Problema apare la modul in care este calculata bursa, care are in vedere cuantumul minim al bursei, numarul de zile lucratoare din luna respectiva si numarul de zile de vacanta. Astfel, chiar si in lunile cu mai multe zile calendaristice, elevii primesc o suma mai mica de 450 lei, ceea ce genereaza nemultumiri si ridica semne de intrebare privind echitatea acestui sistem.
Astfel, pentru lunile din anul scolar in care sunt vacante, calculul burselor de merit se face astfel:
(CmB/NZL) x (NZL – NZV), unde:
CmB = cuantumul minim al bursei, stabilit prin lege/ordin de ministru;
NZL = numar de zile lucratoare din luna respectiva;
NZV = numar de zile de vacanta din luna respectiva.
Desi modalitatea de calcul era cunoscuta elevilor si parintilor inca de la publicarea
Metodologiei-cadru de acordare a burselor in anul scolar 2024-2025, parintii elevilor care beneficiaza de bursa de merit si-au exprimat cele mai multe nemultumiri dupa incasarea sumelor aferente lunilor septembrie si octombrie, in data de 20 noiembrie 2024.
Un astfel de mesaj a fost postat si pe
Grupul profesorilor din Romania, unde parintele unui elev bursier si-a exprimat frustrarea si
a comparat situatia elevilor cu cea a parlamentarilor, "care primesc salarii integrale si in vacante, fara sa li se ajusteze indemnizatiile pe baza zilelor lucratoare.
"Ei beneficiaza si de diurne, transport platit si alte facilitati, indiferent daca Parlamentul este in sesiune sau nu", a scris parintele, pe Facebook.
Mesajul integral publicat pe Grupul profesorilor din Romania
"Astazi, fiul nostru, elev in clasa a VI-a, bursier conform legislatiei, ca o recompensa pentru performantele sale academice (media generala peste 9.61 si participarea la faza nationala a unei olimpiade), a primit o surpriza neplacuta.
Desi bursa de merit este anuntata ca fiind 450 de lei pe luna, el a primit doar 343 de lei pentru septembrie si 372 pentru octombrie.
Motivul? Suma a fost calculata pe baza zilelor efective de scoala, nu pe luna calendaristica, desi elevii primesc teme si lucreaza inclusiv in vacante.
Este aceasta abordare corecta fata de elevi?
Parlamentarii primesc salarii integrale si in vacante, fara sa li se ajusteze indemnizatiile pe baza zilelor lucratoare. Ei beneficiaza si de diurne, transport platit si alte facilitati, indiferent daca Parlamentul este in sesiune sau nu.
Angajatii din alte sectoare primesc salarii fara intrerupere, chiar daca exista sarbatori legale sau perioade mai scurte de activitate.
In schimb, elevii bursieri, care primesc teme si continua sa invete in vacante, sunt penalizati printr-un calcul al bursei ce ignora complet realitatea muncii lor.
Practic, performantele lor sunt recunoscute doar pe jumatate, desi efortul este constant, inclusiv in afara cursurilor.
De ce tratam diferit munca elevilor care obtin performante?
Daca vrem sa motivam cu adevarat excelenta, atunci trebuie sa aratam respect si corectitudine fata de acesti copii care isi dedica timpul si energia pentru a invata si a performa. Bursele ar trebui sa fie intregi, asa cum li s-a promis, indiferent de structura calendarului scolar.
Cat de echitabil vi se pare acest sistem?
Haideti sa vorbim despre asta!", a scris parintele, pe Facebook.
Potrivit acestuia, in niciuna dintre lunile anului scolar 2024-2025 nu va fi alocata suma completa de 450 lei pentru bursa de merit, din cauza reducerilor impuse de numarul de zile efective de scoala.
Concret, potrivit calcului facut de parinte, cuantumul bursei de merit este urmatorul:
Septembrie 2024: 343 lei
Octombrie 2024: 372 lei
Noiembrie 2024: 300 lei
Decembrie 2024: 218 lei
Ianuarie 2025: 246 lei
Februarie 2025: 241 lei
Martie 2025: 319 lei
Aprilie 2025: 210 lei
Mai 2025: 305 lei
Iunie 2025: 225 lei
Va reamintim, conform Metodologiei-cadru de acordare a burselor in invatamantul preuniversitar 2024-2025, numarul burselor de merit cumulate cu numarul burselor de rezilienta se acorda pentru minimum 30% din elevii din fiecare clasa de gimnaziu si liceu, inclusiv invatamant profesional si dual, dintr-o unitate de invatamant preuniversitar.
a) elevilor din fiecare clasa de gimnaziu si liceu dintr-o unitate de invatamant preuniversitar, mai putin elevii din clasa a V-a si elevii din clasa a IX-a, cu medii generale pe anul scolar anterior egale sau mai mari de 9,50; in situatia in care prin aplicarea procentului de 30% nu sunt cuprinsi toti elevii cu medii generale anuale mai mari sau egale cu 9,50, lista va fi extinsa pentru a-i cuprinde si pe acestia;
b) elevilor din fiecare clasa a V-a dintr-o unitate de invatamant preuniversitar, cu media primelor doua intervale de invatare din anul scolar in curs mai mare sau egala cu 9,50; in situatia in care prin aplicarea procentului de 30% nu sunt cuprinsi toti elevii cu medii mai mari sau egale cu 9,50, lista va fi extinsa pentru a-i cuprinde si pe acestia;
c) elevilor din fiecare clasa a IX-a dintr-o unitate de invatamant preuniversitar, cu medii de admitere in invatamantul liceal sau profesional si dual egale sau mai mari de 9,50; in situatia in care prin aplicarea procentului de 30% nu sunt cuprinsi toti elevii cu medii de admitere mai mari sau egale cu 9,50, lista va fi extinsa pentru a-i cuprinde si pe acestia;
d) elevilor de gimnaziu si liceu, inclusiv invatamant profesional si dual, care au obtinut premiile I, II sau III la etapele judetene ale olimpiadelor scolare recunoscute de Ministerul Educatiei, premiul I la etapele nationale ale concursurilor/ competitiilor scolare si extrascolare, recunoscute de Ministerul Educatiei, elevilor care au obtinut medalia de aur/locul I la campionatele nationale organizate de federatiile sportive nationale olimpice/probe olimpice.
Important: Bursele de merit se acorda in fiecare an scolar, in data de 20 a lunii, pe perioada cursurilor scolare, inclusiv pe perioada pregatirii practice si pe timpul pregatirii si sustinerii evaluarii nationale de catre absolventii clasei a VIII-a, in perioada primei sesiuni a examenului national de bacalaureat sau a examenului de certificare a calificarii profesionale, pana la comunicarea rezultatelor finale, cu conditia ca elevii bursieri sa se prezinte la examene.
Prin exceptie de la prevederile de mai sus, bursele de merit se acorda si pe timpul pregatirii si sustinerii evaluarii nationale de catre absolventii clasei a VIII-a, in perioada primei sesiuni a examenului national de bacalaureat sau a examenului de certificare a calificarii profesionale, pana la aflarea rezultatelor finale si in cazul elevilor bursieri care nu s-au prezentat la examen din motive medicale.
Atentie! Bursa de merit este acordata si sub conditia ca elevul beneficiar sa fie promovat la toate disciplinele si sa fi obtinut media 10 la purtare sau calificativul „foarte bine” la purtare la finalul anului scolar anterior.
In situatia in care elevii acumuleaza 10 sau mai multe absente nemotivate intr-o luna, nu primesc bursa de merit pentru luna respectiva.