"Guvernul Romaniei isi asuma, prin prezentul memorandum, obiectivele si tintele strategice in domeniul educatiei stabilite prin proiectul 'Romania Educata', ceea ce va determina accelerarea procesului de reforma a educatiei romanesti si va crea premisele asigurarii stabilitatii si credibilitatii sistemului educational.
Pentru implementarea proiectului 'Romania Educata', in cadrul caruia sunt clar identificate domeniile prioritare, tintele, obiectivele si directiile de actiune, este necesar sa se elaboreze un pachet legislativ, astfel incat documentele de politici publice, rapoartele tematice si actiunile asociate, rezultate din procesul de dezbatere si consultare aferente proiectului 'Romania Educata', sa fundamenteze legiferarea unui nou model de guvernanta in educatie, capabile sa raspunda nevoilor educationale si economice ale unei lumi moderne, globale, competitive, puternic tehnologizate si digitalizate", se arata in memorandum.
Potrivit memorandumului, reformele preconizate prin proiectul "Romania Educata", concordante cu masurile prevazute in programul de guvernare 2021-2024, sunt elaborate in acord cu Recomandarile Specifice de tara ale Comisiei Europene si cu Programul National de Reforma si au nevoie de finantari adecvate din surse multiple.
Domeniile prioritare de actiune din cadrul proiectului "Romania Educata" sunt:
- cariera didactica;
- managementul si guvernanta;
- finantarea sistemului de invatamant preuniversitar;
- infrastructura sistemului de educatie;
- curriculum si evaluare centrate pe rezultate;
- educatie incluziva de calitate pentru toti copiii;
- alfabetizarea functionala; promovarea educatiei STEAM (science, technology, engineering, arts and mathematics);
- digitalizare;
- rezilienta.
Memorandumul cuprinde si termene asumate de Guvern pentru implementarea proiectului. Astfel, se urmareste constituirea, pana la 1 august, a unui grup de lucru interministerial coordonat de prim-ministru, care va elabora rapoarte trimestriale de monitorizare a implementarii proiectului "Romania Educata".
Totodata, se propune adoptarea, pana la 10 septembrie, a unei hotarari de Guvern privind aprobarea planului de actiune, cu termene si responsabilitati, pentru implementarea proiectului.
Pana la 1 octombrie, se are in vedere elaborarea pachetului legislativ care sa asigure implementarea proiectului "Romania Educata".
In lunile octombrie si noiembrie ale acestui an, Executivul doreste sa organizeze consultari cu partenerii sociali, reprezentanti ai asociatiilor de parinti, ai mediului economic si organizatiilor neguvernamentale, ai comunitatilor locale, ai altor autoritati/ entitati publice, elevi, studenti, profesori, experti, pentru definitivarea pachetului legislativ.