ADMITEREA in clasa a V-a la clasele cu predare intr-o limba straina: procedura de recunoastere si echivalare a rezultatelor obtinute la examene

de Ana Ghiarasim la 23 Mai. 2022
0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ADMITEREA in clasa a V-a la clasele cu predare intr-o limba straina: procedura de recunoastere si echivalare a rezultatelor obtinute la examene23Mai.2022

Inspectoratele scolare au transmis procedura care reglementeaza modalitatea de recunoastere si echivalare a rezultatelor obtinute la examene cu recunoastere internationala pentru certificarea competentelor lingvistice in limbi straine, in cazul admiterii la clasa a V-a la clasele cu predare intr-o limba straina.

Potrivit unei note transmise de inspectorate, procedura se aplica activitatilor conexe organizarii si desfasurarii recunoasterii si echivalarii rezultatelor obtinute la examene cu recunoastere internationala pentru certificarea competentelor lingvistice in limbi straine cu Testul de competente lingvistice pentru admiterea in clasa a V-a cu program intensiv de predare a unei limbi moderne de circulatie internationala.

Important: puteti vedea AICI o serie de Teste rezolvate pentru stapanirea limbii engleze!
- Un real ajutor pentru elevii de la clasele cu program bilingv
!
 
Prezenta procedura reglementeaza modalitatea de recunoastere si echivalare a rezultatelor obtinute la examene cu recunoastere internationala pentru certificarea competentelor lingvistice in limbi straine cu testul de competente lingvistice pentru admiterea in clasa a V-a cu program intensiv de predare a unei limbi moderne de circulatie internationala la nivelul unitatilor de invatamant preuniversitar de stat sau particular din Romania, in baza prevederilor Art. 6 (2) si (3) din Regulamentul – cadru de organizare si functionare a claselor cu predare a unei limbi moderne in regim intensiv, respectiv bilingv in unitatile de invatamant preuniversitar, aprobat prin OMEN nr. 4797/31.08.2017 si ale ordinului 3609/20.04.2022 pentru modificarea si completarea Anexei OMEN nr. 4797/31.08.2017
 
Potrivit procedurii, “elevii care, anterior inscrierii in clasa a V-a, la clasele cu predare in regim intensiv a unei limbi de circulatie internationala au promovat examene de competenta lingvistica intr-o limba de circulatie internationala si au obtinut o diploma nivel A1 sau nivel superior, sunt admisi fara a mai sustine proba de competenta lingvistica la limba moderna respectiva, numai daca numarul total al elevilor care opteaza pentru acest tip de clase este mai mic sau egal cu numarul de locuri aprobat pentru clasele cu predare in regim intensiv a unei limbi de circulatie internationala".
 
In cazul in care, dupa incheierea etapei de inscriere a candidatilor, numarul total al elevilor inscrisi pentru clasa a V-a cu program intensiv de studiu al unei limbi moderne de circulatie internationala este mai mic sau egal cu numarul de locuri aprobat prin planul de scolarizare al unitatii de invatamant, se constituie, la nivelul unitatii de invatamant, in baza Art. 8. (1) din Regulamentul – cadru de organizare si functionare a claselor cu predare a unei limbi moderne in regim intensiv, respectiv bilingv in unitatile de invatamant preuniversitar, comisia de recunoastere si echivalare a rezultatelor obtinute la examene cu recunoastere internationala pentru certificarea competentelor lingvistice in limbi straine cu Testul de competenta lingvistica, denumita in continuare Comisia de recunoastere si echivalare.
 
Comisia poate recunoaste si echivala rezultatul obtinut de un candidat la un examen cu recunoastere internationala pentru certificarea competentelor lingvistice in limba moderna pentru care se sustine Testul de competenta lingvistica pentru admiterea in clasa a V-a cu program intensiv de predare a acelei limbi moderne de circulatie internationala.
 
In vederea recunoasterii si echivalarii rezultatelor, parintele/ tutorele/ reprezentantul legal al candidatului depune, la inscriere, la secretariatul unitatii de invatamant, o cerere scrisa si prezinta certificatul/diploma obtinuta, in original, in perioada prevazuta de prezenta procedura.

Serviciul secretariat al unitatii de invatamant realizeaza o copie „conform cu originalul” a certificatului/ diplomei obtinute, inapoind apartinatorilor originalul, si depune aceasta copie la dosarul de inscriere al candidatului, in vederea unei eventuale recunoasteri si echivalari a acesteia cu Testul de competenta lingvistica.

 


In situatii exceptionale, in care se inregistreaza intarzieri in eliberarea certificatului/ diplomei de catre institutia/organizatia care administreaza examenul respectiv, parintele, tutorele sau reprezentantul legal al candidatului poate depune o adeverinta eliberata de respectiva institutie/organizatie.
 
In situatiile mentionate mai sus, parintele/ tutorele/ reprezentantul legal al candidatului care a solicitat recunoasterea si echivalarea rezultatelor examenului poate depune certificatul/ diploma in original la unitatea de invatamant, cel tarziu pana la data sustinerii Testului de competenta lingvistica.
 
Daca numarul total al elevilor inscrisi pentru clasa a V-a cu program intensiv de studiu al unei limbi moderne de circulatie internationala este mai mic sau egal cu numarul de locuri aprobat prin planul de scolarizare al unitatii de invatamant si s-a constituit comisia de recunoastere si echivalare, membrii acesteia analizeaza documentele/certificatele/diplomele depuse de candidati, cu parcurgerea urmatoarelor etape:
 
a) verifica daca rezultatul obtinut de candidat este pentru limba moderna la care acesta ar trebui sa sustina testul;
 
b) verifica daca certificatul obtinut/diploma obtinuta valideaza un nivel de competenta lingvistica egal sau superior nivelului A1, corespunzator Cadrului European Comun de Referinta pentru Limbi.
 
NB: Nivelurile de competenta lingvistica sunt, in ordine crescatoare, urmatoarele: A1, A2, B1, B2, C1 si C2.
 
c) pentru certificatele/diplomele pe care este mentionat un termen de valabilitate, verifica daca data la care se finalizeaza Testul de competenta lingvistica se incadreaza in termenul de valabilitate precizat pe certificat/diploma.
 
d) verifica daca examenul pentru care candidatul a obtinut certificatul/diploma prezentata este inclus in Anexa 2 la Procedura M.E.N. nr. 30891/14.05.2018 - lista examenelor cu recunoastere internationala pentru certificarea competentelor lingvistice in limbi straine care pot fi recunoscute si echivalate cu Testul de  competenta lingvistica, nivel A1 sau nivel superior. 
 
Pentru niveluri superioare nivelului A2, se recunosc si echivaleaza examenele cuprinse in Anexa la Ordinul M.E. Nr. 5609/19 noiembrie 2021 pentru modificarea anexei nr. 2 la Ordinul ministrului educatiei, cercetarii, tineretului si sportului nr. 5.219/2010 privind recunoasterea si echivalarea rezultatelor obtinute la examene cu recunoastere internationala pentru certificarea competentelor lingvistice in limbi straine si la examene cu recunoastere europeana pentru certificarea competentelor digitale cu probele de evaluare a competentelor lingvistice intr-o limba de circulatie internationala studiata pe parcursul invatamantului liceal, respectiv de evaluare a competentelor digitale, din cadrul examenului de bacalaureat.
 
Comisia realizeaza apoi recunoastererea si echivalarea rezultatelor obtinute de candidati la examene cu recunoastere internationala pentru certificarea competentelor lingvistice in limbi straine cu Testul de competenta lingvistica, intocmind un proces verbal.
 
La incheierea activitatii, comisia intocmeste Tabelul nominal cu rezultatele finale ale recunoasterii si echivalarii rezultatelor obtinute de candidati la examene cu recunoastere internationala pentru certificarea competentelor lingvistice in limbi straine cu Testul de competenta lingvistica, validat prin semnatura de membrii comisiei si asumata de presedinte. 
 
Tabelul nominal cu rezultatele finale ale recunoasterii si echivalarii se afiseaza la sediul unitatii de invatamant. Nu se admit contestatii ale rezultatelor obtinute in urma activitatii de recunoastere si echivalare.
 
Admiterea la clasa a V-a - CALENDAR pentru recunoasterea si echivalarea rezultatelor 
 
5 -10 mai 2022
 
Constituirea la nivelul Inspectoratului Scolar Judetean a Comisiei Judetene de organizare si desfasurare a testului de competente lingvistice pentru admiterea in clasa a V-a cu program intensiv de predare a unei limbi moderne de circulatie internationala, prin decizie a inspectorului scolar general
 
11-25 mai 2022
 
Elaborarea Procedurii privind recunoasterea si echivalarea rezultatelor obtinute la examene cu recunoastere internationala pentru certificarea competentelor lingvistice in limbi straine cu testul de competente lingvistice pentru admiterea in clasa a V-a cu program intensiv de predare a unei limbi moderne de circulatie internationala.
 
26-27 mai 2022
 
Constituirea, prin decizie interna, la nivelul unitatii, a Comisiei de recunoastere si echivalare a rezultatelor obtinute la examene cu recunoastere internationala pentru certificarea competentelor lingvistice in limbi straine cu testul de competenta lingvistica pentru admiterea in clasa a v-a cu program intensiv de predare a unei limbi moderne de circulatie internationala.
 
17-21 iunie 2022
 
Depunerea cererilor in vederea recunoasterii si echivalarii rezultatelor obtinute la examene cu recunoastere internationala pentru certificarea competentelor lingvistice in limbi straine cu testul de competente lingvistice pentru admiterea in clasa a V-a cu program intensiv de predare a unei limbi moderne de circulatie internationala.
 
23 iunie 2022
 
 

Sfaturi pentru Nota 10 - Raspunsuri si Explicatii

Copilul tau se pregateste pentru examenul de limba engleza la un liceu bilingv?


Esti ingrijorat de performanta copilului tau?

Ofera-i acum solutia: Culegerea de Teste rezolvate pentru proba scrisa si orala!

Avantaje:

- siguranta unui antrenament conform cerintelor programei Ministerului Educatiei Nationale in vigoare;
- cunoasterea si intelegerea corecta a modului de rezolvare a testelor;
- reusita la examen prin exercitiul repetat;
- utilizarea eficienta a timpului de lucru.


...Vezi AICI detaliile complete <<


Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!

0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Urmareste-ne pe Google News
Va place acest articol ?
Dati o nota de la 1 la 5 !
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:

admitereechivalare limba modernaadmitere clasa a v-aadmitere clasa bilingvlimba straina


x

Lasa un raspuns
Titularizare 2022 - Legislatia la zi - 15 Modele de Teste rezolvate
Iti oferim GRATUIT Raportul Special

Titularizare 2022 - Legislatia la zi - 15 Modele de Teste rezolvate
 
Citeste GRATUIT toate informatiile despre invatamantul primar, gimnazial si liceal.

Adauga mai jos adresa ta de email si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
eNews Portal INVATAMANT
Titularizare 2022 - Legislatia la zi - 15 Modele de Teste rezolvate
Iti oferim GRATUIT Raportul Special

Titularizare 2022 - Legislatia la zi - 15 Modele de Teste rezolvate
 
Citeste GRATUIT toate informatiile despre invatamantul primar, gimnazial si liceal.

Adauga mai jos adresa ta de email si primesti Raportul GratuitNoile Teste rezolvate pentru Evaluarea Nationala si Bacalaureat - Matematica si Limba Romana -
Va oferim GRATUIT Raportul Special
Noile Teste rezolvate pentru Evaluarea Nationala si Bacalaureat - Matematica si Limba Romana -


Primiti zilnic pe e-mail, ultimele stiri si subiecte din invatamant.

Aboneaza-te la Newsletterul GRATUIT si fii informat!
Da, doresc să descarc GRATUIT cadoul si să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton
Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare
Titularizare 2022 - Legislatia la zi - 15 Modele de Teste rezolvate
Iti oferim GRATUIT Raportul Special

Titularizare 2022 - Legislatia la zi - 15 Modele de Teste rezolvate

 
Citeste GRATUIT toate informatiile despre invatamantul primar, gimnazial si liceal.

Adauga mai jos adresa ta de email si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
Atentie: veti primi in fiecare zi un newsletter gratuit cu ultimele noutati din invatamantul gimnazial si liceal!
x
//