Asociatia are deja o scoala primara, in care studiaza aproximativ 50 de copii in clasele I-IV, iar acum isi doreste sa le ofere acestora posibilitatea de a-si continua educatia in conditii similare, a precizat, miercuri, presedintele CONIL, Adela Hanafi, in cadrul unei conferinte de presa.
CONIL a inceput discutii cu Primaria Sectorului 5 in vederea inchirierii unui spatiu intr-o scoala, astfel incat copiii sa poata beneficia de laboratoarele unei unitati de invatamant gimnaziale, in conditiile unui curriculum adaptat.
Nicoleta Albert, coordonator al proiectului, a declarat pentru AGERPRES ca suma necesara pentru ca gimnaziul sa isi inceapa cursurile este de aproximativ 40.000 de euro. Procedurile ar trebui finalizate pana in luna aprilie a anului viitor, pentru ca apoi sa inceapa inscrierea copiilor la scoala. Asociatia a pregatit deja cadrele didactice care le vor preda copiilor.
CONIL le ofera copiilor cu dizabilitati de vedere, de auz, celor cu tulburari de spectru autist, ADHD, hiperkinezie sau sindrom Down servicii profesionale de scolarizare acreditata, masa, ingrijire si supraveghere.
Adela Hanafi a subliniat ca este important ca acesti copii sa invete sa se descurce singuri, sa devina cat mai autonomi. Ea a mentionat ca la o astfel de scoala vor putea studia toti copiii, nu doar cei cu deficiente.
Liana Maria Mitran-Dutu, inspector in cadrul Ministerului Educatiei si Cercetarii Stiintifice, a precizat ca, in ultimii ani, aproape jumatate din copiii cu deficiente au fost integrati in invatamantul de masa. Ea a subliniat ca sustine scolile incluzive, dar ca este foarte important sa fie mentinute si scolile speciale, astfel incat fiecare copil sa poata studia intr-un mediu adecvat necesitatilor sale. Ea a atras atentia si asupra faptului ca in multe cazuri parintii au nevoie la randul lor de consiliere, pentru a intelege care sunt solutiile cele mai bune in cazul copiilor lor.
Asociatia CONIL si-a inceput activitatea in urma cu zece ani, detine sase gradinite si o scoala primara, in care studiaza zilnic peste 300 de copii. Echipa reuneste peste o suta de angajati, voluntari si colaboratori.