Scolile profesionale au sesizat numarul in crestere al candidatilor inscrisi la cursuri in ultimii ani, dupa introducerea camerelor de supraveghere la examenul de
bacalaureat, dar si a examenelor de admitere la facultate.
In prezent, majoritatea scolilor profesionale isi organizeaza cursurile si isi adapteaza programa in functie de nevoile companiilor.
In anul scolar 2015-2016, cifra de scolarizare in invatamantul profesional corespunde la peste 75% din solicitarile companiilot, potrivit unui document guvernamental. Asadar, tinerii sunt mult mai atrasi in prezent de inscrierea la cursurile scolilor profesionale, tinand cont ca invata o meserie si au asigurat un loc de munca in domeniu.
Incepand cu anul scolar 2014-2015, invatamantul profesional cu durata de doi ani, dupa clasa a X-a, a fost inlocuit de invatamantul profesional cu durata de trei ani, dupa clasa a VIII-a.
Ministerul Educatiei a publicat un document care include date de la 3.770 de firme cu solicitari referitoare la formarea profesionala, date care au fost incluse in planul de scolarizare pentru anul scolar 2015-2016 al scolilor profesionale.
"Cifra de scolarizare la invatamantul professional cu durata de trei ani stabilita in urma solicitarii agentilor economici a raspuns la peste 75% din solicitarile acestora. Cauza principala a nerezolvarii integrale a cererilor agentilor economici o reprezinta numarul mic de locuri solicitate pentru anumite clarificari", potrivit documentului.