Daca unii considera ca uniforma scolara ingradeste libertatea de exprimare si creativitatea elevului, altii sunt preocupati mai degraba de costurile pe care le implica o uniforma. Mai ales in cazul elevilor din clasele primare, unde suma poate ajunge la cateva sute de lei/an, avand in vedere ritmul de crestere al copilului de varsta mica.
Noul regulament-cadru de organizare si functionare a unitatilor de invatamant preuniversitar, aprobat prin Ordinul 5726/2024 al Ministrului Educatiei, prevede ca niciun elev nu poate fi privat de dreptul la educatie daca nu poarta uniforma.
"ART. 183
(1) In unitatile de invatamant se asigura dreptul fundamental la invatatura si este interzisa orice forma de discriminare a copiilor/beneficiarilor primari si a personalului din unitate.
(2) In unitatile de invatamant sunt interzise masurile care pot limita accesul la educatie al beneficiarilor primari, cum ar fi, de exemplu, efectuarea de catre acestia a serviciului pe scoala, interzicerea participarii la cursuri sau sanctionarea beneficiarilor primari care nu poarta uniforma unitatii de invatamant sau altele asemenea"
>>Descopera culegeri, teste si exercitii la orice materie accesand culegeri.stiinta.ro si bucura-te de reduceri de pana la 35%
Prin urmare, chiar daca unele scoli recomanda sau incearca sa impuna purtarea uniformei, parintii si elevii trebuie sa fie si ei de acord.
In legatura cu acest subiect, Iulian Cristache, fost presedinte al Federatiei Nationale a Parintilor Edupart, atrage atentia intr-un
mesaj publicat pe Facebook ca, in unele scoli, "a inceput sezonul spagilor pentru unii directori". Cristache spune ca a primit informatii de la mai multi parinti despre situatia de la o scoala din Timisoara, unde parintilor li s-a impus de catre conducerea scolii sa cumpere uniforme scolare de la o anumita firma, la pretul de 500 lei/uniforma.
"A inceput sezonul spagilor pentru UNII directori. Despre uniforme este vorba. Am primit un telefon de la trei parinti din Timisoara, conducerea impune niste uniforme. Ok, nimic deosebit daca se respecta procedura de implementare si daca parintii convin asupra pretului si calitatii uniformei.
Doar ca, ce sa vezi, o singura oferta si pretul in jur de 500 de lei/tinuta.
Luati in calcul doua, 1000 de lei. Sunt peste 1000 de elevi, adica cel putin 2000 de uniforme.
Doar daca zic 20 de lei/uniforma, la spaga ma refer, si faceti calculul.
Nu, nu sunt rau, mi s-a relatat modul in care se impune firma.
Deci?
P.S. Cred ca e putin 20 de lei".
Initiativa legislativa prevede ca uniforma scolara
este acordata elevilor in mod gratuit, iar aprobarea detaliilor tehnice privind obiectele vestimentare si de incaltaminte ce compun uniforma scolara se realizeaza prin ordin al ministrului educatiei.
>>Descopera culegeri, teste si exercitii la orice materie accesand culegeri.stiinta.ro si bucura-te de reduceri de pana la 35%
Deocamdata, atat in Legea invatamantului preuniversitar nr.198/2023, cat si in Contractul educational prevazut in ROFUIP 2024, se arata ca elevii au obligatia de a se prezenta la scoala intr-o tinuta vestimentara decenta si adecvata si ca este o obligatie a parintelui sa asigure tinuta decenta a copilului in scoala.
Legea nr.198/2023
Art. 106 (2) In calitate de membri ai comunitatii scolare, beneficiarii primari ai invatamantului preuniversitar au urmatoarele
indatoriri:
c) obligatia de a se prezenta la scoala intr-o tinuta vestimentara decenta si adecvata, conform regulamentului unitatii de invatamant preuniversitar;
Contractul educational prevazut in ROFUIP 2024
"2. Parintele/Reprezentantul legal al beneficiarului primar are urmatoarele obligatii:
m)sa asigure tinuta decenta a copilului/elevului in unitatea de invatamant conform regulamentelor in vigoare".
Totodata, in Statutul Elevului 2024 apare ca indatorire a elevului "de a se prezenta la scoala si la toate activitatile organizate de aceasta intr-o tinuta vestimentara decenta si adecvata si de a purta elementele de identificare in conformitate cu legislatia in vigoare si cu regulamentele si hotararile unitatii de invatamant preuniversitar" - Art. 14, alin. (1) lit. d).