ţóÂ

Definitivat 2023: Proba scrisa este programata pe 19 iulie

De Portal Invatamant
la 05 Iul. 2022
0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Definitivat 2023: Proba scrisa este programata pe 19 iulie05Iul.2022

Metodologia privind organizarea si desfasurarea examenului de Definitivat a fost modificata. Proba scrisa la Definitivat 2023 este programata pentru 19 iulie 2023, potrivit calendarului oficial anuntat de Ministerul Educatiei.

Definitivat 2023

 
Conform legislatiei in vigoare, pentru a fi declarat promovat la Definitivat, un candidat trebuie sa obtina minimum media 8, calculata ca medie ponderata a notelor obtinute la toate probele de examen, inclusiv proba scrisa. Nota la proba scrisa are o pondere de 70% in calculul mediei finale, care trebuie sa fie de cel putin 8 (opt) pentru promovarea examenului.

...Modele de Teste rezolvate pentru Titularizare si Definitivat gasiti AICI  (pentru Educatori, pentru Invatatori, la Matematica, la Romana, Engleza, Sport, Istorie, Geografie, Biologie etc samd)

Cum se calculeaza media la Definitivat 2023

 
In structura lucrarii scrise, subiectul de specialitate are o pondere de 60%, iar subiectul de metodica de 30%, 10% din punctaj fiind acordat din oficiu.
 
Nota obtinuta la examen se calculeaza dupa formula:
 
ND = (NI1 + NI2 + NP +7NS) / 10, unde 
 
ND reprezinta nota la examen, 
NI1 reprezinta nota inspectiei de specialitate 1, 
NI2 reprezinta nota inspectiei de specialitate 2, 
NP reprezinta nota acordata pentru portofoliu, 
NS reprezinta nota la proba scrisa, 

Invatatorii care se inscriu la examenul de Definitivat, sesiunea 2023 pot consulta modele de teste rezolvate la Limba Romana, Matematica si Metodica predarii pentru un rezultat excelent.
 

Desfasurarea examenului de Definitivat 2023

 
Proba scrisa se desfasoara incepand cu ora 9,00, durata de redactare a lucrarii fiind de 4 ore. Prezentarea comisiei la centrul de examen se face in intervalul orar 7,00 - 7,15, pe baza buletinului/cartii de identitate si a delegatiei de serviciu.
 
Accesul candidatilor in centrul de examen la proba scrisa se face in intervalul 7,30 - 8,00, pe baza actului de identitate valabil - carte de identitate, carte de identitate provizorie sau buletin de identitate - ori, in lipsa acestuia, pe baza pasaportului in termen de valabilitate.
 
Candidatii si profesorii asistenti nu pot avea asupra lor, in sala de examen, obiecte sau materiale din urmatoarele categorii: genti, posete, ziare, reviste, carti, caiete, mijloace electronice de calcul, telefoane mobile sau orice alte mijloace care intermediaza/faciliteaza comunicarea la distanta, alte obiecte/materiale a caror utilizare afecteaza desfasurarea examenului in conditii de legalitate, echitate si obiectivitate. Materialele si/sau obiectele nepermise vor fi depuse si sigilate in sala de depozitare a obiectelor personale, inainte de intrarea in sala de examen.
 
Candidatii care introduc in sala de examen materiale nepermise, din categoria materialelor mentionate la alin. (4) sau compatibile cu acestea, chiar daca nu le utilizeaza in momentul in care sunt depistati, sunt eliminati din examen pentru tentativa de frauda, prin decizie motivata a presedintelui comisiei de examen, situatie in care profesorii-asistenti sau membrii comisiei de examen incheie un proces-verbal.
 
Candidatii sunt informati de catre profesorii asistenti responsabili de sali, la intrarea in sala de examen, cu privire la prevederile metodologice referitoare la desfasurarea probei scrise si semneaza procese-verbale care sa ateste informarea.
 
Pe usa fiecarei sali de examen se afiseaza tabelele nominale cuprinzand numele si prenumele candidatilor repartizati in sala respectiva si disciplina la care acestia sustin examenul.
 
In fiecare sala de examen se repartizeaza candidati care sustin examenul la cel putin doua discipline diferite. Repartizarea candidatilor in sala se face potrivit tabelelor afisate, respectarea ordinii de asezare in banca fiind obligatorie.
 
Pentru redactarea lucrarilor se foloseste cerneala sau pix de culoare albastra; desenele/graficele se executa cu creion negru.
 
Candidatii pot avea, in sala de examen, dictionare - pentru disciplinele latina sau greaca veche - si planuri de conturi - pentru disciplinele economice.
 
Candidatul care se retrage din proprie initiativa poate solicita anularea lucrarii, pe baza unei declaratii, preda lucrarea si foaia cu subiecte si paraseste sala dupa cel putin o ora, dar nu la mai mult de 3 ore de la deschiderea plicului cu subiecte. In acest caz, lucrarea scrisa nu este evaluata, iar in statistici candidatul respectiv se considera retras, cu dreptul de a se inscrie in sesiunea imediat urmatoare, conform prevederilor legale.
 
In cazuri exceptionale, daca un candidat solicita parasirea temporara a salii, el este insotit de unul dintre profesorii asistenti pana la inapoierea in sala de examen, fara a beneficia de prelungirea timpului alocat rezolvarii subiectelor.
 

Calendar Definitivat 2023

 
pana la 14.10.2022 - Inscrierea candidatilor la unitatile de invatamant
 
3.10—14.10.2022  - Emiterea deciziilor de constituire a comisiilor de examen judetene/ Comisiei de examen a municipiului Bucuresti
 
17.10—28.10.2022 - Transmiterea dosarelor de inscriere la inspectoratul scolar verificarea si avizarea acestora, conform graficului elaborat si comunicat de fiecare inspectorat scolar. Instiintarea candidatilor cu privire la admiterea sau respingerea dosarului de inscriere
 
pana la 31.05.2023 - Efectuarea inspectiilor de specialitate:
a) prima inspectie de specialitate pana la 5 februarie;
b) a doua inspectie de specialitate pana la 31 mai.
 
6.06—16.06.2023 - Completarea dosarelor si validarea datelor de inscriere existente in aplicatia informatica specifica
 
19.07.2023  - Sustinerea probei scrise
 
25.07.2023 - Afisarea rezultatelor initiale
 
25.07—26.07.2023 - Inregistrarea contestatiilor
 
 26.07—31.07.2023 - Solutionarea contestatiilor
 
1.08.2023  - Afisarea rezultatelor finale
 
1.08—4.08.2023 - Transmiterea la Ministerul Educatiei a tabelelor nominale cu rezultatele candidatilor promovati
 
7.08—18.08.2023 - Validarea rezultatelor examenului prin ordin al ministrului educatiei.
 
 
Atentie! Pentru a se putea prezenta la proba scrisa din cadrul examenului de Definitivat, candidatii trebuie sa indeplineasca, cumulativ, urmatoarele conditii:
 
a) sa aiba calificativul „Bine“ sau „Foarte bine“ pentru activitatea desfasurata in anul scolar curent, conform Calendarului;
b) media aritmetica a notelor finale la inspectii si portofoliu sa fie minimum 8, dar nu mai putin de 7 la fiecare dintre probele respective;
c) sa indeplineasca conditiile privind durata stagiului practic obligatoriu la catedra, prevazuta la art. 4
 
Cadrele didactice care promoveaza examenul de definitivat dobandesc titlul de profesor cu drept de practica in invatamantul preuniversitar.

Candidatii care NU promoveaza examenul de definitivare in invatamant pot fi angajati ca profesori debutanti in sistemul national de invatamant preuniversitar, insa numai pe perioada determinata.  
 


Ti-a placut acest articol?
Distribuie-l pe Facebook sau trimite-l pe WhatsApp altor parinti sau profesori!

0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Urmareste-ne pe Google News
Va place acest articol ?
Dati o nota de la 1 la 5 !
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:

definitivatexamen definitivatmeodologie definitivatcentralizator definitivatdefinitivat 2023acte definitivat 2023


x

Lasa un raspuns
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a
Va oferim GRATUIT Raportul Special
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a

Primiti zilnic pe e-mail, ultimele stiri si subiecte din invatamant.

Aboneaza-te la Newsletterul GRATUIT si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
eNews Portal INVATAMANT
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a
Descarca GRATUIT
Raportul Special

Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a
 
Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul GratuitTeste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a
Va oferim GRATUIT Raportul Special
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a


Primiti zilnic pe e-mail, ultimele stiri si subiecte din invatamant.

Aboneaza-te la Newsletterul GRATUIT si fii informat!
Da, doresc să descarc GRATUIT cadoul si să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton
Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a
Iti oferim GRATUIT Raportul Special

Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a

 
Citeste GRATUIT toate informatiile despre CE, CAND si CUM sa inveti. Program si Sfaturi din invatamantul primar, gimnazial si liceal.

Adauga mai jos adresa ta de email si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
Atentie: veti primi in fiecare zi un newsletter gratuit cu ultimele noutati din invatamantul gimnazial si liceal!
//