Profesorii care predau in medii defavorizate sa fie recompensati, masteratul didactic sa devina obligatoriu, printre propunerile profesorilor Merito

De Ana Ghiarasim
la 05 Aug. 2022
7 comentarii
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Profesorii care predau  in medii defavorizate sa fie recompensati, masteratul didactic sa devina obligatoriu, printre propunerile profesorilor Merito05Aug.2022

Profesorii care aleg sa predea in medii defavorizate ar trebui sa beneficieze de recompense suplimentare, iar masteratul didactic sau anii de stagiatura sa devina obligatorii pentru cei care isi doresc sa intre in sistemul de invatamant, sunt doar cateva dintre solicitarile cu care profesorii MERITO au mers la dezbaterea cu oficialii din Ministerul Educatiei, pe tema proiectului Legii invatamantului preuniversitar.

Profesorii MERITO trag un semnal de alarma si spun ca noua lege a Educatiei complica modalitatea de acces la profesia didactica si "mentine scolile intr-o subordonare sterilizanta fata de centru".

Mai mult, spun ei, proiectul de lege face din masteratul didactic "ruta cea mai neatragatoare de intrare in sistem, intrucat exista in continuare optiunea modului pedagogic, care se poate face in timpul studiilor si este deja practica incetatenita".

"In ansamblu, toata arhitectura sistemului de formare initiala si accedere in sistem se complica, lasand insa neatinse principalele raporturi de putere. Sistemul este in continuare marcat de o centralizare intensa, lasa neatins sistemul de titularizare, mentine scolile intr-o subordonare sterilizanta fata de centru. Accesul la profesia didactica devine foarte complicat, ceea ce este de asteptat sa descurajeze multi tineri cu potential, mai ales ca acestia sunt si cei carora, de regula, piata muncii le ofera cele mai multe alternative. De asemenea, formarea Corpului de Mentorat nu ofera nici o garantie a calitatii mentoratului, intrucat avem experienta anterioara a Corpului National de Experti, care nu a adus nicio crestere reala in sistem. Asta nu se intampla neaparat pentru ca acolo ar fi doar oameni slab pregatiti, insa, in lipsa unei sanctiuni externe a lipsei de performanta, este de asteptat sa nu avem decat o forma vida, permeabila la coruptie si clientizare politica", se arata in raportul comunicat de profesorii MERITO cu propunerile pentru imbunatatirea proiectului Legii invatamantului preuniversitar.
 
Modificarile propuse de profesorii MERITO:
 
- Obligativitatea masteratului, cu rezultate direct dreptul de practica;
- Dreptul de practica in urma modulului psihopedagogic sa fie conditionat de un an de stagiatura;
- Scolile sa fie organizatoarele stagiaturilor si cele care decid angajarea profesorilor pe posturile vacante, doar pe perioada determinata, nu
mai mult de sapte ani;
- Dupa sapte ani, profesorul va trece printr-o evaluare comprehensiva si se va decide prelungirea contractului lui sau nu, conform unor grile complexe pe care scolile vor avea libertatea sa le intocmeasca;
- Oferta educationala va fi publica in fiecare an, iar elevii vor avea posibilitatea de a alege conform intereselor lor si recomandarilor din portofolii;
- Statul va avea doar indatorirea de a asigura standarde minime de calitate pentru toate scolile din tara. De asemenea, poate acorda recompense suplimentare profesorilor care aleg sa predea in medii defavorizate si poate interveni cu politici aplicate pentru ridicarea calitatii scolilor din comunitati sarace.

 

Ti-a placut acest articol?
Distribuie-l pe Facebook sau trimite-l pe WhatsApp altor parinti sau profesori!

Urmareste-ne pe Google News
Va place acest articol ?
Dati o nota de la 1 la 5 !
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:

profesoriacces cariera didacticamasterat didactic


x
Lasa un raspuns



Comentarii [7 comentarii]Adauga comentariul tau
10Aug.2022

Liliana 10 Aug. 2022 13:54:41

Contract doar pe perioada determinata? Nu stiu sa mai existe vreo categorie profesionala cu acest "beneficiu". Functionarii publici dau si ei examen o data la 7 ani? Si daca un tânar profesor doreste sa -si ia un credit ipotecar...ce face?
Desfiintarea titularizarii? Mai ramasese un examen serios, sustinut pe bune... Hai sa -l desfiintam si pe ala, sa fim doar la cheremul dosarelor si al pilelor!
Si înca o intrebare: cine sunt acesti profesori MERITO?
08Aug.2022

Anda 08 Aug. 2022 17:23:48

Titularizarea nu trebuie desfiintata . Se incurajaza astfel spaga si pilele . Si asa s multi titulari care nu merita sa stea in sistem . Bisericute la nivel de scoli si incompetenta . Pensionarea profesorilor sa se faca la 57 ani . Stau cate unii uitati in sistem cand in locul lor ar putea intra profesori tineri .
08Aug.2022

Dorel Puchea 08 Aug. 2022 07:16:23

De ce sa fie obligatoriu masterul didactic pentru un profesor care are gradul didactic I si care a luptat si a muncit pe rupte ca sa ajunga acolo? Mi se pare o utopie.
07Aug.2022

Mirela 07 Aug. 2022 19:41:26

Într-adevar examul de titularizare e o oportunitate si este transparent! Am sustinut 9 examene de titularizare, din care 8 doar pt detasare! Sunt titulara de la inceputul carierei, dar pt a te detasa am considerat ca este mai usor prin examen, care batea toate dosarele.
07Aug.2022

Ingrid 07 Aug. 2022 14:01:47

Câti dintre absolventii de master se simt mai bine pregatiti în profesia lor? În câte facultati din România se mai face carte în mod serios? Coruptia si-a înfipt ghearele peste tot. Totul e negociabil si de vânzare.
05Aug.2022

Raiculescu Viorica 05 Aug. 2022 19:17:14

Masterat didactic....foarte interesant. Sa vedem putin ce ar însemna asta: Mai exact alte zeci de examene, alti bani dati dintr-un salariu pentru care lupti an de an. Dar oare experienta si calitatea muncii depuse nu ar fi mai relevante decât grosimea teancului de hârtii si diplome???
05Aug.2022

Crina 05 Aug. 2022 12:31:46

Lasati titularizarea in pace. E un examen transparent si ai posibilitateai sa te angajezi in sistemul de invatamant fara pile.
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Va oferim GRATUIT Raportul Special
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala

Primiti zilnic pe e-mail, ultimele stiri si subiecte din invatamant.

Aboneaza-te la Newsletterul GRATUIT si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
eNews Portal INVATAMANT
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Descarca GRATUIT
Raportul Special

Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
 
Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit



Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Va oferim GRATUIT Raportul Special
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala


Primiti zilnic pe e-mail, ultimele stiri si subiecte din invatamant.

Aboneaza-te la Newsletterul GRATUIT si fii informat!
Da, doresc să descarc GRATUIT cadoul si să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton
Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Iti oferim GRATUIT Raportul Special

Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala

 
Primesti GRATUIT noile TESTE REZOLVATE pentru Evaluarea Nationala conform PROGRAMEI actualizata. Explicatii si Sfaturi pentru Nota Maxima!

Adauga mai jos adresa ta de email si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
Atentie: veti primi in fiecare zi un newsletter gratuit cu ultimele noutati din invatamantul gimnazial si liceal!
//