Declaratia a fost facuta la o
emisiune televizata, unde liderul de sindicat a fost intrebat care sunt salariile angajatilor din educatie: cel mult 2000 de lei pentru personalul nedidactic (ingrijitoare, bucatarese, infirmiere, fochisti), 2580 de lei salariul unui profesor debutant, la care se adauga alocatia de hrana, ajungandu-se la aproximativ 2700 lei, aproape 3800 de lei pentru un profesor cu gradul didactic I si vechime de 25 de ani si 4200 – 4500 de lei net pentru un cadru didactic aflat la final de cariera.
Marius Nistor a spus ca la discutiile pe grila de salarizare s-a plecat de la un reper: salariul debutantului cu studii superioare trebuie sa fie echivalentul salariului mediu brut pe economie.
"Ce inseamna in cifre nete pentru un debutant? Ca de la 2500-2700 de lei ar ajunge la aproape 4000 de lei net. Acesta ar fi salariul de intrare in sistem. Si categoric, te duci pe partea de final de cariera existand o crestere progresiva, colegii care ar iesi din sistem ar ajunge pe undeva la 6900-7000 de lei salariu net. Acestea sunt salariile”, a spus Marius Nistor.
Reprezentantii Guvernului au propus, in intalnirea de duminica cu liderii sindicatelor, stimulente financiare pentru debutanti si cadrele didactice titulare din unitatile de invatamant aflate in zone defavorizate. Nu a fost suficient, insa, ca greva generala in invatamant sa fie impiedicata.
Peste 150.000 de cadre didactice refuza sa mai intre la ore, luni, dupa ce sindicatele din Educatie au declansat
greva generala in invatamant pe termen nelimitat. Principalele nemultumiri ale sindicalistilor sunt legate de salarizarea personalului din sistem. Pana acum, negocierile purtate cu guvernantii au esuat.
Julia 28 Mai. 2023 22:56:25
Asa s-ar putea trai modest cât de cât daca s-ar acorda asemenea salarii.