"In cursul zilei de ieri, 18 mai, Ministerul Educatiei a solicitat inspectoratelor scolare judetene/Inspectoratului Scolar al Municipiului Bucuresti situatia numerica privind participarea angajatilor din unitatile de invatamant preuniversitar de stat la greva generala anuntata de federatiile reprezentative din invatamantul preuniversitar. Precizam ca solicitarea a vizat numarul participantilor la greva si nu tabele nominale cu cei care participa", informeaza Ministerul Educatiei, intr-un comunicat remis Agerpres.
Potrivit comunicatului, "orice solicitare a Ministerului Educatiei este realizata cu respectarea legislatiei privind protectia datelor cu caracter personal si in conformitate cu atributiile privind coordonarea si monitorizarea activitatilor didactice, precum si a activitatilor extrascolare ale elevilor".
Precizarea vine dupa ce senatorul USR Stefan Palarie a transmis ca a aflat pe surse ca ministerul ar fi cerut listele cu angajatii care au semnat pentru greva. "
In timp ce suntem in Comisie cu legile educatiei, aud pe surse ca Ministerul cere liste (!??!) cu cine a semnat pentru greva profesorilor. Acolo, intre randuri, daca este adevarat, sta ascunsa o amenintare directa cu represalii impotriva celor care au avut curajul sa spuna „destul!” sau care nu se vor prezenta la ore”, a spus Stefan Palarie, potrivit
Educatieprivata.ro.
Greva generala in invatamant incepand cu 22 mai 2023
Potrivit datelor anuntate de sindicatele din invatamant, peste 100.000 de cadre didactice vor intra de luni, 22 mai, in greva generala. Lor li se pot adauga acei profesori si angajati din Educatie care nu sunt membri de sindicat.
Intr-o
nota informativa semnata de liderii de sindicat Simion Hancescu si Marius Ovidiu Nistor sunt regulile dupa care greva generala va fi pusa in aplicare, conform Legii nr. 367/2022 privind dialogul social.
Potrivit acestora, greva se desfasoara cu prezenta grevistilor in incinta unitatii, iar participarea la greva este libera. Prin urmare, nimeni nu poate fi constrans sa participe sau sa nu participe la greva. Totodata, cadrele didactice care nu participa la greva isi vor continua activitatea, iar angajatii aflati in greva trebuie sa se abtina de la orice actiune de natura sa impiedice continuarea activitatii de catre cei care nu participa la greva.
In conferinta de presa din 16 mai, liderii federatiilor sindicale din invatamant le-au cerut parintilor sa fie solidari demersului lor si
sa nu isi trimita, luni, copiii la scoala. Cele trei mari sindicate din Educatie au iesit la o conferinta de presa comuna in care au anuntat declansarea grevei pe termen nelimitat si implicatiile acesteia pentru procesul educational.
"Greva inseamna incetarea lucrului, nu se se pun absente, nu se preda, nu se evalueaza. (...) Dragi parinti, va cerem sa ne intelegeti ca am apelat la aceasta forma extrema de protest ca ultima solutie pentru ai determina pe acesti guvernanti sa nu ne mai ignore, sa nu mai amane luarea unor decizii vitale nu doar pentru noi si pentru sistemul de invatamant si pentru viitorul copiilor dumneavoastra. Dragi elevi, nu va speriati de declansarea acestei forme de protest. Este o actiune indreptatita a noastra, o actiune de protest care vizeaza pana la urma o finantare corespunzatoare a sistemului educational", a spus Simion Hancescu, liderul FSLI.
Comentarii [4 comentarii]Adauga comentariul tau
Irofte Simona 21 Mai. 2023 08:43:51
Din 1990 pâna în ziua de azi cadrele didactice fac greva cu putin înainte de încheierea anului scolar. Evident ca e santaj. În plus copiii si parintii sunt victime colaterale ale acestei greve. Sunt convinsa ca acele cadre didactice care au copii nu sunt încantate sa-si submineze proprii copii si sa le fure un an din viata constrângândui sa repete un an scolar . Nici copiii lor nu cred ca le vor ierta asta. Se plâng de salarii, dar voit nu spun nimic de atentiile pe care le primesc de Craciun, 8 martie etc din partea parintilor, nici ca nu sunt în stare sa desfasoare activitati fara costuri suplimentare, manuale aditionale. Si scoala altfel e un esec ! Scoala altfel trebuie sa fie o perioada practica cu cursuri practice nu vizionat filme educative la cinema etc...toate implicând bani si iar bani. Scoala e gratuita, dar nu e gratuita !Oprea Maria 20 Mai. 2023 14:43:43
Buna ziua!Toate bune si frumoase câta vreme angajatii de la Stat mai fac o greva si primesc salarii marite.Dar de partea cu angajatii cu salarii minime pe economie,o parte mult mai mare ,cine se îngrijoreaza si cine le plange de mila?Sunt satula de tot acest circ cu cei de la Stat.Nu stiu decât sa se plânga de salariile lor prea mici si sa ameninte.Si, sa stiti ca sunt multe persoane care au facultate si nu au sansa sa lucreze la Stat deoarece nu au banii si pilele necesare pentru a putea sa îsi gaseasca un loc de munca acolo.Sa stiti ca si la patronat se munceste si poate de multe ori mai mult decât la Stat unde multi trantori iau salarii mari.Poate ar merita salarii marite profesorii care iau calificative mari la testarile lor ,nu aceia care iau note de 5 si sunt o rusine pentru ca acestia nu merita sa ne învete copii si sa îi faca prosti.Mai uitati-va si la calificativele voastre domnilor profesori si dupa aceea mai discutam.Multi dintre voi sunteti prosti gramada, nu aveti darul de a preda si nu aveti ce cauta în învatamânt.EU 20 Mai. 2023 00:51:32
Corect este in felul urmator: CINE NU PARTICIPA LA GREVA, SA NU BENEFICIEZE NICI DE REZULTATELE EI ! Adica : ai facut greva si guvernul a hotarat majorarea salariilor, DE ACEASTA MAJORARE A SALARIILOR SA BENEFICIEZE DOAR CEI CARE AU FACUT GREVA, RESTUL NU, CA NU AU PARTICIPAT LA GREVA, DECI NU AU AVUT NEVOIE DE SALARIU MAI MARE, CA DACA AVEAU, PARTICIPAU SI EI.Georgescu Andreea 19 Mai. 2023 17:21:09
Buna seara!pâna la urmaLuni o sa fie greva generala? Sau nu ca nu mai înteleg nimic