Bursele elevilor in 2022
"Astazi, a fost publicat ordinul de ministru privind criteriile generale de acordare a burselor, semnat pe 22 decembrie 2021, si care modifica pragul mediei pentru bursa de merit la 9,50, in loc de 8,50, cum era initial.
Ministerul Educatiei tocmai ce a decis sa priveze zeci de mii de elevi de dreptul la educatie, printr-un masacru al burselor scolare, care se vor acorda pentru un numar mult mai mic de beneficiari, sub pretextul cresterii mediilor ca urmare a scolii online.
Initial, una dintre propunerile Consiliului National al Elevilor (CNE) a fost ca bursa de merit sa fie diferentiata in doua feluri, dupa pragul de medie, respectiv un anumit cuantum pentru mediile cuprinse pana la 9,49 si un alt cuantum pentru mediile cuprinse intre 9,50 si 10. In comunicatul de presa transmis de Ministerul Educatiei in urma cu cateva luni, prima propunere a fost eludata, iar situatia a fost prezentata in mod eronat, fara niciun pic de verticalitate. De aceea, ne delimitam ferm de orice fel de expunere a faptului ca structura noastra a militat pentru o crestere a pragului de medie de 9,50.
Consiliul National al Elevilor condamna cu fermitate o astfel de modificare iresponsabila si inechitabila si solicita Ministerului Educatiei sa revina de urgenta asupra deciziei in perioada imediat urmatoare, inainte de inceperea semestrului al II-lea", este mesajul CNE.
Elevii cu rezultate bune in anul scolar 2021-2022, sau cei cu situatii financiare dificile beneficiaza de burse de merit, de studiu, de performanta sau de burse sociale.
Pana in acest an, bursa de merit era acordata elevilor cu medii de peste 8.50.
"As vrea sa va reamintesc faptul ca, urmare a predarii online, urmare a renuntarii la teze, rezultatele au fost mult distorsionate astfel incat 50% din elevii Romaniei s-ar fi incadrat la bursa de merit, ca urmare a rezultatelor inregistrate la nivelul anului scolar 2020-2021", a declarat ministrul Educatiei, Sorin Cimpeanu, in luna octombrie, ca argument pentru modificarea pragului pentru burse.