Acestea sunt cele sapte mari teme abordare in raportul Romania Educata care va fi lansat de administratia prezidentiala pe 5 decembrie la Palatul Cotroceni:
- cariera didactica
- managementul educational
- reducerea abandonului scolar
- invatamantul profesional si tehnic
- invatamantul superior
- educatia timpurie
- evaluarea elevilor/ studentilor.
Fiecare dintre cele sapte teme va avea un raport tehnic propriu, iar toate aceste documente vor fi puse in dezbatere publica timp de trei luni.
La lansarea raportului Romania Educata, la Cotroceni vor fi invitati toti ministrii Educatiei de dupa 1989. Surse oficiale au declarat ca dezbaterile privind
educatia vor continua anul viitor timp de trei luni, dupa care presedintele Klaus Iohannis va chema la consultari toate partidele politice pentru a ajunge la o viziune comuna asupra educatiei din Romania si a felului in care aceasta ar trebui sa arate.
Aceleasi surse au declarat ca prin Romania Educata, Presedintia Romaniei vrea sa prioritizeze educatia, indiferent de ce partid va fi la guvernare. in cadrul proiectului Romania Educata, va fi lansat si un proiect finantat de Comisia Europeana, prin OECD (Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica).
Pentru Romania Educata si conceperea rapoartelor pe cele sapte mari teme, Administratia Prezidentiala a colaborat cu Ministerul Educatiei Nationale in baza unui protocol. Administratia Prezidentiala nu-si propune schimbarea Legii Educatiei, dar va trimite rezultatele raportului la Ministerul Educatiei in cazul in care o noua lege a educatiei va fi elaborata.
"Romania Educata, proiectul pe care il voi lansa peste doar cateva zile, este, de fapt, Romania viitorului, o tara bazata pe valori, care pune nevoile cetateanului in prim-plan. Educatia este singura cale viabila prin care energia creatoare a natiunii poate sa fie canalizata catre progres si dezvoltare", a punctat Klaus Iohannis.
Si Guvernul are in vedere cresterea sumelor destinate finantarii Educatiei cu cel putin 15% anual fata de bugetul anului precedent, astfel incat sa se ajunga la cel putin 6% din PIB, conform declaratiilor prim-ministrului Viorica Dancila.
Anuntul vine, totusi, in contextul in care la ultima rectificare bugetara Guvernul a redus fondurilor destinate Educatiei.