Programul Erasmus permite deja unor milioane de tineri europeni sa studieze, sa se formeze sau sa invete in strainatate, sporindu-le, in acelasi timp, experienta si gradul de informare cu privire la Europa si imbunatatindu-le sansele viitoare pe piata muncii. Gratie dublarii finantarii sale, acest program va fi si mai eficace in sprijinirea obiectivelor politice cheie, cum ar fi crearea unui spatiu european al educatiei pana in 2025, responsabilizarea tinerilor si promovarea unei identitati europene prin intermediul politicilor in domeniul tineretului, educatiei si culturii.
"Trebuie sa consolidam Erasmus. De peste 30 de ani, el a fost unul dintre cele mai importante programe, deoarece demonstreaza adevaratul sens al integrarii. Aceasta este esenta insasi a unei Europe fara frontiere. Prin programul Erasmus, le oferim tinerilor nostri mai multe oportunitati. Din acest motiv, propunem dublarea finantarii. Fiecare euro pe care il investim in Erasmus este o investitie in viitorul nostru - in viitorul unui tanar, al unui profesor sau stagiar si in viitorul Europei. Ca fost student Erasmus, vorbesc din proprie experienta", spune Jyrki Katainen, vicepresedintele Comisiei pentru locuri de munca, crestere, investitii si competitivitate.
Comisia propune cresterea bugetului Erasmus pentru a atinge 30 de miliarde euro in perioada 2021-2027, din care 25,9 de miliarde euro pentru educatie si formare, 3,1 miliarde euro pentru tineret si 550 de milioane euro pentru sport.
Propunerea Comisiei vizeaza:
-
Cresterea numarului de beneficiari: Dublarea bugetului programului va face posibila sustinerea a pana la 12 milioane de persoane in perioada 2021-2027 - de trei ori mai multe decat in cursul perioadei actuale de finantare. Printre beneficiari se numara elevi de scoala, studenti din invatamantul superior, stagiari, cadre didactice, formatori, lucratori in domeniul tineretului, antrenori sportivi si, de asemenea, cursanti care urmeaza o educatie si formare profesionala si personal din invatamantul pentru adulti, inclusiv cei care participa la ErasmusPro.
-
Captarea interesului persoanelor din toate mediile sociale: Prin formate noi si prin facilitarea accesului pentru intreprinderile mici si organizatiile locale, noul program va facilita participarea persoanelor care provin din medii defavorizate.
-
Consolidarea relatiilor cu restul lumii: Mobilitatea si cooperarea cu tarile terte vor fi, de asemenea, consolidate, printr-o combinatie de mobilitate fizica si virtuala.
-
Axarea pe promovarea domeniilor de studiu orientate catre viitor: consolidarea programului va acorda o atentie sporita domeniilor de studiu precum energia din surse regenerabile, schimbarile climatice, ingineria de mediu, inteligenta artificiala sau ingineria.
Promovarea unei identitati europene printr-o experienta de calatorie: Noua initiativa DiscoverEU le va permite tinerilor sa descopere patrimoniul cultural si diversitatea Europei.
Etapele urmatoare
Un acord rapid asupra intregului buget pe termen lung al UE si asupra propunerilor sale sectoriale este esential pentru a asigura faptul ca fondurile UE vor da rezultate pe teren cat mai curand posibil.
Intarzierile ar putea pune sub semnul intrebarii punerea in aplicare a primului an al programului Erasmus. Acest lucru ar insemna ca aproape 1 milion de persoane nu ar putea merge in strainatate si ca sute de mii de proiecte finantate de UE in domeniul educatiei, formarii tineretului si sportului nu ar putea incepe la timp.
Ajungerea in 2019 la un acord privind urmatorul buget pe termen lung ar asigura o tranzitie fara probleme intre actualul buget pe termen lung (2014-2020) si noul buget, precum si previzibilitatea si continuitatea finantarii, in beneficiul tuturor.
Programul Erasmus+ actual, cu un buget de 14,7 miliarde euro, se deruleaza in perioada 2014-2020. Instituit in 1987, Erasmus a sprijinit pana in prezent peste 9 milioane de studenti, cursanti, ucenici si voluntari.