Greva generala in invatamant: 22 mai 2023
Liderul Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant a anuntat ca, in urma Referendumului in randul profesorilor, privind declansarea grevei generale in invatamant, 71,29% dintre respondenti au votat
PENTRU organizarea grevei generale pe 22 mai.
Simion Hancescu a spus ca exista riscul sa se dea peste cap si examenele nationale.
"Se foloseste termenul de inghetare a anului scolar. Fereasca Dumnezeu. Daca se va ajunge acolo, guvernantii vor plati", a spus acesta.
Acesta a facut un apel catre parinti sa isi tina copiii acasa in ziua de 22 mai.
"Greva inseamna incetarea lucrului, nu se se pun absente, nu se preda, nu se evalueaza. (...) Dragi parinti, va cerem sa ne intelegeti ca am apelat la aceasta forma extrema de protest ca ultima solutie pentru ai determina pe acesti guvernanti sa nu ne mai ignore, sa nu mai amane luarea unor decizii vitale nu doar pentru noi si pentru sistemul de invatamant si pentru viitorul copiilor dumneavoastra. Dragi elevi, nu va speriati de declansarea acestei forme de protest. Este o actiune indreptatita a noastra, o actiune de protest care vizeaza pana la urma o finantare corespunzatoare a sistemului educational".
Marius Nistor, presedintele Federatiei Sindicatelor din Educatie „Spiru Haret”, le-a transmis un mesaj cadrelor didactice care aleg sa nu participe la greva generala, spunandu-le ca "tacerea nu lucreaza in favoarea lor, ci a guvernantilor".
Miercuri, 17 mai 2023, profesorii vor organiza o
greva de avertisment timp de doua ore, de la 11.00 la 13.00. In cele doua ore, elevii vor fi supravegheati de cadrele didactice.
Sindicalistii sunt hotarati sa mearga pana la capat cu revendicarile lor, chiar daca acest lucru va insemna perturbarea anului scolar. Pe 10 mai, peste 10.000 de angajati din Educatie au participat la un
mars de protest in centrul Capitalei.
Revendicarile sindicalistilor din Educatie
✅Majorarea salariilor personalului din invatamant, in conformitate cu importanta sociala a muncii prestate, plecand de la principiul salariul profesorului debutant sa fie cel putin egal cu salariul mediu brut pe economie, salarizarea intregului personal didactic de predare urmand sa se realizeze in mod progresiv, in raport de functie, studii, vechime si grad didactic;
✅ Instituirea regulii indexarii anuale a salariilor personalului platit din fonduri publice, cu rata inflatiei;
✅ Plata orelor suplimentare efectuate de personalul didactic auxiliar si nedidactic;
✅ Acordarea sporurilor pentru conditii de munca personalului din invatamant;
✅Acordarea drepturilor prevazute in legislatia in vigoare si contractele colective de munca aplicabile (decontarea navetei, plata indemnizatiei de instalare, acordarea concediului de odihna suplimentar, compensarea in bani a concediului de odihna neefectuat etc.);
✅ Cresterea anuala a investitiilor in invatamant, pentru imbunatatirea bazei materiale si a infrastructurii;
✅Renuntarea la aplicatia EduSal si inlocuirea acesteia cu un program informatic de salarizare gestionat si administrat de Ministerul Educatiei.
Va reamintim,
La jumatatea lunii aprilie, sindicatele din invatamant au declansat un referendum in unitatile de invatamant din intreaga tara ca profesorii sa decida daca vor intra in greva generala pe 22 mai 2023.