Liderul de sindicat a spus, intr-o declaratie la
Europa FM, ca nicaieri in lume nu exista un sistem similar si ca intreaga procedura privind declaratiile de interese este extrem de birocratica.
“A veni si a cere de la cine dai meditatii din ce clasa si alte date suplimentare, a veni cu un responsabil care trebuie sa-i urmareasca sa vada daca isi depun sau nu declaratiile, deja ne ducem prea departe. Un astfel de sistem nu il regasim nicaieri. Este deja prea mult. Care este eficienta? Credeti ca daca dau mai multe date am rezolvat problema? Era necesara o simpla declaratie. Poti sa ai un registru in care sunt trecute declaratiile respective, dar nu toata aceasta procedura birocratica. Mai adaugam niste elemente suplimentare, in carca unui cadru didactic", a spus Marius Nistor, citat de
Edupedu.ro.
Liderul FSE "Spiru Haret" a atras atentia ca toata aceasta birocratie din sistemul de invatamant ii indeparteaza pe tineri de o cariera in Educatie.
"Facem tot ceea ce se intampla intr-o scoala sa fie birocratie de la cap la coada si atunci ne miram ca tinerii nu vin in sistemul de invatamant, pentru ca nu au de ce sa vina, pentru ca tu din start ma tratezi ca pe un potential infractor. Inca o data: chiar nu ne trezim la realitate, chiar ne batem joc de corpul profesoral? Pana unde vrem sa mergem?”, a mai spus Marius Nistor.
...Modele de Teste rezolvate pentru Titularizare si Definitivat gasiti AICI (pentru Educatori, pentru Invatatori, la Matematica, la Romana, Engleza, Sport, Istorie, Geografie, Biologie etc samd)
Profesorii, obligati sa-si treaca meditatiile in declaratii de interese
Profesorii vor fi obligati sa depuna anual
declaratii de interese, care sa confirme ca asigura echitate si obiectivitate in activitatea de predare-invatare-evaluare pe care o desfasoara. Declaratiile de interese se fac in scris, pe propria raspundere, si cuprind inclusiv activitatile de meditatii pe care profesorii le desfasoara. Prevederile apar in noua Procedura pentru completarea declaratiilor de interese de catre personalul didactic de predare, pusa in consultare de Ministerul Educatiei.
Conform documentului, pana la data de 31 decembrie a fiecarui an, personalului didactic de predare ii revine obligatia sa completeze declaratia de interese. Cadrul didactic incadrat in doua sau mai multe unitati de invatamant completeaza o singura declaratie de interese, intr-un numar de exemplare egal cu numarul de unitati de invatamant in care este incadrat si depune cate un exemplar completat la fiecare dintre acestea. Nedepunerea declaratiilor de interese in termenele prevazute, precum si nedeclararea meditatiilor constituie abatere disciplinara.
Despre noua procedura, ministrul Educatiei, Ligia Deca, a spus ca este "un instrument care promoveaza transparenta in activitatea didactica desfasurata din afara orelor de curs".
Atunci cand profesorii lucreaza suplimentar contra cost cu elevii de la clasa, pot exista suspiciuni atat asupra calitatii activitatii didactice de la ore, cat si asupra obiectivitatii evaluarii copiilor respectivi. Cadrele didactice sunt si trebuie sa ramana modele de comportament social. Suntem siguri ca aceasta procedura pe care o supunem consultarii publice este un pas important pentru a consolida statutul etic si profesional de cadru didactic intr-o Romanie Educata", a transmis Ligia Deca.