Actul normativ reglementeaza conditiile de inscriere in Program pentru copii, precum si modalitatea de decontare a serviciilor de interventie psihologica si psihoterapeutica.
Programul "Din grija pentru copii": procedura pentru inscrierea copiilor
Concret, cadrele didactice din invatamantul preuniversitar, asistentii sociali, asistentii medicali comunitari, mediatorii scolari, expertii locali pentru persoanele apartinand minoritatilor rome, in baza cunoasterii situatiei copilului, a observatiei comportamentului psihoemotional al copilului sau la sesizarea parintelui cu privire la existenta unor probleme psihoemotionale si/sau comportamentale, orienteaza parintele/reprezentantul legal al copilului catre medicii de familie, medicii de medicina scolara, medicii de psihiatrie pediatrica si consilierii scolari in vederea emiterii recomandarii de evaluare psihologica pentru inscrierea in Program.
Recomandarea de evaluare psihologica in vederea inscrierii in Program cuprinde date si informatii cu privire la copil si parintele/reprezentantul legal al acestuia, observatii sumare privind motivele recomandarii, data, semnatura si parafa emitentului.
Ulterior, medicii de familie, medicii de medicina scolara, medicii de psihiatrie pediatrica si consilierii scolari emit in baza unei consultatii/ anamneze specifice o recomandare de evaluare psihologica in vederea inscrierii in Program.
In baza acestei recomandari, parintii copilului selecteaza un psiholog inscris in Registrul psihologilor acreditati sa furnizeze serviciile de interventie psihologica si psihoterapeutica pentru copii din cadrul Programului national de suport pentru copii, in contextul pandemiei de COVID-19 - Din grija pentru copii.
Psihologul evalueaza situatia copilului bazata pe recomandarea primita si completeaza Raportul de evaluare psihologica. In cazul in care raportul recomanda efectuarea de servicii de interventie, copilul este inscris in Program.
Decontarea serviciilor de interventie psihologica, prin programul "Din grija pentru copii"
Decontarea serviciilor de interventie psihologica si psihoterapeutica pentru copii, se asigura astfel:
- costul unei sedinte este de 120 lei;
- durata unei sedinte este de 50 de minute;
- numarul maxim al sedintelor este de 10 sedinte
- perioada in care se efectueaza sedintele este de maximum 120 de zile. In situatia in care copilul, din motive de sanatate dovedite cu acte medicale, nu poate finaliza sedintele de interventie in 120 de zile, perioada se poate prelungi cu inca 120 de zile.
Agentia Nationala pentru Plati si Inspectie Sociala va asigura decontarea serviciilor psihologice si psihoterapeutice pentru copii in conditiile stabilite prin prezenta Hotarare
Pentru decontarea serviciilor de interventie, psihologii prevazuti la art. 11 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 105/2021 privind implementarea Programului national de suport pentru copii, in contextul pandemiei de COVID-19 - "Din grija pentru copii", depun, la agentia pentru plati si inspectie sociala judeteana, respectiv a municipiului Bucuresti, in a carei raza teritoriala isi au domiciliul fiscal, denumita in continuare, agentia teritoriala, urmatoarele documente:
a) raportul de evaluare psihologica prevazut la art. 2 alin.(1) lit.d)
b) cerere de decontare
c) actul de identitate al psihologului
d) extrasul de cont al formei de exercitare a profesiei
e) atestatul de libera practica al psihologului
f) declaratie pe propria raspundere
g) lista beneficiarilor serviciilor de interventie.
Documentele se depun in format electronic pe platforma electronica ori adresa de e-mail comunicata de Agentia Nationala pentru Plati si Inspectie Sociala.
Documentele se depun lunar, pana la data de 5 a lunii, pentru luna precedenta pentru care se solicita decontarea. In situatia in care data de 5 a lunii este zi nelucratoare, termenul se extinde pana la urmatoarea zi lucratoare.
Colegiul Psihologilor din Romania trimite lunar, in format electronic, pana la data de 5 a lunii, pentru luna precedenta, Registrul psihologilor acreditati sa furnizeze serviciile de interventie pentru copiii din cadrul Programului, actualizat, catre Agentia Nationala pentru de Plati si Inspectie Sociala pentru a certifica faptul ca psihologii inscrisi in Program se regasesc in Registru.
Depasirea acestui termen conduce la respingerea solicitarii de decontare.
In termen de 30 de
zile lucratoare de la data depunerii documentelor, Agentia Nationala pentru Plati si Inspectie Sociala, prin agentiile teritoriale, deconteaza, deconteaza sumele aferente serviciilor de interventie prestate, prin virament in conturile bancare ale entitatilor in care isi desfasoara activitatea solicitantii.