”Ne propunem sa generalizam acest tip de evaluare si la examenele profesorilor – titularizare si definitivat, unde lucrurile sunt intr-adevar complicate. Ganditi-va ca vom avea circa 120 de subiecte, tipuri de subiecte diferite, acolo implica niste operatiuni mai complicate, chiar daca numarul de candidati este mult mai mic”, a declarat Sorin Ion, recent, la
Europa Libera Romania.
Secretarul de stat a mai spus ca platforma de evaluare digitalizata, utilizata in prezent la simulari si la examenele nationale ale elevilor, este gestionata de Ministerul Educatiei, iar capacitatea de procesare si de stocare a platformei este asigurata de Serviciul de Telecomunicatii Speciale.
"Platforma a fost realizata in urma unui contract in cadrul proiectului ROSE (n.r. proiect pentru invatamantul preuniversitar finantat printr-un imprumut de 200 de milioane de euro de la Banca Internationala pentru Reconstructie si Dezvoltare), de o firma privata (n.r. Softwin). In privinta costurilor, am vazut niste informatii publice ca avem o platforma de 78 de milioane de euro sau ceva de genul acesta. Nici macar cladirea ministerului nu face atat, nici pe departe. Avem un contract care cred ca e undeva in jur de 300.000 dolari. Pe de o parte, a fost o achizitie publica, totul transparent", a mai spus Sorin Ion.
Cum decurge evaluarea digitalizata a lucrarilor scrise
Sorin Ion a explicat ca evaluarea digitalizata a lucrarilor si corectarea lor pe o platforma digitala, a carei securitate este asigurata de Serviciul de Telecomunicatii Speciale, nu schimba nici subiectele, nici modul in care copiii vor da examenele.
”Obiectivul nostru este acesta: sa permanentizam acest tip de proces tehnic, subliniez, pentru ca e bine sa se inteleaga ca acest proces n-are nimic de-a face cu activitatea propriu-zisa a elevului la un examen sau la o simulare. Elevul va face exact acelasi lucru. Lucrurile se schimba din momentul in care a predat lucrarea si si-a incheiat activitatea. Nu schimbam regulile pentru elevi, pentru ca nici nu ar fi corect sa facem asta. (...) Noi consideram ca prin acest sistem se reduce, atat cat se poate, subiectivismul, dar se reduce posibilitatea de greseala in primul rand. La examenele propriu-zise de la Evaluarea Nationala si Bacalaureat, lucrarile pe hartie vor ajunge la centrul judetean de examen, unde vor fi pastrate timp de doi ani", a mai spus Sorin Ion.
Pentru evaluarea digitalizata se folosesc scanere distribuite si instalate in fiecare centru de examen. Lucrarile sunt scanate in sala de examen, la sfarsitul probei scrise, in prezenta candidatului, fiind incarcate pe platforma de evaluare de catre profesorii asistenti. Secretizarea lucrarii se face automat, in momentul incarcarii, nemaifiind necesar a fi facuta de catre candidati/profesorii asistenti.
Ulterior, lucrarile sunt repartizate automat si aleatoriu, prin intermediul platformei, catre evaluatori aflati in alt judet decat judetul din care provin candidatii.
Important!
Va reamintim, proba scrisa la Titularizare 2024 este programata pe 17 iulie, iar examenul de Definitivat 2024 va avea loc pe 24 iulie.