 2024, sunt:
a) pentru femei, varsta la iesirea la pensie, 62 de ani si 3 luni, 32 de ani si 8 luni stagiul complet de cotizare, respectiv 15 ani stagiul minim de cotizare;
 
b) pentru barbati, varsta la iesirea la pensie, 65 de ani, 35 de ani stagiul complet de cotizare, respectiv 15 ani stagiul minim de cotizare.
 
3. Se pensioneaza pentru limita de varsta la data de 1 septembrie 2024 cadrele didactice titulare:
- Femeile nascute inainte de 01.06.1962
- Barbatii nascuti inainte de 01.09.1959
 

Noutati pensionare profesori

 
Cadrele didactice titulare, femei, care indeplinesc conditiile prevazute anterior, precum si cadrele didactice, femei, care au avut calitatea de personal didactic de predare titular, reincadrate in functia de personal didactic de predare in anul scolar 2023-2024 sub conditia suspendarii pensiei pe durata reincadrarii, care nu implinesc 65 de ani pana la data de 1 septembrie 2024, pot opta, in scris, fie pentru mentinerea in activitate ca titular pana la implinirea varstei de 65 de ani, conform prevederilor art. 229 alin. (2) din Legea nr. 198/2023, cu modificarile ulterioare, fie pentru pensionarea incepand cu data de 1 septembrie 2024. 
 
Optiunea se adreseaza, in scris, consiliului de administratie al unitatii de invatamant, conform Calendarului. Cadrele didactice titulare, femei, care opteaza pentru mentinerea in activitate ca titular pana la implinirea varstei de 65 de ani, beneficiaza de toate drepturile personalului didactic titular.

Prinde ofertele Rentrop & Straton la culegerile si exercitiile rezolvate pentru pregatire la Definitivat si Titularizare! Click AICI pentru detalii si comenzi <<
 
Cadrele didactice titulare care indeplinesc conditiile de pensionare pentru limita de varsta se pensioneaza la sfarsitul anului scolar pe baza prevederilor art. 56, alin. (2), lit. (c) din Codul Muncii.
 

Calendar pensionare cadre didactice 2024

 
Calendarul intocmirii listelor cuprinzand personalul didactic titular care indeplineste conditiile legale de pensionare la 1 septembrie 2024, respectiv cadrele didactice titulare care doresc sa se pensioneze anticipat sau anticipat partial la 1 septembrie 2024
 
19 ianuarie 2024, la secretariatul unitatilor de invatamant
Depunerea optiunilor in scris, de catre cadrele didactice titulare, femei, care indeplinesc conditiile legale de pensionare pentru limita de varsta, pana la 1 septembrie 2024, fie pentru mentinerea in activitate ca titular pana la implinirea varstei de 65 de ani, fie pentru pensionarea incepand cu 1 septembrie 2024. Depun aceasta optiune toate cadrele didactice femei, nascute inainte de 01.06.1962, inclusiv cei care in anii precedenti (2023, 2022, 2021, 2020, 2019) au optat pentru mentinerea in activitate ca titular pana la implinirea varstei de 65 de ani. Constatarea exercitarii dreptului privind mentinerea in activitate ca titular pana la implinirea varstei de 65 de ani in consiliul de administratie al unitatii de invatamant se face in termen de 15 zile lucratoare de la data inregistrarii cererii. Emiterea deciziei directorului unitatii de invatamant privind mentinerea in activitate ca titular pana la implinirea varstei de 65 de ani se face in termen de 5 zile lucratoare de la data constatarii exercitarii dreptului in consiliul de administratie.
 
Depunerea cererilor (femei si barbati) pentru pensionare anticipata sau pensionare anticipat partiala incepand cu data de 1 septembrie 2024.
 
22 ianuarie 2024, ora 12, prin Online+
Transmiterea, la inspectoratul scolar, a listei cuprinzand personalul didactic titular care indeplineste conditiile legale de pensionare la 1 septembrie 2024 si a cadrelor didactice titulare care solicita pensionarea anticipata sau anticipat partiala incepand cu data de 1 septembrie 2024.
 

Intocmirea listelor cuprinzand personalul didactic titular care indeplineste conditiile legale de pensionare la 1 septembrie 2024

 

Extras din Metodologia-cadru privind mobilitatea profesorilor

 
Art. 31 (1) Personalul didactic de conducere, de indrumare si control din invatamantul preuniversitar care indeplineste conditiile legale de pensionare si care nu solicita pensionarea pe parcursul anului scolar, poate ramane in functie pana la data incheierii anului scolar, cu acordul consiliului de administratie al unitatii de invatamant, respectiv al ISJ/ISMB.
 
(2) Pentru motive temeinice, pensionarea personalului didactic de predare, de conducere, de indrumare si control se poate face si in timpul anului scolar, cu aprobarea consiliului de administratie al unitatii de invatamant, respectiv cu aprobarea consiliului de administratie al ISJ/ISMB. Cererea se solutioneaza in termen de 30 zile de la data inregistrarii acesteia la secretariatul unitatii de invatamant, respectiv al ISJ/ISMB, prin decizie, care se comunica in termen de 5 zile lucratoare de la data emiterii. Contestatiile se adreseaza la ISJ/ISMB si se solutioneaza conform prevederilor art. 4 alin. (20).
 
(3) Conditiile legale de pensionare, luand in calcul limita de varsta si stagiul de cotizare, la data de 1 septembrie 2024, sunt:
a) pentru femei, varsta la iesirea la pensie, 62 de ani si 3 luni, 32 de ani si 8 luni stagiul complet de cotizare, respectiv 15 ani stagiul minim de cotizare;
b) pentru barbati, varsta la iesirea la pensie, 65 de ani, 35 de ani stagiul complet de cotizare, respectiv 15 ani stagiul minim de cotizare.
 
(4) Cadrele didactice titulare, femei, care indeplinesc conditiile prevazute la alin. (3) lit. a), precum si cadrele didactice, femei, care au avut calitatea de personal didactic de predare titular, reincadrate in functia de personal didactic de predare in anul scolar 2023-2024 sub conditia suspendarii pensiei pe durata reincadrarii, care nu implinesc 65 de anipana la data de 1 septembrie 2024, pot opta, in scris, fie pentru mentinerea in activitate ca titular pana la implinirea varstei de 65 de ani, conform prevederilor art. 229 alin. (2) din Legea nr. 198/2023, cu modificarile ulterioare, fie pentru pensionarea incepand cu data de 1 septembrie 2024. 
 
Optiunea se adreseaza, in scris, consiliului de administratie al unitatii de invatamant, conform Calendarului. Cadrele didactice titulare, femei, care opteaza pentru mentinerea in activitate ca titular pana la implinirea varstei de 65 de ani, beneficiaza de toate drepturile personalului didactic titular.

Prinde ofertele Rentrop & Straton la culegerile si exercitiile rezolvate pentru pregatire la Definitivat si Titularizare! Click AICI pentru detalii si comenzi <<
 

Extras din Codul muncii

 
Art. 56 (1) Contractul individual de munca existent inceteaza de drept:
c) la data indeplinirii cumulative a conditiilor de varsta standard si a stagiului minim de cotizare pentru pensionare sau, cu caracter exceptional, pentru salariata care opteaza in scris pentru continuarea executarii contractului individual de munca, in termen de 30 de zile calendaristice anterior implinirii conditiilor de varsta standard si a stagiului minim de cotizare pentru pensionare, la varsta de 65 de ani; la data comunicarii deciziei de pensie in cazul pensiei de invaliditate de gradul III, pensiei anticipate partiale, pensiei anticipate, pensiei pentru limita de varsta cu reducerea varstei standard de pensionare; la data comunicarii deciziei medicale asupra capacitatii de munca in cazul invaliditatii de gradul I sau II.
 
(3) Angajatorul nu poate ingradi sau limita dreptul salariatei de a continua activitatea in conditiile prevazute la alin. (1) lit. c) teza intai.
 


Ti-a placut acest articol?
Distribuie-l pe Facebook sau trimite-l pe WhatsApp altor parinti sau profesori!

Urmareste-ne pe Google News
Va place acest articol ?
Dati o nota de la 1 la 5 !
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:

pensionare profesori 2024pensionare cadre didacticeconditii pensionarevasta pensionare in invatamant


x

Lasa un raspuns
Comentarii [1 comentariu]Adauga comentariul tau

11Ian.2024

Chirovan Ileana 11 Ian. 2024 18:42:15

As dori un raspuns pentru personal administrativ!trebuia sa ma pensionez in 2021 iulie am facut cerere sa ramîne în activitate dar acum angajatorul îmi sune ca trebuie sa ies neaparat în iulie anul acesta nu îmi da voie sa ies la virsta standard de pensionare de 65ani !! As dori sa stiu daca îi legala aceasta decizie !!!
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a
Va oferim GRATUIT Raportul Special
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a

Primiti zilnic pe e-mail, ultimele stiri si subiecte din invatamant.

Aboneaza-te la Newsletterul GRATUIT si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
eNews Portal INVATAMANT
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a
Descarca GRATUIT
Raportul Special

Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a
 
Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul GratuitTeste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a
Va oferim GRATUIT Raportul Special
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a


Primiti zilnic pe e-mail, ultimele stiri si subiecte din invatamant.

Aboneaza-te la Newsletterul GRATUIT si fii informat!
Da, doresc să descarc GRATUIT cadoul si să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton
Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a
Iti oferim GRATUIT Raportul Special

Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a

 
Citeste GRATUIT toate informatiile despre CE, CAND si CUM sa inveti. Program si Sfaturi din invatamantul primar, gimnazial si liceal.

Adauga mai jos adresa ta de email si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
Atentie: veti primi in fiecare zi un newsletter gratuit cu ultimele noutati din invatamantul gimnazial si liceal!
//