"Am fost intotdeauna adeptul unui numar de elevi mai mic pe clasa. Imi declar public disponibilitatea de modificare a metodologiei pentru reducerea numarului de elevi in clase, incepand din toamna.
In timpul anului nu exista aceasta posibilitate. De obicei scolile foarte aglomerate sunt in centre mari, aglomerate, unde riscul de a fi in scenariul rosu sau galben este mai mare, si atunci este posibila spatierea", a declarat Cimpeanu, pentru
hotnews.ro.
Maximum 26 de elevi
"Cu cat numarul e mai mic, cu atat atentia e mai puternica si rezultatele sunt mai bune. 24 - 26 de copii in clasa e un numar maxim", a completat ministrul, intrebat care ar fi numarul optim de copii intr-o clasa.
Clasele aglomerate, o problema majora
Clasele prea aglomerate reprezinta una dintre problemele importante ale sistemului de educatie romanesc. Intr-o astfel de clasa, invatatorul sau profesorul nu mai poate sa isi atinga obiectivele. In plus, pierde conexiunea cu elevii si nu se mai poate raporta la ei invidivual. De cealalta parte, elevii se plictisesc mai usor, sunt mai agitati din cauza lipsei de spatiu, sau se pot sustrage de la anumite sarcini.
La aceasta situatie s-a ajuns de-a lungul timpului si din cauza polarizarii claselor, parintii solicitand in numar foarte mare inscrierea la clasele si la scolile considerate a fi foarte bune. Desi legea prevede ca elevii sa mearga la o scoala din cartierul in care locuiesc, multi parinti apeleaza la vize de flotant, ca sa isi poata inscrie copiii la o anumita invatatoare, fapt care contribuie la aglomerarea claselor.
Pentru reducerea numarului de elevi in clase au mai existat initiative legislative, insa niciuna nu a produs vreo schimbare. Ultimul proiect de lege in acest sens a trecut de Parlament in februarie 2020. Legea mai trebuia doar promulgata de presedintele tarii pentru a fi pusa in aplicare. Totusi, pentru reducerea numarului de elevi din clase nu a fost publicata niciodata o estimare bugetara.
In prezent, legea prevede maximum 9 copii in grupa de cresa, maximum 20 in grupa de gradinita, maximum 25 in clasa in invatamantul primar, 30 in invatamantul gimnazial, liceal si profesional. Totusi, nu de putine ori, aceste cifre sunt depasite, iar elevii ajung sa invete si cate 40 intr-o clasa, situatia devenind neplacuta atat pentru elevi, cat si pentru cadrele didactice.
Incepeti pregatirea pentru Evaluarea Nationala si BAC 2021! Portal Invatamant va recomanda culegerile cu exercitii si rezolvari de AICI ....click pentru detalii si comenzi culegeri >>>
Coco 19 Ian. 2021 07:53:46
in prezent este legea 185/2020 care prevede o medie de 17 elevi ?i maxim 22 elevi la primar, medie de 22 ?i maxim 26 la gimnazial