Pana vineri autoritatile vor decide daca scolile se inchid sau raman deschise si dupa 6 la mie, a afirmat ministrul la
Digi24.
Sorin Cimpeanu: Am primit la minister 183 de petitii – parinti, profesori – pentru trecerea scolii in online si 175 de petitii pentru pastrarea scolilor deschise cu prezenta fizica. Nu vom decide in functie de diferenta asta, sunt foarte multe propuneri antagonice. Unii vor sa se inchida odata cu atingerea pragului de 6 la mie, sunt foarte speriati. Imi cer scuze... sunt speriati de mersul la scoala, dar nu au niciun fel de problema sa mearga in mall-uri sau in alte locuri. Iar altii vor sa ramana deschise si dupa 6 la mie.
Interesul copiilor este sa nu se intrerupa scoala. Riscul nu poate fi eliminat, riscul poate fi gestionat. Daca oprim scolile, acei copii vor sta in alte locuri, pentru ca au posibilitatea sa mearga, sunt permise tot felul de alte activitati, mult mai putin securizate din perspectiva sanitara.
Dupa regulile de astazi, daca vineri se va depasi pragul de 6 la mia de locuitori, in Bucuresti spre exemplu, unde azi avem 5,57, in Cluj avem 5,59, deci azi, marti, sunt aproape de 6 la mie. Ziua de referinta este vineri. Daca vineri se depaseste 6 la mie, dupa regulile din seara asta, cand vorbim, se intra in online cu exceptia scolilor speciale. Cresele si gradinitele raman deschise.
Daca cei cu competenta medicala se vor pronunta in acest sens, vom vedea. Deocamdata, regula este clara – se atinge pragul de 6 la mie, toata saptamana viitoare scolile intra in online si se revine cand se coboara sub acest prag.
Cimpeanu: Invatamantul online este facut in conditiile in care nu sunt indeplinite simultan 5 conditii.
Nu exista legislatie primara in acest sens. Tarile care au luat anumite masuri, au luat pe baza unei legislatii primare. In contextul dat, in aceasta seara nu avem aceasta posibilitate. Pana vineri va trebui sa ne decidem intr-un fel. si va trebui ca deciziile luate sa fie sustenabile din perspectiva legala. Atfel, ne indreptam inca o data spre pierderi cauzate de invatamantul online, facut in conditiile in care nu sunt indeplinite simultan cele 5 conditii.
Unu – conectivitate generalizata, si nu avem.
Doi – echipamente disponibile, si nu avem, in pofida eforturile care s-au facut, sute si sute de mii de echipamente care s-au achizitionat, tot nu putem spune ca fiecare elev are acces la un echipament adecvat pentru online.
Trei – nu avem continut digital. Chiar daca avem conectivitate si tablete si profesori dornici sa faca acest lucru, nu exista continut digital. Sa trimiti temele pe WhatsApp nu inseamna continut digital.
Patru - nu avem toti profesorii pregatiti pentru predarea online. Avem cateva zeci de mii de profesori, dar sunt peste 200.000. si cinci – chiar daca am avea si conectivitate, si tablete, si continut digital, si profesori, daca nu ai platforme de evaluare online, dedicate, nu poti incheia actul educational, care in orice situatie trebuie sa se incheie printr-o evaluare.
AnaC 29 Sep. 2021 10:09:59
Ru?ine!Sa expui elevii imbolnavirii este o crima.
Indiferent de pretexte, ca sunt inventate cele invocate.