Plata diferentelor de drepturi salariale pentru profesori. Guvernul a aprobat normele metodologice pentru MODUL de calcul

De Ana Ghiarasim
la 07 Iul. 2022
0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Plata diferentelor de drepturi salariale pentru profesori. Guvernul a aprobat normele metodologice pentru MODUL de calcul07Iul.2022

Guvernul a aprobat Proiectul de Hotarare de Guvern, initiat de Ministerul Educatiei, privind aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Ordonantei de urgenta nr. 48/2022 privind plata diferentelor de drepturi salariale cuvenite personalului didactic din invatamantul de stat pentru perioada 1 iulie 2017 - 31 august 2021.

Actul normativ creeaza cadrul de aplicare a prevederilor Ordonantei 48/2022, privind plata diferentelor de drepturi salariale cuvenite personalului didactic din invatamantul de stat pentru perioada 1 iulie 2017-31 august 2021, astfel incat diferentele de drepturi salariale sa fie stabilite dupa un model de calcul unic, clar si concis.
 
Va reamintim, in luna aprilie a fost adoptata Ordonanta de urgenta pentru plata diferentelor de drepturi salariale cuvenite personalului didactic din invatamantul de stat pentru perioada 1 iulie 2017—31 august 2021. Ordonanta prevede ca profesorii isi vor primi esalonat diferentele de drepturi salariale, pe o perioada de 5 ani, prima transa de bani fiind de 5% din intreaga suma.

Examenul de Titularizare se apropie - noile Teste Rezolvate + Metodica !
...vezi AICI lista completa a testelor <<  
 

Norme metodologice pentru plata diferentelor de drepturi salariale cuvenite personalului didactic

Extras din Proiectul de Hotarare de Guvern
 

Art 2. In vederea stabilirii diferentelor de drepturi salariale care se cuvin beneficiarilor din invatamantul de stat potrivit art. 1 din Ordonanta de urgenta nr. 48/2022, angajatorii calculeaza diferentele de drepturi salariale pentru intervalul 1 iulie 2017 - 31 august 2021, astfel:
 
(a) stabilesc salariul de baza pentru personalul didactic din invatamantul preuniversitar si universitar de stat prin utilizarea transelor de vechime in invatamant din Hotararea Guvernului nr. 38/2017 pentru aplicarea prevederilor art. 3^4 alin. (3) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 57/2015 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice in anul 2016, prorogarea unor termene, precum si unele masuri fiscal-bugetare;

(b) recalculeaza drepturile salariale rezultate din stabilirea salariului de baza potrivit lit.a), pentru perioada in care beneficiarul a avut contract de munca in unitate/institutie, din intervalul 1 iulie 2017 - 31 august 2021;

(c) calculeaza pentru fiecare beneficiar, diferenta dintre drepturile salariale lunare recalculate conform lit. b) si cele efectiv platite, din intervalul 1 iulie 2017 - 31 august 2021.
 
Art 3. In vederea stabilirii diferentelor de drepturi salariale care se cuvin beneficiarilor din invatamantul de stat potrivit art. 2 din Ordonanta de urgenta nr. 48/2022, angajatorii calculeaza diferentele de drepturi salariale pentru intervalul 1 ianuarie 2019 - 31 mai 2021, astfel:

(a) recalculeaza cresterile si majorarile salariale prevazute la art. 4, art. 5 alin. (1), art. 7 si art. 8 din anexa nr. I cap. I lit. B "Reglementari specifice personalului didactic din invatamant" la Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice, cu modificarile si completarile ulterioare, de care a beneficiat in perioada 1 ianuarie 2019 - 31 mai 2021, prin aplicarea lor la salariul de baza stabilit conform art 2 lit. a);

(b) recalculeaza majorarea salariala prevazuta la art. 15 din Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice, cu modificarile si completarile ulterioare de care a beneficiat in perioada 1 ianuarie 2019 - 31 mai 2021, prin aplicarea ei la salariul de baza aflat in plata;

(c) calculeaza pentru fiecare beneficiar, diferenta dintre drepturile salariale recalculate conform lit. a) si lit. b) si drepturile salariale efectiv platite, pentru fiecare luna in care beneficiarul a avut contract de munca in unitate/institutie, din intervalul 1 ianuarie 2019 - 31 mai 2021.
 
Art 4. (1) Stabilirea salariilor de baza si calculul diferentelor de drepturi salariale cuvenite conform art. 2 si 3 din prezentele Norme, pentru beneficiarii din invatamantul preuniversitar de stat se va face de catre angajatorii cu care acestia au avut incheiate contracte de munca in perioada 1 iulie 2017 - 31 august 2021, utilizand modulul „OUG 48/2022” - parte integranta din sistemul informatic EduSAL.
 
(2) Institutiile de invatamant superior de stat, bibliotecile centrale universitare si Palatul National al Copiilor vor utiliza propriile sisteme informatice pentru calculul si evidenta diferentelor de drepturi salariale stabilite pentru perioada 1 iulie 2017 – 31 august 2021.
 
Art 5. (1) Plata diferentelor de drepturi salariale catre beneficiari se realizeaza esalonat, pe o perioada de 5 ani, potrivit prevederilor art. 4 din Ordonanta de urgenta nr. 48/2022 privind plata diferentelor de drepturi salariale cuvenite personalului didactic din invatamantul de stat pentru perioada 1 iulie 2017 – 31 august 2021.
 
(2) Diferentele de drepturi salariale a caror plata se face esalonat, in ordinea vechimii acestora, se actualizeaza cu indicele de inflatie, publicat in luna in care se face plata, pe baza datelor comunicate de Institutul National de Statistica. Indicele de inflatie se publica pe site-ul Ministerului Educatiei pentru institutiile de invatamant superior, unitatile si institutiile de invatamant subordonate Ministerului Educatiei, iar pentru unitatile de invatamant preuniversitar de stat si inspectoratele scolare se actualizeaza la data platii in modul ”OUG 48/2017”, potrivit art. 7 din prezentele Norme.
 
(3) Calculul contributiilor sociale obligatorii datorate de angajati si angajatori, aferente diferentelor de venituri din salarii stabilite pentru perioada 1 iulie 2017 – 31 august 2021, se efectueaza in conformitate cu reglementarile legale in vigoare privind veniturile realizate din salarii stabilite pentru perioade anterioare, conform legii, si se declara pana la data de 25 a lunii urmatoare celei in care s-au platit diferentele de drepturi salariale prin depunerea declaratiilor rectificative pentru lunile carora le sunt aferente diferentele respective, in ordinea vechimii lor.
 
(4) Impozitul aferent diferentelor de venituri din salarii stabilite pentru perioada 1 iulie 2017 – 31 august 2021 actualizate cu indicii de inflatie, se calculeaza si se retine in conformitate cu reglementarile legale in vigoare privind veniturile realizate din salarii stabilite pentru perioade anterioare, conform legii, si se declara pana la data de 25 a lunii urmatoare celei in care s-au platit diferentele de drepturi salariale.
 
(5) Sumele necesare pentru plata diferentelor salariale, actualizate cu indicii de inflatie, se asigura de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Educatiei.

Examenul de Titularizare se apropie - noile Teste Rezolvate + Metodica !
...vezi AICI lista completa a testelor <<  
 
Art 6. Pentru beneficiarii care si-au schimbat locul de munca in perioada 1 iulie 2017 – 31 august 2021 sau care au desfasurat activitate, in acelasi timp sau succesiv la mai multi angajatori, calculul, plata si declarararea diferentelor de drepturi salariale actualizate cu indicii de inflatie se realizeaza de catre fiecare angajator care i-a salarizat in aceasta perioada, pentru perioada efectiv lucrata la fiecare dintre acestia.
 
Art 7. (1) Angajatorii din invatamantul preuniversitar de stat vor intocmi evidenta sumelor datorate beneficiarilor in sectiunea dedicata din programul informatic EduSAL - modulul „OUG 48/2022”, sectiune ce va furniza datele: beneficiar (nume si prenume, CNP, categorie de personal, functie, studii), perioada si valoarea drepturilor salariale datorate constituite pentru fiecare luna in parte si total pentru intervalul pentru care s-au stabilit diferentele de venituri salariale, esalonarile de plata planificate si platite conform prevederilor art. 4 alin (1) din O.U.G. 48/2022, indicii de inflatie actualizati automat si aplicati la lunile de plata carora le sunt aferente diferentele respective, in ordinea vechimii lor, conform valorilor comunicate de Institutul National de Statistica, platile efectuate (luna de plata, suma achitata din totalul debitului, suma aferenta indicelui de inflatie calculat si suma achitata beneficiarului in statul de plata al lunii respective).
 
(2) Angajatorii care utilizeaza sistemul informatic de salarizare EduSAL inregistreaza in aplicatie informatiile referitoare la hotararile judecatoresti ce au stabilit acordarea diferentelor de drepturi salariale prevazute la art.1 si art. 2 din Ordonanta de urgenta nr. 48/2022: datele de identificare ale hotararilor judecatoresti, articolele din O.U.G. nr. 48/2022 care acorda aceleasi drepturi cu cele stabilite de instanta, totalul diferentelor de drepturi salariale calculate potrivit dispozitiilor instantei.
 
Art 8. (1) In situatia in care, pentru beneficiari, diferentele de drepturi salariale prevazute la art. 1 si art. 2 din Ordonanta de urgenta nr. 48/2022 se stabilesc prin hotarari judecatoresti devenite definitive si executorii pana la data prevazuta la art. 4 alin (4) din Ordonanta de urgenta nr. 48/2022, plata se face potrivit dispozitiilor instantei.
 
(2) In situatia in care, pentru beneficiari, diferentele de drepturi salariale prevazute la art. 1 si art. 2 din Ordonanta de urgenta nr. 48/2022 se stabilesc prin hotarari judecatoresti devenite definitive si executorii dupa data prevazuta la art. 4 alin (4) din Ordonanta de urgenta nr. 48/2022, se va proceda astfel:
 
a) se calculeaza diferentele de drepturi salariale acordate prin aplicarea hotararilor judecatoresti;

b) din totalul diferentelor salariale calculate conform lit. a) se scad diferentele salariale platite beneficiarilor, pentru aceleasi drepturi si acelasi interval de timp ca cel prevazut in hotararea judecatoreasca, pentru a se determina in concret diferentele de drepturi salariale ramase de achitat;

c) angajatorii platesc, conform hotararii judecatoresti, diferentele rezultate dupa aplicarea prevederilor lit. b);
 
(3) Atunci cand hotararile judecatoresti dispun pentru un interval de timp mai mic decat cel prevazut la art. 1 si art. 2 din Ordonanta de urgenta nr. 48/2022, angajatorii aplica prevederile art. 2 si art. 3 din prezentele Norme pentru restul perioadei, astfel incat tot personalul indreptatit sa primeasca diferentele de drepturi salariale.
 
(4) In situatia in care hotararile judecatoresti dispun pentru o parte din cresterile/majorarile salariale acordate prin art. 2 din Ordonanta de urgenta nr. 48/2022, angajatorii aplica art. 2 si art. 3 din prezentele Norme pentru cresterile/majorarile neacordate prin hotararile judecatoresti, astfel incat tot personalul indreptatit sa primeasca diferentele de drepturi salariale.
 
Art 9. Pentru diferentele de drepturi salariale calculate conform art. 2 lit. c) si art. 3 lit.c) se inregistreaza, in contabilitatea angajatorilor, provizioane, conform reglementarilor legale in vigoare.

Ti-a placut acest articol?
Distribuie-l pe Facebook sau trimite-l pe WhatsApp altor parinti sau profesori!

0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Urmareste-ne pe Google News
Va place acest articol ?
Dati o nota de la 1 la 5 !
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:

plata diferente salarialeprofesoridrepturi salarialeguvernsalariu profesor


x

Lasa un raspuns
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a
Va oferim GRATUIT Raportul Special
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a

Primiti zilnic pe e-mail, ultimele stiri si subiecte din invatamant.

Aboneaza-te la Newsletterul GRATUIT si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
eNews Portal INVATAMANT
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a
Descarca GRATUIT
Raportul Special

Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a
 
Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul GratuitTeste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a
Va oferim GRATUIT Raportul Special
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a


Primiti zilnic pe e-mail, ultimele stiri si subiecte din invatamant.

Aboneaza-te la Newsletterul GRATUIT si fii informat!
Da, doresc să descarc GRATUIT cadoul si să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton
Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a
Iti oferim GRATUIT Raportul Special

Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a

 
Citeste GRATUIT toate informatiile despre CE, CAND si CUM sa inveti. Program si Sfaturi din invatamantul primar, gimnazial si liceal.

Adauga mai jos adresa ta de email si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
Atentie: veti primi in fiecare zi un newsletter gratuit cu ultimele noutati din invatamantul gimnazial si liceal!
//