"Ne-am propus ca, in acest an scolar, 'Scoala Altfel' sa fie dedicata tematicii de prevenire a violentei in scoli si de prevenire a adictiilor. (...) Din punct de vedere al sistemului educational, trebuie sa crestem nivelul de informare cu privire la riscurile adictiilor de tot felul. De aceea, impreuna cu Ministerul Sanatatii, ne propunem sa intensificam cursurile si campaniile de prevenire si de informare, sa crestem numarul de elevi care beneficiaza de optionalul national 'Educatie pentru sanatate', disponibil elevilor din clasa I pana la clasa a XII-a si sa discutam pentru noul cadru curricular ce va fi pus in practica din anul scolar 2025 - 2026. (...) Se pot face elemente de preventie la biologie, la chimie, la dirigentie. Avem nevoie de o abordare integrata si, mai ales, avem nevoie de specialisti, de oameni care sa poata preda, care sa poata transmite elevilor cunostintele necesare", a spus Ligia Deca, potrivit
Agerpres, dupa deschiderea anului universitar 2023-2024 la Universitatea de Medicina si Farmacie "Carol Davila".
Ligia Deca a mentionat ca accentul va fi pus pe preventie si educatie, dar se va coopera cu specialistii din sanatate si pentru recunoasterea semnelor unei adictii, cu familiile, "in asa fel incat copiii sa se poata reabilita".
"Avem o colaborare cu Ministerul Afacerilor Interne, cu Ministerul Sanatatii pentru partea medicala, cu Directiile generale de asistenta sociala, care pot, de asemenea, sa faca legatura cu familiile, pentru ca orice adictie nu se poate trata decat impreuna cu familia si cu specialistii", a subliniat Ligia Deca.
Educatia pentru sanatate ar putea deveni disciplina obligatorie
In opinia sa, testarea antidrog a elevilor in scoala nu reprezinta o solutie. "Nu este o solutie sa testam elevii in scoala, cred ca este normal ca ei sa fie testati, daca se ajunge acolo, de catre specialisti in sanatate", a transmis ministrul.
Deca a pledat pentru existenta unor moduri diverse de petrecere a timpului liber de catre tineri, astfel incat adictiile "sa nu mai fie o tentatie".
"Avem o tematica obligatorie care vizeaza
Educatia pentru sanatate chiar in Legea invatamantului preuniversitar. Aceasta tematica nu este neaparat sa fie o disciplina separata, dar poate fi. Acest optional poate deveni o disciplina obligatorie, dar mi-as dori sa putem sa utilizam toate disciplinele care au o legatura cu preventia, cu stilul de viata sanatos. Am vorbit aici despre campaniile realizate de catre cadrele didactice si studentii de la Universitatile de Medicina si Farmacie care deja fac diferenta in scoli. Ne dorim sa le extindem. Putem sa vorbim despre ce inseamna stil de viata sanatos, adica educatie prin arta, educatie prin sport s.a.m.d. Trebuie sa avem optiuni de petrecere a timpului liber pentru tineri in asa fel incat adictiile sa nu mai fie o tentatie", a subliniat Ligia Deca.
Potrivit acesteia, cadrele medicale din cabinetele existente in scolile cu peste 300 de elevi ar putea contribui la predarea disciplinei "Educatie pentru Sanatate". "Este evident ca avem nevoie de o colaborare", a explicat ministrul Educatiei.