Acest raport este menit sa confere o radiografie clara a modului in care actorii cu activitate relevanta in educatie inteleg si respecta
Statutul Elevului, codul care cuprinde drepturile si obligatiile aferente calitatii de elev, a transmis Consiliul, printr-un comunicat de presa.
"Este inadmisibil ca, la aproape 12 ani de la intrarea Romaniei in Uniunea Europeana si la peste 2 ani de la aprobarea Statutului Elevului, o buna parte dintre principiile de baza ale unui sistem de invatamant calitativ sa fie ignorate sau chiar luate in deradere de catre personalul didactic sau de catre cel de conducere.
Deseori, intalnim cazuri de scoli in care directorul se considera un fel de sef pe plantatie, unde drepturile elevilor sunt incalcate cu buna stiinta, in complicitate cu ceilalti doi actori: parintii care nu au curajul sa ia atitudine si profesorii care pun in aplicare dispozitiile conducerii. La multi ani (sau nu)!”, a declarat presedintele Consiliului National al Elevilor, Petru Apostoaia.
Ce probleme mai observa elevii
Alte probleme grave reclamate de elevi sunt bullyingul si discriminarea. Concret, 41% din respondenti si-au simtit pusa in pericol integritatea fizica si/sau morala in scoli, "fapt ce demonstreaza ca sistemul educational romanesc nu este adaptat pentru nevoile reale ale elevilor, acestia intampinand probleme precum bullying-ul la tot pasul", mai arata raportul.
Totodata, 47% din elevii respondenti au declarat ca au fost discriminati in scoli cel putin o data, iar un sfert dintre scolari afirma ca scoala lor nu este un mediu sigur pentru a-si exprima opiniile.
Din raspunsurile primite mai reiese ca doar 28% din elevi au fost consultati constant cu privire la materiile din curriculumul la decizia scolii.
Prin intermediul intrebarii: "Cati elevi se simt constransi sa aleaga optiunile impuse de profesori?", aflam ca nu mai putin de 79,54% dintre acestia au simtit o constrangere la un anumit nivel in sensul exprimarii optiunii cu privire la disciplinele apartinand CDS.
Elevii au mai raspuns si la o intrebare legata de consilierea psihologica in scoala, iar jumatate (50,55%) dintre elevii care au beneficiat de consiliere psihopedagogica sunt de parere ca aceasta nu i-a ajutat deloc.
Rezultatele fac parte dintr-un raport lansat de Consiliul National al Elevilor, pe baza raspunsurilor a 8.699 de elevi la chestionare privind respectarea drepturilor din Statutul Elevului. Chestionarele se refera, ca perioada de referinta, la nivelul de implementare a actului normativ in anul scolar 2017-2018.
Acestea au fost lansate online catre elevii din toate formele de invatamant. 41% din totalul de raspunsuri au fost oferite de catre elevii din invatamantul vocational, profesional si tehnic, special, gimnazial si a celor din mediul rural.
Camelia Ghiocel 21 Dec. 2018 22:37:52
In cea mai mare parte studiul este corect, cu urmatoarele mentiuni:sunt multi profesori care se poarta ca si stapanii de plantatii; sunt multi elevi care abuzeaza de drepturile lor fara a cunoaste care le sunt obligatiile si indatoririle; sunt destule cadre didactice care nu stiu sa comunice cu elevii desi toti au urmat cursuri de perfectionarepe aceasta tema; lipsa unor criterii viabile de selectare a profesorilor examenele de titularizare nu sutnt relevante; lipsa de atractivitate a profesiei prin atitudinea celor care conduc ministerul; necunoasterea situatiei REALE a conditiilor de desfasurare a procesului de invatamant.