Asteptarile pentru acest proiect sunt foarte mari: mai exact, sa aduca schimbari din sistemul educational romanesc si sa reformeze modul de predare al profesorilor.
Proiectul este finantat, cu aproape 200 de milioane de lei si are ca prioritate, pregatirea profesorilor tineri, abia intrati in sistem.
Cu un buget de aproximativ 42 de milioane de euro, CRED, finantat cu fonduri europene, este cel mai important proiect pe care il desfasoara Ministerul Educatiei.
Principalul obiectiv este pregatirea profesorilor pentru a preda prin metode moderne, care sa puna accent pe dezvoltarea competentelor cheie ale elevului, pe intelegere, nu pe memorarea informatiilor.
Vor fi puse la dispozitia profesorilor peste 7000 de noi materiale didactice interactive. De asemenea, programul urmareste predarea interdisciplinara.
"Poti face o lectie de matematica in invatamantul primar, ducand copiii in piata si vazand ca daca se pun in balanta un kilogram de mere si un kilogram de prune, chiar daca balanta este in echilibru, numarul prunelor este mai mare decat cel al merelor. pornind de la asta, apare intrebarea, dar oare unde cresc aceste fructe?", spune Merima Petrovici, managerul proiectului CRED.
Cum vor fi pregatiti profesorii pentru schimbare
In vara acestui an, Ministerul va face un apel catre expertii in educatie. 60 de profesori cu experienta in formarea cadrelor didactice, vor deveni formatori de formatori, adica liderii acestui proiect.
Acestia vor pregati 900 de alti profesori, care vor deveni, la randul lor, formatori. Pentru 4 ore pe zi, un expert ar putea ajunge sa castige pana la 4000 de lei net pe luna.
In 4 ani, ministerul va trebui sa pregateasca, in cascada, 55.000 de dascali, prioritate avand profesorii tineri.
In prezent, echipa are doar 15 oameni, cu totii, functionari publici. Lor ar urma sa li se alature 160 de angajati: experti in educatie, comunicare sau IT. Deocamdata, insa, angajarile sunt blocate pentru ca Guvernul nu a
definitivat cadrul legislativ.