Legile Educatiei: Profesorii vor primi o prima echivalenta cu doua salarii de baza la momentul pensionarii

de Portal Invatamant la 01 Mar. 2023
6 comentarii
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Legile Educatiei: Profesorii vor primi o prima echivalenta cu doua salarii de baza la momentul pensionarii01Mar.2023

Profesorii care ies la pensie vor beneficia de o prima in cuantum de doua salarii de baza la data incetarii de drept a contractului individual de munca. Prevederea apare in proiectul Legii invatamantului preuniversitar.

Ministrul Educatiei, Ligia Deca, a anuntat ca exista deja un acord in coalitie pe acest subiect.
 
Mentiunile cu privire la prima acordata cadrelor didactice la momentul pensionarii apar in proiectul Legii invatamantului preuniversitar, la Capitolul XVIII - Pensionarea personalului didactic:
 
Art. 225
(1) Personalul didactic beneficiaza de pensie, in conditiile prevazute de legislatia de asigurari sociale si pensii, aplicabila sistemului public de pensii.
 
(2) In termen de 30 de zile calendaristice, anterior implinirii conditiilor de varsta standard si a stagiului minim de cotizare pentru pensionare, personalul didactic poate opta pentru continuarea executarii contractului individual de munca pana la implinirea varstei standard de pensionare prevazuta, de lege pentru barbati, respectiv varsta de 65 de ani.
 
(3) Exercitarea dreptului prevazut la alin. (2) se face, in scris, prin cerere adresata consiliului de administratie al unitatii de invatamant si depusa la secretariatul acesteia. Constatarea indeplinirii conditiilor sau refuzul motivat se face in termen de 5 zile lucratoare de la data exprimarii optiunii, prin decizie care se comunica in termen de 5 zile lucratoare de la data emiterii deciziei.
 
(4) Personalul didactic care a optat pentru continuarea executarii contractului individual de munca pana la implinirea varstei de 65 de ani, in conditiile alin. (2), beneficiaza de toate drepturile personalului didactic.
 
(5) Personalului didactic titular care a optat pentru executarea contractului individual de munca pana la implinirea varstei de 65 de ani, in conditiile alin. (2), i se aplica, in mod corespunzator, prevederile alin. (11)-(13).
 
(6) Personalul didactic de predare, de conducere, de indrumare si control se pensioneaza pentru limita de varsta, anticipat si anticipat partial, la data incheierii anului scolar in care implineste varsta standard de pensionare sau, dupa caz, in situatia pensiei anticipate si anticipate partiala, varsta standard redusa cu cel mult 5 ani.
 
(7) Prin derogare de la art. 56 alin. (1), lit. c) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, in cazul personalului didactic care se pensioneaza in conditiile alin. (6), contractul individual de munca inceteaza de drept la data incheierii anului scolar in care solicita pensionarea.
 
(8) Pentru motive temeinice, pensionarea personalului didactic de predare, de conducere, de indrumare si control se poate face, la cerere, si in timpul anului scolar, cu aprobarea consiliului de administratie al unitatii de invatamant, respectiv al DJIP/DMBIP. Cererea se solutioneaza in termen de 30 zile de la data inregistrarii acesteia la secretariatul unitatii de invatamant, respectiv al DJIP/DMBIP, prin decizie, care se comunica in termen de 5 zile lucratoare de la data emiterii. Decizia poate fi contestata, in conditiile legii.
 
(9) Cadrele didactice pensionate pot desfasura activitati didactice, salarizate prin plata cu ora, dupa implinirea varstei standard de pensionare.
 
(10) Personalul didactic pensionat din invatamant beneficiaza de asistenta medicala si de acces la casele de odihna si la bazele de tratament ale cadrelor didactice.
 
(11) Personalul didactic de predare titular din invatamantul preuniversitar caruia nu i s-a emis decizia de pensionare, poate fi mentinut, la cerere, anual, ca titular in functia didactica, si peste varsta standard de pensionare, pana la varsta 70 de ani. Cererea se solutioneaza in termen de 30 zile de la data inregistrarii la secretariatul unitatii de invatamant, prin decizie motivata care se comunica in termen de 5 zile lucratoare de la data emiterii. Decizia poate fi contestata, in conditiile legii.
 
(12) Reincadrarea in functia de personal didactic a personalului didactic pensionat care nu a depasit cu 5 ani varsta de pensionare se face anual, cu mentinerea drepturilor si obligatiilor care decurg din desfasurarea activitatii didactice avute anterior pensionarii, cu acordul consiliului de administratie si potrivit metodologiei-cadru aprobate prin ordin al ministrului educatiei, sub conditia suspendarii pensiei pe durata reincadrarii.
 
(13) Personalul didactic de predare titular din invatamantul preuniversitar, mentinut ca titular in functia didactica pana la 5 ani peste varsta standard de pensionare, prevazuta de legislatia privind sistemul public de pensii, in conditiile alin. (11) sau reincadrat in functia de personal didactic, in conditiile alin. (12), poate fi numit, prin detasare in interesul invatamantului, in functii vacante de conducere sau de indrumare si control, neocupate prin concurs, in conditiile legii.
 
(14) Personalul didactic care se pensioneaza la implinirea varstei standard beneficiaza de o prima in cuantum de doua salarii de baza ale persoanei, care se acorda la data incetarii de drept a contractului individual de munca.
 

Definitivat - Sfaturi pentru Nota 10

Teste Rezolvate + Metodologie pentru examenul de Definitivat


DEFINITIVAT - modele de Teste. ATENTIE la modificarile aparute in legislatie si metodologie:
  • teste rezolvate + explicatiile detaliate
  • metodica pentru punctaj maxim
  • exemple utile si ghiduri practice

...Vezi AICI noile Teste rezolvate <<


Ti-a placut acest articol?
Distribuie-l pe Facebook sau trimite-l pe WhatsApp altor parinti sau profesori!

Urmareste-ne pe Google News
Va place acest articol ?
Dati o nota de la 1 la 5 !
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:

pensionare profesori 2023pensionare cadre didacticelegile educatieiligia decaministerul educatiei


x

Lasa un raspuns
Comentarii [6 comentarii]Adauga comentariul tau

25Sep.2023

Almasi Maria 25 Sep. 2023 23:22:57

Buna seara,
M-am pensionat începând cu 01.08.2023.
Pot beneficia de prima de pensionare?
Multumesc...
27Aug.2023

Steliana 27 Aug. 2023 22:43:25

Buna seara!
Daca beneficiez de prima de pensionare-2salarii de baza cum procedez? De la 1 septembrie 2023 astept decizia de pensionare si cu o cerere care nu stiu unde se depune...voi primi aceasta prima?Multumesc anticipat!
25Aug.2023

Simon Ilona 25 Aug. 2023 14:55:30

Buna ziua! Eu intru în pensie pe 1 septembri 2023 cu limita de vârsta. Voi beneficia de aceste doua salarii? Multumesc de raspuns.
14Aug.2023

Aurelia 14 Aug. 2023 11:56:33

Buna ziua!
Va rog mult sa-mi spuneti daca pot beneficia, conform noii legi, de prima de pensionare - 2 salarii de baza, având în vedere ca m-am pensionat începând cu 1 iulie 2023, la împlinirea vârstei standard.
MULTUMESC ANTICIPAT!
14Aug.2023

Mihaela 14 Aug. 2023 11:22:03

Buna ziua!
14Iul.2023

Turcu Mariana 14 Iul. 2023 14:57:26

Buna ziua! Am o intrebare Eu sunt pensionata cu data de 1 decembrie 2022, si am lucrat la plata cu ora pana la sfarsitul anului scolar adica 30 iunie 2022. Eu nu beneficiez de acordarea cuantumului a doua salarii la sfarsitul anului scolar 2022-2023? Va multumesc anticipat si astept urgent raspunsul dumneavoastra pe adresa de email indicata!
Pregatire pentru Nota 10. Teste rezolvate la Matematica si Limba Romana - clasele I - XII
Va oferim GRATUIT Raportul Special
Pregatire pentru Nota 10. Teste rezolvate la Matematica si Limba Romana - clasele I - XII

Primiti zilnic pe e-mail, ultimele stiri si subiecte din invatamant.

Aboneaza-te la Newsletterul GRATUIT si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
eNews Portal INVATAMANT
Pregatire pentru Nota 10. Teste rezolvate la Matematica si Limba Romana - clasele I - XII
Descarca GRATUIT
Raportul Special

Pregatire pentru Nota 10. Teste rezolvate la Matematica si Limba Romana - clasele I - XII
 
Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul GratuitPregatire pentru Nota 10. Teste rezolvate la Matematica si Limba Romana - clasele I - XII
Va oferim GRATUIT Raportul Special
Pregatire pentru Nota 10. Teste rezolvate la Matematica si Limba Romana - clasele I - XII


Primiti zilnic pe e-mail, ultimele stiri si subiecte din invatamant.

Aboneaza-te la Newsletterul GRATUIT si fii informat!
Da, doresc să descarc GRATUIT cadoul si să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton
Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare
Pregatire pentru Nota 10. Teste rezolvate la Matematica si Limba Romana - clasele I - XII
Iti oferim GRATUIT Raportul Special

Pregatire pentru Nota 10. Teste rezolvate la Matematica si Limba Romana - clasele I - XII

 
Citeste GRATUIT toate informatiile despre CE, CAND si CUM sa inveti. Program si Sfaturi din invatamantul primar, gimnazial si liceal.

Adauga mai jos adresa ta de email si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
Atentie: veti primi in fiecare zi un newsletter gratuit cu ultimele noutati din invatamantul gimnazial si liceal!
//