Vesti bune pentru elevi si parinti! Astazi, 15 noiembrie, intra banii de bursa pentru aproape 1,3 milioane de elevi

De Portal Invatamant
la 15 Nov. 2023
1 comentarii
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Vesti bune pentru elevi si parinti! Astazi, 15 noiembrie, intra banii de bursa pentru aproape 1,3 milioane de elevi15Nov.2023

Ministerul Educatiei a anuntat ca a virat catre fiecare inspectorat scolar judetean, precum si catre Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti sumele aferente platii burselor scolare pentru lunile septembrie si octombrie 2023. In acest fel, spune Ministerul Educatiei, va putea fi respectat, la nivel local, termenul stabilit pentru plata burselor catre beneficiari, respectiv 15 noiembrie.

"Sumele corespund necesarului solicitat de inspectoratele scolare judetene/Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti pentru plata burselor pe lunile septembrie si octombrie 2023. Dupa data de 15 noiembrie, termenul-limita pentru plata burselor pe lunile septembrie si octombrie 2023, Ministerul Educatiei va solicita inspectoratelor scolare judetene/Inspectoratului Scolar al Municipiului Bucuresti situatia platilor, pentru a identifica, daca este cazul, eventualele disfunctionalitati, astfel incat acestea sa fie remediate in cel mai scurt timp", a transmis Ministerul Educatiei, intr-un comunicat.
 

Plata burse scolare 2023

 
Potrivit datelor comunicate de inspectoratele scolare judetene/Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti (ISMB), la sfarsitul lunii octombrie 2023 peste 1,28 de milioane de elevi erau pe listele cu beneficiari pentru fiecare dintre categoriile de burse: excelenta olimpica I, excelenta olimpica II, bursa de merit, bursa sociala, bursa tehnologica si pentru incurajarea participarii la educatie a mamelor minore.
 
Numarul de burse pentru fiecare dintre categorii, conform datelor transmise de inspectoratele scolare judetene/ISMB:
 
- Bursa de excelenta olimpica I: 170 de beneficiari
- Bursa de excelenta olimpica II: 2.750 de beneficiari
- Bursa de merit: 459.883 de beneficiari
- Bursa sociala: 736.635 de beneficiari
- Bursa tehnologica: 82.512 beneficiari
- Bursa pentru incurajarea participarii la educatie si prevenirea abandonului scolar pentru mamele minore: 731 de beneficiare.
 

Calcul burse de merit 2023


Sumele alocate pentru bursele elevilor sunt neimpozabile si nu sunt luate in considerare la calculul venitului mediu net lunar pe membru de familie, necesar pentru obtinerea venitului minim garantat, precum si pentru alte beneficii sociale.
 
Pentru lunile din anul scolar in care sunt vacante, modalitatea de calcul al burselor de merit si tehnologice este
 
(CmB/NZL) x (NZL – NZV), unde:
 
CmB = cuantumul minim al bursei, stabilit prin lege/ordin de ministru;
NZL = numar de zile lucratoare in luna respectiva;
NZV = numar de zile de vacanta in luna respectiva.
 
* In calculul prevazut mai sus, sarbatorile legale si zilele declarate libere prin lege sunt considerate zile lucratoare.
 
Bursele se platesc lunar, de catre unitatile de invatamant, la data de 15 a fiecarei luni, pentru luna precedenta, cu exceptia lunilor septembrie si octombrie. Daca data de 15 cade intr-o zi de repaus saptamanal, zi de sarbatoare legala sau zi libera, plata burselor se efectueaza in ziua lucratoare anterioara acesteia.
 
Ordonatorii de credite ai unitatilor de invatamant raspund de plata la termen a burselor, in conformitate cu prevederile prezentei metodologii.
 

Burse elevi 2023 


Noua Metodologie-cadru de acordare a burselor scolare a fost elaborata in concordanta cu prevederile Legii invatamantului preuniversitar nr. 198/2023, care stabileste explicit tipurile de burse si principalele conditii de acordare a acestora.
 
Astfel, la nivel national, elevii de la cursurile cu frecventa de zi din invatamantul preuniversitar de stat obligatoriu, nivel gimnazial si liceal, beneficiaza, dupa caz, de urmatoarele tipuri de burse:
 
* Bursa de excelenta olimpica I: intre 750 si 3000 lei
* Bursa de excelenta olimpica II: 700 lei
* Bursa de merit : 450 lei
* Bursa sociala: 300 lei
* Bursa pentru mame minore: 700 lei
* Bursa tehnologica: 300 lei
 

Bursa de excelenta olimpica I - gimnaziu si liceu

 
Recompenseaza elevii care obtin premiile I, II, III si mentiune la:
- olimpiadele scolare internationale;
- campionatele sportive scolare internationale recunoscute de Ministerul Educatiei si la Jocurile Olimpice in parteneriat cu Comitetul Olimpic si Sportiv Roman.
 
Bursele de excelenta se platesc lunar, pe intreaga durata a anului scolar urmator obtinerii distinctiei.
 

Bursa de excelenta olimpica II - gimnaziu si liceu

 
Recompenseaza elevii care obtin premiile I, II si III la olimpiadele scolare nationale organizate si finantate de Ministerul Educatiei.
 
Bursele de excelenta se platesc lunar, pe intreaga durata a anului scolar urmator obtinerii distinctiei.
 

Bursa de merit - gimnaziu si liceu

 
Apreciaza si incurajeaza efortul:
- Celor mai buni 30% elevi din fiecare clasa, in ordinea descrescatoare a mediilor generale anuale / a mediilor de admitere (clasa a IX-a) / a mediilor primelor doua module (clasa a V-a) si celor cu rezultate mai mari sau egale cu 9.50;
- Elevilor din loturile restranse de pregatire pentru olimpiadele internationale;
- Premiantilor (I, II sau III) la olimpiadele scolare judetene;
- Premiantilor (I) la concursurile scolare si extrascolare nationale recunoscute si finantate sau nefinantate de Ministerul Educatiei;
- Premiantilor (medalii de aur) la campionatele nationale organizate de federatiile sportive nationale in sporturi olimpice.
 
Copiile certificate ale diplomelor obtinute la competitii trebuie depuse la scoala, in primele 25 de zile calendaristice de la inceperea cursurilor anului scolar.
 
Bursele se platesc lunar, pe perioada cursurilor scolare. 


Bursa sociala - primar, gimnazial, liceal, A doua sansa (minori), inclusiv frecventa redusa

 
Sustine participarea scolara a: 
- elevilor din familii cu un venit mediu net lunar/membru de familie, pe ultimele 12 luni, mai mic de 50% din salariul minim net pe economie;
- elevilor cu unul sau ambii parinti decedati, respectiv a celor asupra carora a fost instituita o masura de protectie speciala;
- elevilor din familii monoparentale;
- elevilor cu deficiente/afectari functionale produse de boli, tulburari sau afectiuni ale structurilor si functiilor organismului;
- elevilor din familii care beneficiaza de venit minim de incluziune.
 
Cererea, declaratia veniturilor si documentele doveditoare (componenta familiei, certificat de incadrare in grad de handicap/de la medicul specialist) trebuie depuse la scoala in primele 25 de zile calendaristice de la inceperea cursurilor anului scolar.
 
Verificarea conditiilor de venit se face de catre secretarul unitatii de invatamant, cu ajutorul platformei PatrimVen. Inregistrarea unitatii de invatamant in PatrimVen dureaza cel mult 3 zile. 
 
Bursele sociale se platesc lunar, pe intreaga durata a anului scolar, cu exceptia lunilor in care elevii cumuleaza 10 sau mai multe absente nemotivate. 
 

Bursa tehnologica (inlocuieste bursa profesionala care se acorda conform HG nr. 1062/30.10.2012)

 
Sustine participarea si reusita scolara a elevilor inmatriculati in cadrul specializarilor din invatamantul profesional.
 
Bursele tehnologice se platesc lunar, pe perioada cursurilor scolare, cu exceptia lunilor in care elevii cumuleaza 10 sau mai multe absente nemotivate.
 
Bursa tehnologica nu se acorda in primele 3 luni calendaristice din anul scolar urmator, in cazul in care elevul a comis abateri disciplinare grave, care conduc la scaderea mediei generale la purtare sub nota 7 in anul scolar precedent.
 
Elevii declarati repetenti la finalul unui an scolar nu beneficiaza de bursa tehnologica pentru anul de studiu pe care il repeta.
 

Bursa pentru mame minore 

 
Bursa sustine participarea si reusita scolara a mamelor minore, care frecventeaza cursurile de zi si au copil/copii proprii in intretinere
 
Burse se acorda pe baza de cerere, insotita de certificatul de nastere al copilului/copiilor aflati in intretinerea mamei minore. 
 
Bursele pentru mamele minore se platesc lunar, in perioada cursurilor scolare, cu exceptia lunilor in care elevele cumuleaza 60 sau mai multe absente nemotivate.Ti-a placut acest articol?
Distribuie-l pe Facebook sau trimite-l pe WhatsApp altor parinti sau profesori!

Urmareste-ne pe Google News
Va place acest articol ?
Dati o nota de la 1 la 5 !
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:

plata burse scolare 2023burse elevi 2023burse scolareburse de meritburse 2023calcul burse de merit 2023


x

Lasa un raspuns
Comentarii [1 comentariu]Adauga comentariul tau

17Nov.2023

Mihaela Rus 17 Nov. 2023 21:19:06

Povesti de adormit copiii. Nu au virat nici un leut din bursa. Niste jalnici de ministrii incompetenti. Mai putem sa vorbim de tichete sociale, de rechizite?
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a
Va oferim GRATUIT Raportul Special
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a

Primiti zilnic pe e-mail, ultimele stiri si subiecte din invatamant.

Aboneaza-te la Newsletterul GRATUIT si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
eNews Portal INVATAMANT
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a
Iti oferim GRATUIT Raportul Special

Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a
 
Citeste GRATUIT toate informatiile despre invatamantul primar, gimnazial si liceal.

Adauga mai jos adresa ta de email si primesti Raportul GratuitTeste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a
Va oferim GRATUIT Raportul Special
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a


Primiti zilnic pe e-mail, ultimele stiri si subiecte din invatamant.

Aboneaza-te la Newsletterul GRATUIT si fii informat!
Da, doresc să descarc GRATUIT cadoul si să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton
Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a
Iti oferim GRATUIT Raportul Special

Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a

 
Citeste GRATUIT toate informatiile despre CE, CAND si CUM sa inveti. Program si Sfaturi din invatamantul primar, gimnazial si liceal.

Adauga mai jos adresa ta de email si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
Atentie: veti primi in fiecare zi un newsletter gratuit cu ultimele noutati din invatamantul gimnazial si liceal!
x
//